Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νέοι… Τζόκοβιτς ετοιμάζονται!»
AP Photo / Kirsty Wigglesworth
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νέοι… Τζόκοβιτς ετοιμάζονται!»

  • A-
  • A+

Η σερβική αίσθηση ανωτερότητας, αλήθεια ευπρόσδεκτη ως δικαιολογημένη υπεροψία – για τα παιχνίδια με μπάλα. Η ανάγκη «ο δικός μας Νόβακ να παραμείνει… Σέρβος!». Η απαίτηση και προς τους δικούς τους πολιτικούς να μιμηθούν, «επιτέλους», στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς του θριαμβευτή και του φετινού Γουίμπλεντον.

Χωρίς κανείς τους να αγνοεί τη συγκεκριμένη ιδιότητα της παχυλής αμοιβής του μετά τις νίκες στα μεγάλα ραντεβού του τένις, ο Μίλος Ντάνιτς, «προσωπικός φίλος του Νόβακ Τζόκοβιτς» όπως με καμάρι αυτοσυστήθηκε, ανέφερε με συγκίνηση ότι ισχυρό προσωπικό κίνητρο του 32χρονου κάτοχου πλέον του πέμπτου(!) Γουίμπλεντον είναι, εκτός των τραυματικών εμπειριών από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο σε τρυφερή παιδική ηλικία, και «η φράση από το βιβλίο του Μέσα Σελίμοβιτς που, αλήθεια, ακολουθεί πολλούς από εμάς στη ζωή μας ως οδοδείκτης»!

Τι όμορφη συντροφιά αλήθεια… Μέσω «Viber», έστω κι έτσι, η νίκη του Νόβακ Τζόκοβιτς παρακίνησε την «Εφ.Συν.» να αναζητήσει αληθινές αντιδράσεις Σέρβων! Αν και πάμπλουτος κάτοικος Μόντε Κάρλο, εξακολουθούν να τον νιώθουν δικό τους; Ο ίδιος, με τη συμπεριφορά του, αποδεικνύει πως είναι Σέρβος ή το κοσμικό φρόνημα της Δύσης τον έχει αλλοιώσει; Μεταξύ άλλων, ζιζάνια θέλαμε να σπείρουμε, αλλά από το Βελιγράδι δεν μας το επέτρεψαν!

Εκτός του προσωπικού φίλου, ο γυμναστής Nτάρκο Λάντιτς, ο φοροτεχνικός Αντε Βίρκο και ο πρεσβύτερος της παρέας, άλλοτε δημόσιος υπάλληλος, Nίκιτσα Ντράβιτς ήταν συνεπείς στο ραντεβού μας… Για την ακρίβεια, αποδείχτηκε πως ήθελαν να μιλήσουν ουσιαστικά για τη νέα επιτυχία Τζόκοβιτς και τις προεκτάσεις της.

Βρέθηκαν σε κοινόχρηστο χώρο κοντά στο «Novak», ένα από τα δύο εστιατόρια ιδιοκτησίας Τζόκοβιτς στη σερβική πρωτεύουσα… Πρόκειται γι’ αυτό που αγόρασε για να ταΐζει, αφιλοκερδώς, άστεγους και άνεργους; Ηταν η πρώτη, ανώδυνη, απορία μας από την Ελλάδα:

Αντ.Β.: «Οχι, το “Νοvak” είναι άλλο, αλλά μη νομίζεις, ακόμη και στο “Νοvak” να μπει κάποιος που έχει ανάγκη να φάει ο ίδιος ή να θρέψει την οικογένειά του, θα βρει βοήθεια! Είναι εντολή του Νόβακ και το ξέρουν όλοι...».

Ντ.Λ.: «Αλλά, αυτονόητη επίσης και καλά κάνει, εντολή του είναι να εξακριβώνεται πως βοήθεια παίρνουν όσοι έχουν αληθινή ανάγκη… Πολλοί, αλήθεια, πήγαν δίπλα του στα χρόνια της επιτυχίας για να καρπωθούν κάτι, χωρίς να το χρειάζονται αληθινά… Ευχαριστούμε ως κοινωνία τον Τζόκοβιτς επειδή κυρίως από τα χρόνια του εμφυλίου μέχρι σήμερα, που κάποιες από τις επιπτώσεις της σφαγής που θυμάστε παραμένουν ζωντανές, έχει διάθεση κοινωνικής προσφοράς…».

Νικ.Ντρ.: «Εγώ, θα το πω καθαρά… Είναι σεβαστό που μένει μόνιμα στο Μόντε Κάρλο, εκεί υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις για να… θρέφει το ταλέντο του και να ζει καλύτερα την οικογένειά του, αλλά πολλοί Σέρβοι θα σου πουν “έστω μόλις τελειώσει την καριέρα του θα ήταν ωραίο να τον δούμε εδώ, δίπλα μας, στην πατρίδα…” Ισως σε μια επίσημη θέση που θα αφορά τον αθλητισμό… Θέλει νομίζω και ο ίδιος… Ο φίλος του ξέρει καλύτερα!».

Μιλ.Ντ.: «Εχει παρόμοια διάθεση, το ξέρουμε όσοι έχουμε επαφή μαζί του, το έχει πει και ο ίδιος κατά καιρούς πως η επάνοδος στη Σερβία, με σωστές προϋποθέσεις, ίσως είναι ο μελλοντικός δρόμος του… Και χαιρόμαστε όσοι τον ξέρουμε επειδή δεν έχουν δίκιο όσοι, κατά καιρούς, έχουν πει “ο Νόλε ξέχασε τη Σερβία!”, δεν έχουν δίκιο! Οι περισσότεροι πιστεύουμε το αντίθετο».

• Πάντως και οι μεν και οι δε, πρέπει να πανηγύρισαν τη νίκη απέναντι στον Φέντερερ!

Μιλ.Ντ.: «Εκρηξη χαράς, αλήθεια! Παιχνίδι που κρίθηκε την τελευταία στιγμή, τι άλλο περίμενες να συμβεί;».

Ντ.Λ.: «Δεν είναι τυχαίο ότι νικά, δύσκολα ή εύκολα, τον Φέντερερ σε κάθε τελικό Γουίμπλεντον που τον βρήκε απέναντί του!».

Αντ.Β.: «Το σερβίς, το σερβίς… Ενα από τα μεγάλα όπλα τού Τζόκοβιτς! Αυτό και στην κρίσιμη ώρα του τελικού έφερα σε δύσκολη θέση τον Φέντερερ… Μεγαλύτερος σε ηλικία από τον δικό μας, αξίζει σεβασμό κι αυτός επειδή είναι μεγάλος παίκτης, αλλά το τένις, με τον… άμεσο διάλογο των παικτών, είναι από τη φύση του κυρίως παιχνίδι ψυχολογίας…».

• Ψυχολογία είπατε, και η μνήμη επαναφέρει τις λέξεις του Τζόκοβιτς από την εποχή που φάνηκε πως θα γίνει πρωταγωνιστής: «Οι σκληρές αναμνήσεις από τον εμφύλιο, στην παιδική ηλικία μου, είναι αναλλοίωτες και θέλω να τις κάνω κίνητρο για κάτι καλύτερο στη ζωή μου, γενικότερα στη ζωή των ανθρώπων γύρω μου», είχε πει τότε…

Μιλ.Ντ.: «Το λέει και στους φίλους του όταν έρχεται στη Σερβία ή όταν κάποιος από εμάς πηγαίνει στο Μόντε Κάρλο όπου ζει ο ίδιος… Μεγάλος Σέρβος ακαδημαϊκός και συγγραφέας, που δεν ζει πια, έχει γράψει σε βιβλίο του: “Οι άνθρωποι περιφρονούν εκείνους που δεν πετυχαίνουν”… Ξέρω ότι ο Τζόκοβιτς επηρεάστηκε πολύ από αυτές τις λέξεις, πολλά νέα παιδιά της εποχής του εμφύλιου το ίδιο, στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή όλων στη Σερβία που έζησε μέσα στο αίμα του εμφυλίου, αλλά παρέμεινε ζωντανή και επανήλθε… Ο Μέσα Σελίμοβιτς το έγραψε αυτό, σοφές λέξεις για την εποχή μας…»

• Σελίμοβιτς, ο συγγραφέας του αριστουργήματος «Ο Δερβίσης και ο θάνατος»…

Νικ.Ντρ.: «Μα, σε αυτό το βιβλίο του γράφει ο Σελίμοβιτς την ίδια φράση! Χαίρομαι που ήρθε εδώ η συζήτηση μας επειδή έτσι μπορείτε να μας καταλάβετε κι εσείς που δεν είστε Σέρβοι… Το λέω αυτό επειδή είμαστε λαός με πολλά ταλέντα, στον αθλητισμό και όχι μόνο, και αυτά είναι τα μέσα μας για να πετύχουμε! Και μεταξύ άλλων να εξασφαλίσουμε τον “σεβασμό” στον οποίο αναφέρεται ο Σελίμοβιτς…».

Ντ.Λ.: «Ταλέντα ποτέ δεν θα λείψουν από τον αθλητισμό μας! Η γνωστή σχέση μας με την μπάλα…».

• «Βραζιλιάνους της Ευρώπης» σας ονομάζουμε!

Ντ.Λ.: «Κι έχετε δίκιο! Είμαι γυμναστής και προπονητής, βλέπω γύρω μου παιδιά που αθλούνται… Βεβαιώνω πως ο επόμενος… Τζόκοβιτς στο τένις ετοιμάζεται! Τώρα που το είπα, μου ήρθαν και κάποια παιδικά πρόσωπα μπροστά μου, μπορεί ένας από αυτούς να είναι ο… επόμενος Τζόκοβιτς, ποιος ξέρει;».

Αντ.Β.: «Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ επίσης… Εμείς που σου μιλάμε τώρα, δεν ξέρουμε όλοι… τένις, ποδόσφαιρο και μπάσκετ όμως… από παιδιά! Κι επειδή θυμήθηκες πως μας λένε “Βραζιλιάνους” στο ποδόσφαιρο, εγώ περιμένω κάποτε να ξαναπαίξει η Βραζιλία ως… Βραζιλία και όχι σκληρά, χωρίς έμπνευση, όπως τη βλέπουμε χρόνια τώρα!».

• Πλουσιότερος, μετά το Γουίμπλεντον, κατά 2,73 εκατ. λίρες (3.038.000 ευρώ). Μια τελευταία λέξη, από όλους σας, προς τον Τζόκοβιτς, παρακαλώ…

Αντ.Β: «Μας έκανες χαρούμενους, ευχαριστούμε! Συνέχισε να την αγαπάς και να προσφέρεις στην πατρίδα!».

Νικ.Ντρ.: «Είσαι παράδειγμα προσφοράς που διδάσκει Σέρβους πολίτες και πολιτικούς!».

Ντ.Λ.: «Σου εύχομαι η απόδοσή σου με τη ρακέτα να συνεχίσει να πηγαίνει παράλληλα με καλή συμπεριφορά στους δύσκολους καιρούς μας! Μπράβο που προσφέρεις!».

Μιλ.Ντ.: «Συνέχισε, φίλε!».

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Στην υπηρεσία της αυστραλιανής γης»
Μαθήματα αλληλεγγύης για τον πύρινο εφιάλτη. Αν ούτε και τώρα «η καρδιά οδηγήσει το χέρι στην τσέπη», τότε πότε θα γίνει αυτό; Ο Ελληνοαυστραλός τενίστας Νικ Κύργιος μάς τίμησε με τα λόγια του.
«Στην υπηρεσία της αυστραλιανής γης»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Παχυλές αλλά και…λιλιπούτειες
Στέφανε Τσιτσιπά και τώρα ετοιμάσου —θέμα ημερών ή και ωρών είναι— να αναπτυχθεί, συχνότερα σε λανθασμένη βάση, δημόσιος διάλογος για τα μυθικά (με κριτήριο τη γενικευμένη πίεση των ημερών μας αλλά όχι μόνο…)...
Παχυλές αλλά και…λιλιπούτειες
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τσιτσιπάς: «Ευγενής κούρος!»
Η Ναταλί Ζεριέ δεν ήταν διατεθειμένη να δει τένις, ακόμη κι αν, όπως μας είπε, «η παρακολούθηση του «Ρολάν Γκαρός» έχει λάβει την διάσταση πρωτοκόλλου συμπεριφοράς για τους Γάλλους πολίτες!».
Τσιτσιπάς: «Ευγενής κούρος!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Ο ήλιος σε κομμάτια...»
Μαθημένοι σ’ επιδειξιομανείς κάθε επίσημης ιδιότητας, καχύποπτοι υπό τη σκιά της γνώσης πως ο -ήδη πλούσιος από τα νιάτα του- Τζόκοβιτς ίσως να μη μετράει τις λέξεις του, συλλάβαμε εαυτόν αρχικά να δυσπιστεί...
«Ο ήλιος σε κομμάτια...»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Εύγλωττη» ρακέτα, ταπεινά χείλη...
Ναόμι Οσάκα, το μεγαλείο της απλότητας! Ηταν χρήσιμη εμπειρία η επικοινωνία με την 21χρονη νέα κάτοικο του θρόνου στο Αυστραλιανό Οπεν της Μελβούρνης, τρεις ημέρες μετά τη νίκη της στον τελικό. Κι αυτό επειδή...
«Εύγλωττη» ρακέτα, ταπεινά χείλη...
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ο Τζόν ΜακΕνρο για τον Στέφανο Τσιτσιπά
«Καταιγίδα» σπάνιων παραστάσεων! Όσες, μεταξύ άλλων, απαιτούσαν την ετοιμότητα του Στέφανου Τσιτσιπά! Τι όνειρο αλήθεια ήταν αυτό, να νικάς τον Ρότζερ Φέντερερ και στην έξοδο από τον χώρο, εκεί που… αδηφάγοι...
Ο Τζόν ΜακΕνρο για τον Στέφανο Τσιτσιπά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας