Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»
ΑP PHOTO / MARTIN MEISSNER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»

  • A-
  • A+

Αθλήτρια! Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πρόκειται για το ασφαλές συμπέρασμα από την επικοινωνία με την 25χρονη Κενυάτισσα Ρουθ Τσέπνγκετιτς. Τη νικήτρια του μαραθωνίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Κατάρ.

Εντός δυσχερών καιρικών συνθηκών, όσων προκάλεσαν την ώρα των αγωνισμάτων παγκόσμια αίσθηση, συχνά τις επόμενες μέρες αποδοκιμασία από αθλητές που συμμετείχαν και εθνικούς αθλητικούς φορείς. «Δύσκολες συνθήκες και για μένα, αλλά ώς εκεί.

Ο καθαρός αθλητισμός, χωρίς τις γνωστές ενισχύσεις για την απόδοση κάποιων αθλητών, είναι και διαδικασία υπέρβασης, εξόδου από τον εαυτό σου. Μήπως αυτό δεν οφείλει να κάνει κάθε πολίτης της δύσκολης σύγχρονης εποχής μας ώστε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να προσφέρει χαρά δίπλα του;».

Τα ίδια λόγια της υπέγραψαν την επικοινωνία με την «Εφ.Συν.» και, υποθέτουμε συμφωνείτε, ίσως δεν ήταν ανάγκη να γράψουμε κάτι περισσότερο ώστε να πειστείτε πως, εκτός της κυριολεξίας, και η αλληγορία της λέξης «αθλήτρια» ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερη παρουσία εκείνης που τερμάτισε ξημερώματα (κοντά στις 02.30 π.μ.) με χρόνο 2.32.43.

Ως γνωστόν, η εκκίνηση του μαραθωνίου στην Ντόχα δόθηκε πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τη ζέστη και την υγρασία.

Την ώρα της εκκίνησης η θερμοκρασία ήταν 32,7 βαθμοί Κελσίου (90,86 Φαρενάιτ) και στην άφιξη οι αντίστοιχες τιμές ήταν 31-88. Ξεκίνησαν 68 αθλήτριες, οι 28 εγκατέλειψαν, οι περισσότερες αποκαμωμένες, επειδή, ακόμη κι αν η εγκατάλειψη της προσπάθειας συμβαίνει συχνά στον μαραθώνιο, ο αριθμός των γυναικών που έφτασαν στο νήμα της αραβικής γης θεωρήθηκε ευχάριστη έκπληξη από προπονητές στίβου και άλλους αναλυτές της ιστορικής-επίπονης διαδρομής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος μόνο επτά(!) δρομέων έπεσε κάτω από 2.40.28. «Αλήθεια, μετά άκουσα πως περίμεναν να τερματίσουμε ακόμη λιγότερες δρομείς» είπε η ίδια και γέλασε με νόημα, ίσως δικαιολογημένα αυτάρεσκα, επειδή η ίδια είναι η νικήτρια.

Από την ελληνική διπλωματική αρχή στο Ναϊρόμπι μάθαμε πως η νίκη της γιορτάστηκε με ηχηρό τρόπο από τους συμπατριώτες της. Δηλαδή;

«Με αγάπη. Λέξεις θαυμασμού και λέξεις αγάπης έλαβα. Στην Κένυα, μπορώ να πω γενικότερα στην Αφρική, γνωρίζουμε καλά την αξία κάθε επιτυχίας, επειδή συχνότερα αυτή, κάθε προσωπική επιτυχία, πρέπει να ξεπεράσει δύσκολα εμπόδια ώστε να γίνει πραγματικότητα. Πολλά από αυτά τα εμπόδια είναι ξένα προς εσάς, δεν ζητώ να με καταλάβετε, ζητώ μόνο, όπως είπα και σε πολλούς ξένους δημοσιογράφους μόλις τερμάτισα, να σεβαστείτε την ίδια πραγματικότητα επειδή, εκτός των άλλων, δίνει τη σωστή διάσταση στη σχέση μας με τον αθλητισμό και τις διεθνείς εμφανίσεις μας».

Εμπειρία-οδηγός

Δεν συνιστούσε... σοφία εκ μέρους μας να υπογράψουμε την ίδια αναφορά της, εκτός από την υπόμνηση της φτώχειας, γενικότερα του χαμηλού βιοτικού επιπέδου και στην Κένυα και με την ερώτηση (υπολογίσαμε πως τότε βίωνε την ίδια τραυματική εμπειρία στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών) αν παρόμοιες διεθνείς επιτυχίες-αφορμές χαράς για τους απλούς πολίτες στην πατρίδα της είναι και μέσα εκτόνωσης για γεγονότα όπως οι πολιτικές ταραχές του 2007 στην Κένυα.

Τότε οι λαϊκές αντιδράσεις στη χώρα της για την... αυτοανακήρυξη του Μουάι Κιμπάκι ως προέδρου της χώρας μετά από κραυγαλέα νοθεία στις εκλογές είχαν αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και απομάκρυνση πολλών συμπολιτών της από τις εστίες τους.

Πριν απαντήσει, ευχαρίστησε(!) για τη μνημόνευση των συμβάντων:

«Εχουν περάσει τόσα χρόνια και χαίρομαι επειδή κάποιοι έχετε στη μνήμη σας τα γεγονότα που, αλήθεια, πόνεσαν τα όνειρα της ζωής πολλών παιδιών όπως εγώ τότε αλλά και μεγάλων. Οσων αλήθεια θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα μας να ζήσει πιο φωτεινές ημέρες.

»Υπάρχουν και άλλες κοινωνικές, καθημερινές αφορμές στην Κένυα που σε αναγκάζουν να ονειρεύεσαι καλύτερο μέλλον και βέβαια να κάνεις ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις αυτό το καλύτερο αύριο να φανεί. Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο μας να του δίνεις χαρά, μια ευκαιρία να γελάσει όταν μας βλέπει σε διεθνείς διοργανώσεις. Δεν είναι μόνο χαρά, είναι περηφάνια αυτό που νιώθει και χαίρομαι που τα κατάφερα στην Ντόχα.

»Η αγάπη που παίρνω από εκείνη τη μέρα με συγκινεί αλλά και με υποχρεώνει να δώσω νέα χαρά μελλοντικά ως αθλήτρια και όταν δεν θα είμαι πια αθλήτρια να συνεχίσω την προσφορά. Τρόποι; Υπάρχουν πολλοί, αρκεί να εννοείς τη διάθεσή σου να μοιραστείς αγάπη.

»Ολα όσα σας λέω δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της καθημερινής εμπειρίας στην Κένυα, είναι και αποτέλεσμα της συνείδησης που σου κάνει δώρο ο αθλητισμός. Σκληρή κούρσα, αλήθεια, αυτός ο μαραθώνιος, αλλά είπα στον εαυτό μου “θα φτάσεις στο τέλος”. Είχα προπονηθεί μεσημέρι στην Κένυα, με θερμοκρασίες κοντινές σε εκείνες του Κατάρ, ήμουν έτοιμη λοιπόν».

Υπάρχει το ντόπινγκ που στέλνει σύννεφα στον ορίζοντα κάθε υποψιασμένου πολίτη του σύγχρονου κόσμου που αγαπά τον αθλητισμό. Ευπρόσδεκτη η συγκίνηση της αναφοράς της, υπάρχει όμως και η γνωστή, βάσιμη υποψία στις μέρες μας. Βιάστηκε να απαντήσει: «Λογικά σκέφτεστε έτσι... Για μένα, πριν τον ρωτήσετε, απάντησε σε όλους σας ο προπονητής μου». Αλήθεια είπε.

Ο προπονητής της και άλλοτε σημαντικός δρομέας Ρίτσαρντ Μέτο είπε αμέσως μετά, ξημερώματα στο Κατάρ, αυτό που ήξερε πως απαντά στην ίδια υπόνοια-ένσταση για κάθε μεγάλη επίδοση που προκαλεί την κοινή λογική στην εποχή μας του βιομηχανοποιημένου αθλητισμού: «Είναι καθαρή, πάλεψε σκληρά».

Η υπόμνηση της δήλωσης του προπονητή της γέννησε τα λόγια που προλόγισαν το ρεπορτάζ. Και αυτά υπαγορεύουν, αλλά και υπαγορεύονται από τη λέξη «Harambee», το εθνικό σύνθημα της Κένυας που μεταφράζεται «Ας κινήσουμε όλοι μαζί» και τον τίτλο του εθνικού ύμνου («Ee mungu nguvu yetu») που μεταφράζεται «Ω, Θεέ όλης της δημιουργίας»...

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»
Eιρηνιστής, με ασφαλές ορμητήριο του υπομονετικού καλπασμού του στα συμβολικά 42.195 μέτρα προς τον τερματισμό τα... πάθη αλλά και τη φυσική ενέργεια της πατρίδας του. Ο 33χρονος Κενυάτης Ελιούντ Κιπτσόγκε,...
«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η αγάπη που δίνεις σου επιστρέφεται...»
Μέρες μετά τον τερματισμό στο Στάδιο, η σκέψη του Κενυάτη νικητή δεν είχε... παγώσει. «Ο μαραθώνιος είναι καθημερινό βίωμα». Σχεδιάζει κι αναστοχάζεται. Ο 42χρονος Τζον Κιπκορί Κόμεν άνοιξε την καρδιά του
«Η αγάπη που δίνεις σου επιστρέφεται...»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»
Φλεγματικός (ως Αγγλος), ρατσιστής(;) αν και οραματιστής «πιο δίκαιων προκρίσεων για τους αθλητές», βρίσκεται στα χαρακώματα και για την επιλογή της Ντόχα ως τόπου τέλεσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου....
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Η περηφάνια και οι ανάγκες της «χώρας των παιδιών»
H γνώση πως η Αφρική είναι η ιστορική γενέτειρα της ζωής στον πλανήτη, σε πείσμα της σύγχρονης ταπεινότητας που τη διακρίνει, βρίσκει και αθλητικές αιτίες σαν άλλες υπενθυμίσεις του! Οπως η νίκη της 26χρονης...
Η περηφάνια και οι ανάγκες της «χώρας των παιδιών»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
Η νεράιδα του άλματος εις μήκος είπε προ ημερών πως στο Τόκιο θα πέσει η προσωπική αυλαία. Η «επαναστάτρια» Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα, από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε τον κυκεώνα των αναβολικών...
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας