• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 15.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.2°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.2°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 15.0°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
«Απέναντι στα θηρία των Ολυμπιακών Αγώνων; Θηρίο κι εγώ!»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Απέναντι στα θηρία των Ολυμπιακών Αγώνων; Θηρίο κι εγώ!»

 • A-
 • A+
Ταλέντο του στίβου σε αντοχή, ημιαντοχή και γενικότερα συγκροτημένος στα 20 χρόνια του, ο Μάριος Αναγνώστου, κάτοικος Λαμίας, ελπίζει βάσιμα πως στη διοργάνωση-αυτοσκοπό των μεγάλων αθλητών θα είναι αυτό(ς) που πρέπει...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χωρίς υπερβολή στη διατύπωση ή διάθεση ανάδειξης της παρουσίας ενός 20χρονου, νιώσαμε δικαιωμένοι για την... επιλογή όταν κλείσαμε το τηλέφωνο της επικοινωνίας μαζί του. Σύνεση, θαρρείς έμπειρου αθλητή-συνειδητοποιημένου συμπολίτη, σε αρμονία με την πυγμή, το ευγενές θράσος που γεννά η αυτοπεποίθηση. Μάριε Αναγνώστου, ευχαριστούμε λοιπόν!

Μα και βέβαια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου του Ιουλίου στην Πάτρα επιβεβαίωσες, στα 5.000 μ., την πολλά υποσχόμενη παρουσία σου και σε παλαιότερες διεθνείς διοργανώσεις. Αλλά σε ευχαριστούμε κυρίως επειδή πηγαία αναζητούμε νέους-αναβαπτιστές της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας. Των αγωνιστικών αναφορών σου προέχουν και έπονται τα λόγια σου, που συνιστούν απόδειξη συγκρότησης.

Παιδιά (και) από την επαρχία, όπως εσύ που γεννήθηκες στη Χαλκίδα αλλά ανδρώθηκες και ζεις στη Λαμία, συχνά εκπέμπουν στην εποχή μας παρόμοια αίσθηση. Αρχικά, έγινε αντιληπτή αυτή η συγκρότηση όταν σε ρωτήσαμε ποιο αγώνισμα ημιαντοχής και αντοχής, από τα πολλά που επιχειρείς ταυτόχρονα να... δαμάσεις, σου αρέσει περισσότερο;

-Τρέχεις, παράλληλα (!), χρόνια τώρα ανώμαλο δρόμο, 5.000 μ., 10.000 μ., 1.500 μ., αλλά και 800 μ...

Απάντησες: «Στην ηλικία μου απ’ όλα μαθαίνεις ενώ προσπαθείς να αποκτήσεις γνώση και εμπειρία. Νιώθω πως πιο πολύ μου ταιριάζουν τα 10.000 μέτρα επειδή είναι σύνθεση αντοχής και τακτικής. Ο ανώμαλος δρόμος είναι απρόοπτος, αλλά αυτό δεν με φοβίζει· με φτάνει στα όριά μου και μόνο κερδισμένος μπορώ να βγω όταν φτάνω εκεί. Τα δέκα χιλιόμετρα θέλουν από εμένα θάρρος και τόλμη, έτσι σκέπτομαι και λειτουργώ και στη ζωή μου. Από μικρός, το θάρρος και η τόλμη διαμορφώνουν τη σκέψη μου. Το ξέρω, βέβαια, πως έχω πολλά να μάθω ακόμη».

Υποθέσαμε πως ρόλο στη διαμόρφωση της ίδιας οπτικής γωνίας σου έχει παίξει πρόσωπο-πρότυπο. Ποιος;

Βιάστηκες να αποδείξεις πως δεν είσαι αχάριστος: «Ο προπονητής μου Σάββας Κουμπούρας είναι το πρότυπό μου. Τόσο ως παλιός καλός δρομέας, στα 10.000 μ. κι εκείνος, όσο και ως άνθρωπος που έχει περάσει πολλά στη ζωή του και εκτός στίβου. Με διδάσκει επιμονή και υπομονή, πώς, λοιπόν, να μην του χρωστώ πολλά;»

Υπομονή διδάσκεσαι λοιπόν. Γελάσαμε με νόημα, σε ρωτήσαμε αν αναγνωρίζεις πως αυτή είναι το εθνικό άθλημα στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων, κοντά δέκα πλέον, χρόνων.

Πρότεινες διέξοδο: «Ναι, αλήθεια, εθνικό άθλημα είναι η υπομονή. Μεγάλωσα μέσα στα χρόνια της κρίσης, έβλεπα γύρω μου όλους να εξασκούν την υπομονή, να εύχονται, με αγωνία, κάτι καλύτερο για το μέλλον. Εγώ μπόρεσα μέσα από τον αθλητισμό –και αυτό είναι δώρο σε όποιον νέο έκανε αθλητισμό στα χρόνια της κρίσης, με όποιο άθλημα κι αν ασχολήθηκε–, μπόρεσα λοιπόν να βγω κερδισμένος. Ωρίμασα πιο γρήγορα μέσω του αθλητισμού, απέκτησα πειθαρχία, παρά την πίεση, το άγχος γύρω μου, που μπορεί να σε οδηγήσει σε αντίθετους δρόμους».

Ηταν η στιγμή να σε ρωτήσουμε για τη γενιά σου, τους συνομήλικους συμπολίτες-κληρονόμους της ίδιας πιεστικής πραγματικότητας. Λέξεις αλήθειας: «Υπάρχει ανασφάλεια στη γενιά μου… Σε όλα! Πώς πολεμούν τη δικαιολογημένη ανασφάλεια τα παιδιά της ηλικίας μου; Συνήθως με τον γνωστό, λάθος τρόπο: την αφοσίωση στον υπολογιστή, στο κινητό και σε άλλα παρόμοια μέσα. Δεν έχω υπολογιστή, έχω βέβαια τα περισσότερα που κάνει ένας υπολογιστής στο κινητό μου, αλλά ασχολούμαι μαζί τους όταν πρέπει, όσο πρέπει. Με στενοχωρεί ότι αυτό που κάνω εγώ, δηλαδή η σωστή χρήση τους, είναι κάτι σπάνιο. Είναι κοινή αρρώστια για τη γενιά μου και όχι μόνο. Το λέω φιλικά, να βρουν αλλού, για παράδειγμα στον αθλητισμό ή στη μουσική, καταφύγιο οι νέοι για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Βγαίνουμε έξω με παρέες, τους βλέπω γύρω μου, ενώ είμαστε όλοι μαζί, κολλημένους στα κινητά –και όχι μόνο– και τους λέω “ξεκολλήστε από τον ψεύτικο κόσμο των κινητών, μιλήστε”».

Αρα, η γενιά που ζει έτσι θα μπορέσει να αλλάξει σελίδα στην ελληνική κοινωνία;

Δεν συνηγόρησες στην απαισιόδοξη προοπτική: «Μια στιγμή, μην τα σαρώνουμε όλα. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά-μεγάλα μυαλά, έξυπνοι· καταρτισμένοι νέοι από μικρή ηλικία με ό,τι κι αν ασχολούνται. Αυτό είναι αισιόδοξο. Οσοι είναι έτσι, έχουν καταφέρει να μην είναι φυλακισμένοι από τα ηλεκτρονικά μέσα, αυτό είναι κλειδί στην εποχή μας, το βλέπω σε νέους της ηλικίας μου. Να ξυπνήσουν από τον ψεύτικο κόσμο, να διαχειριστούν σωστά τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα ώστε να τους είναι αληθινά χρήσιμα, αλλιώς η υπερβολική χρήση είναι ο ψεύτικος κόσμος που είπα».

Παραλίγο να ξεχάσουμε τον αθλητισμό. Αθλητικό όνειρο;

Απάντησες με δυνατή φωνή: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου, γι’ αυτό μιλώ έτσι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είμαι Ελληνας, έχουν λοιπόν ξεχωριστή σημασία για μένα. Εχω βρεθεί στο εξωτερικό για να τρέξω σε διεθνείς διοργανώσεις, καταλαβαίνω πως όλες οι ξένες γλώσσες στηρίζονται στην ελληνική γλώσσα και αυτός είναι βασικός λόγος, αλλά όχι ο μόνος, που είμαι περήφανος για την καταγωγή μου. Διψώ, λοιπόν, να τρέξω σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Υπερδιέγερση»

Δεν τολμήσαμε να διακόψουμε τη βαθιά ανάσα, ισότιμη σκέψης, που πήρες στο ίδιο σημείο της συζήτησης. Εμοιαζε και αποδείχτηκε προάγγελος κορύφωσης: «Ξέρω ότι σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα βρω μπροστά μου αθλητές-θηρία. Θα κάνω, με πολλή προπόνηση, προσπάθεια να γίνω κι εγώ… θηρίο ώς τότε για να τους αντιμετωπίσω στην κορυφαία διοργάνωση! Λένε ότι οι μεγάλες επιδόσεις θέλουν ψυχή. Συμφωνώ! Χρειάζεται και η ψυχή, αλλά στις μεγάλες αποστάσεις, σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις αλλά και παντού, χρειάζεται το μυαλό, η σκέψη, που βρίσκεται σε υπερδιέγερση την ώρα της κούρσας. Ηδη έχω αποδείξει στον εαυτό μου πως είναι πιο σημαντική από αυτό που εννοούν με τη λέξη “ψυχή”!».

Μάριε Αναγνώστου, αθλητή του συλλόγου «Αναγέννηση Λαμίας», χρωστάμε να σου σφίξουμε το χέρι (αυτό δεν μπορούσε να συμβεί μετά το τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας) για τη διατύπωση αλλά και για τις επιδόσεις σου.

Χρυσό στο Πανελλήνιο στίβου της Πάτρας (14.32.88 στα 5.000 μ.) και ο δεύτερος Κώστας Σταμούλης (έτσι για να κατανοήσουν όλοι την ανωτερότητά σου και την προοπτική της) τερμάτισε κοντά επτά λεπτά μετά από σένα (14.39.51 ο χρόνος του).

Δεύτερος, τον Ιούλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-23 του Γκέβλε, αλλά στα 10.000 μ. (τα πρώτα 5.000 μέτρα σε χρόνο 14.37.73, τα υπόλοιπα 5.000 μέτρα σε 14.58.92).

Μας ζήτησες και γίνεται σεβαστό να γράψουμε τις ευχαριστίες σου «προς τον προπονητή μου Σάββα Κουμπούρα, την οικογένειά μου, τον σύλλογό μου, τη γραμματέα της “Αναγέννησης” Βασιλική Τσέτσεκα, τον χορηγό μου “Μy Market”».

Ολοι τους περήφανοι για την παρουσία σου-βάσιμη ελπίδα φιλόδοξης συνέχειας.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Νίνα Κένεντι: «Όλοι μπορούμε!»
Η Αυστραλή άλτρια του επί κοντώ δήλωσε: «Ο κορονοϊός, και αυτός όπως κάθε άλλο εμπόδιο, είναι ένα ύψος που ήρθε για να αναδείξει το μεγαλείο της αγάπης! Πατήστε γερά μαζί μου και… περάστε το ίδιο ύψος».
Νίνα Κένεντι: «Όλοι μπορούμε!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Πέμπτη η Παπαχρήστου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου
Την 5η θέση κατέκτησε η Βούλα Παπαχρήστου στον τελικό του τριπλούν κατά την 3η και τελευταία ημέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Τορούν την Πολωνίας.
Πέμπτη η Παπαχρήστου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Merci» Σολίν…
Η Γαλλίδα αθλήτρια του πένταθλου Σολίν Ενταμά συντηρούσε έντονα την «ανάγκη διάκρισης στο Τόκιο επειδή έτσι θα πάρει σάρκα και οστά ένα παιδικό όνειρο!». 
«Merci» Σολίν…
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Εύχομαι να φανώ αντάξιος της αυταπάρνησης που βλέπω»
O χρυσός άλτης του Πεκίνου Νέλσον Εβόρα θα πει «αντίο» στο Τόκιο: «Ο αθλητισμός ξέρει να δίνει κατάλληλες, ενισχυτικές απαντήσεις», λέει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.»
«Εύχομαι να φανώ αντάξιος της αυταπάρνησης που βλέπω»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Αν υψώσεις τα χέρια…»
Όταν είχε κάνει δικό του το χάλκινο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα του τελευταίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, ο Γεμανεμπερχάν Κρίπα είχε χαρακτηρίσει την αδυναμία του να νικήσει «χρήσιμη επειδή κάθε ήττα...
«Αν υψώσεις τα χέρια…»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας