Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...
AP Photo / Jae C. Hong
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...

  • A-
  • A+
Χωρίς υπερβολή, φυσική λαίλαπα αυτή την εποχή στο Τόκιο. Νεκροί και ασθενείς από ζέστη και υγρασία! Του χρόνου, ίδια περίοδο, θα γίνουν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Απεσταλμένοι καταγραφής επικινδυνότητας! Φθάνουν στο Τόκιο, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, μαζικά (με κριτήριο τον αριθμό τους δεν είναι υπερβολή ο ίδιος χαρακτηρισμός) από κάθε γωνιά του πλανήτη που θα εκπροσωπηθεί στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακριβώς σ’ έναν χρόνο, αθλητικές οικογένειες απ’ όλο τον κόσμο, πριν και μετά την αθλητική διάκριση, θα κληθούν να εφεύρουν τρόπους αντιμετώπισης των θανατηφόρων υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Οχι, δεν κινδυνολογούμε όταν αναφερόμαστε σε «θανατηφόρες» συνθήκες!

Στην ιαπωνική πρωτεύουσα, εντός του Ιουλίου και των πρώτων ημερών του Αυγούστου, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επόμενης διοργανώτριας λόγω των ίδιων συνθηκών.

Ο... αμήχανος καθησυχασμός που εισέπραξε η «Εφ.Συν.» από μέλη της οργανωτικής επιτροπής στην επικοινωνία με το Τόκιο προφανώς και αναδεικνύει το πρόβλημα. Προς τιμήν τους βέβαια δεν επέδειξαν διάθεση ωραιοποίησης της ίδιας πραγματικότητας.

Η ανάγνωση αντιδράσεων αξιωματούχων της κορυφαίας αθλητικής συνύπαρξης, ακόμη κι αυτές που μας υπέδειξαν να αντικρίσουμε επίσημοι φορείς, τιτλοφορείται «Δύσκολες οι συνθήκες για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτές, αλλά θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής τους σ’ έναν χρόνο».

Απαντά στην, υπαγορευμένη απ’ το πρωτόκολλο της ιδιότητάς τους, ίδια αντίδρασή τους ο θάνατος 54 ανθρώπων, «από τις 19 Ιουλίου ώς τις 6 Αυγούστου», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο Τόκιο. Αιτία η ζέστη!

Ο Ισπανός Εμίλιο Καρμπαθένα, στέλεχος της ομοσπονδίας στίβου, ήταν ένας «από τους πολλούς, απ’ όλο τον κόσμο», όπως βεβαιώνει, που βρέθηκε εκεί τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Για να καταγράψει τις συνθήκες, μετά την ενημέρωση που παρείχε η πρεσβεία τους, μα και να... εξιχνιάσει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της ίδιας πραγματικότητας που ίσως γεννήσει λαίλαπα σ’ έναν χρόνο.

Δέχθηκε να μας εμπιστευθεί το σχόλιό του. Η επικινδυνότητα που αντίκρισε γέννησε λακωνική διατύπωση μπροστά σε άγνωστη προοπτική - άρα… δικαιούμαστε να χαρακτηρίσουμε… συωμοτική τη διατύπωσή του: «Δεν ξέρω τι θα γίνει. Οι Ιάπωνες προτείνουν από τώρα λύσεις για όσους θα βρεθούμε εκεί, κάνουν αλλαγές στην περίοδο διεξαγωγής κάποιων αγωνισμάτων, αλλά αυτό μπορεί να δώσει τη λύση; Μάλλον να μετριάσει το πρόβλημα μπορεί και τίποτα περισσότερο. Εμείς εξετάζουμε, από τώρα, τρόπους προστασίας των αθλητών μας ώστε να είμαστε έτοιμοι».

Αλήθεια, ήδη οι Ασιάτες διοργανωτές έχουν ορίσει διαφορετική, από την προκαθορισμένη, ώρα έναρξης, για παράδειγμα του μαραθωνίου, και το ίδιο θα συμβεί και με άλλα αγωνίσματα, κυρίως όσα απαιτούν υψηλή αντοχή, κοινώς όσα έχουν την τάση να οδηγούν αθλητές και αθλήτριες στα όριά τους! Η εκκίνηση των μαραθωνίων, επιβεβαιώσαμε, θα δοθεί με το πρώτο φως του ήλιου, στις 6 π.μ.

Ξημερώματα, προσέξτε, η θερμοκρασία αναμένεται, σύμφωνα με την ιαπωνική εμπειρία, να είναι 30 βαθμοί Κελσίου και η υγρασία κοντά στο 75%! Ξημερώματα… Αρα ο υπολογισμός των συνθηκών ώς τη δύση του ήλιου κόβει την ανάσα.

«Αλλαγή»

Σκεπτόμενοι την ολυμπιακή εμπειρία, αναρωτηθήκαμε αν οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να αλλάξουν την περίοδο διεξαγωγής. Ενστικτώδης σκέψη ήταν, η απάντηση, προφανώς, είναι αρνητική. Οι ίδιοι οι Ιάπωνες το είχαν κάνει το 1964.

Υπό το κράτος των ίδιων φυσικών απειλών, είχαν διοργανώσει και τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Οκτώβριο αλλά, πριν από 54 χρόνια, η φθινοπωρινή τέλεση ήταν αρχική απόφασή τους και δεν την άλλαξαν μετά. Πόσο μάλλον έναν χρόνο πριν όπως τώρα.

Τονίζουμε τη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 επειδή για το πολυδαίδαλο εγχείρημα, με αθλητικό και κυρίως οργανωτικό-επιχειρηματικό κριτήριο, ένας χρόνος πριν είναι μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης.

Το τονίζουμε αυτό επειδή και άλλοι, προπονητές, ακόμη και αθλητές, μαζί με διοικητικά στελέχη αθλητικών ομοσπονδιών απ’ όλο τον κόσμο που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο Τόκιο, όπως διαβάζουμε σε ξένα μέσα ενημέρωσης, έχουν πει και αυτό: «Λύση είναι να γίνουν οι Αγώνες άνοιξη ή φθινόπωρο». Οι ίδιες λέξεις ανήκουν στον Καναδό αθλητικό παράγοντα Τζος Μπρέιντ, τις κατέγραψε τηλεοπτική κάμερα της πατρίδας του, ήταν ένας από τους απεσταλμένους των τελευταίων ημερών.

Είπαμε σε Καναδό δημοσιογράφο πως «οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι η… χαρά των εφτάψυχων Αφρικανών αθλητών, κυρίως των δρομέων, που έχουν ζήσει, άρα και αθληθεί, καθημερινά σε παρόμοιες συνθήκες στις πατρίδες τους». Χαμογέλασε, συμφώνησε, αλλά και απάντησε πως «οι Ιάπωνες», λέμε εδώ, «οφείλουν να προτείνουν λύσεις».

Αλήθεια, οι αρχές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήδη, προς παγκόσμιο καθησυχασμό, εκτός από την αλλαγή στην ώρα εκκίνησης των μαραθωνίων έχουν ανακοινώσει (την προηγούμενη Κυριακή στην τοπική τηλεόραση το τόνισε ο εθνικός προπονητής του στίβου) πως στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων το επίπεδο-αγωνιστικός χώρος θα είναι στρωμένο με διαφορετικό, «κατάλληλο υλικό». Ωστε να παράγει αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων και να μειώνεται η θερμοκρασία την ώρα της κίνησης των δρομέων.

Σίγουρα θα γίνουν και ψεκασμοί για τη μείωση της θερμοκρασίας στους εξωτερικούς αγωνιστικούς χώρους. Επίσης, οι θεατές (το πρόβλημα δεν αφορά βέβαια μόνο αθλητές αλλά και κοινό) «θα μπορούν να κρατούν το δικό τους εμφιαλωμένο νερό», στο παρελθόν αυτό είχε απαγορευθεί για λόγους ασφαλείας.

Κοινός τόπος των αντιδράσεων όσων, ήδη, πήγαν στην Ιαπωνία, επίσης, είναι ο θαυμασμός για την αρτιότητα αθλητικών εγκαταστάσεων, γενικότερα των ολυμπιακών χώρων. Ανεξάρτητα από τη φυσική λαίλαπα που προμηνύεται και προβληματίζει, οι Ιάπωνες, με την υποδειγματική τεχνογνωσία και οργανωτικότητα που τους χαρακτηρίζει σε ό,τι αναλαμβάνουν, το εννοούν όταν λένε, από την πρώτη μέρα της ανάληψης, πως «αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα μοιάζουν με καμία άλλη διοργάνωση, θα είναι Ολυμπιακοί Αγώνες απ’ το μέλλον».

Μακάρι και ανώδυνοι! Εκτός από τα θύματα που προαναφέραμε, τις τελευταίες 50 ημέρες, εξαιτίας ζέστης και υγρασίας, στο Τόκιο χιλιάδες (!) άνθρωποι νοσηλεύτηκαν ή αναζήτησαν γιατρό ώστε να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις των ίδιων συνθηκών. Θα απαιτήσουν... αρετή και κυρίως τόλμη οι «Ολυμπιακοί Αγώνες απ’ το μέλλον».

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
Η Ολγα Φιάσκα, νικήτρια και την προηγούμενη Κυριακή στα 20.000 μέτρα βάδην του πανελληνίου πρωταθλήματος Κ-23 της Πάτρας, έχει έφεση στα ακριβά μέταλλα από μικρή.
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
Η νεράιδα του άλματος εις μήκος είπε προ ημερών πως στο Τόκιο θα πέσει η προσωπική αυλαία. Η «επαναστάτρια» Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα, από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε τον κυκεώνα των αναβολικών...
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τυφώνες και ψαράδες, οι «βασιλιάδες του Σατζάμι»
Το ιστιοπλοϊκό πρόγραμμα των επόμενων (2020) Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ιαπωνία, ήδη έχει αρχίσει. Επισήμως, ο διάλογος εξελίσσεται και τις τελευταίες μέρες έχει χαρακτήρα προσπάθειας σύγκλισης με στόχο τη χωρίς...
Τυφώνες και ψαράδες, οι «βασιλιάδες του Σατζάμι»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Διαγαλαξιακή υπερδιέγερση»
Η αγωνιστική αξία και η συγκρότηση της Ελενας Χατζηλιάδου αποδίδουν διαδοχικές διεθνείς διακρίσεις. Ο προπονητής-πατέρας της, Μάξιμος, την καλεί: «Συνειδητοποίησε πόσο μεγάλη αθλήτρια είσαι».
«Διαγαλαξιακή υπερδιέγερση»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ενίσχυση ιδεώδους και ισχυρότερο αντιντόπινγκ (;)
Γοητευμένοι από την ευέλικτη δημιουργικότητα των Ιαπώνων διοργανωτών των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο κάναμε... ειρηνική εισβολή στο στρατηγείο της κυβερνήτη της πόλης.
Ενίσχυση ιδεώδους και ισχυρότερο αντιντόπινγκ (;)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πλαστικός αθλητικός παράδεισος... Τόκιο!
«Ολυμπιακοί Αγώνες 2020». Επικοινωνήσαμε με το Τόκιο, αρχικά μελαγχολήσαμε για τη δική μας πραγματικότητα, αλλά και αναθαρρήσαμε πως ίσως η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα... πιαστεί απ' τα μαλλιά της και...
Πλαστικός αθλητικός παράδεισος... Τόκιο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας