Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ηθική παρέμβαση, εκπολιτισμός...»
ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ηθική παρέμβαση, εκπολιτισμός...»

  • A-
  • A+

H παρουσία του μάς υποχρέωσε να επιδιώξουμε διάλογο. Δίπλα του, στο «ΔΑΚΕ» (Διασχολικό Αθλητικό Kέντρο) Μελισσίων Αττικής, παρατηρήσαμε την παιδαγωγική προσέγγιση των παιδιών του «Πεντελικού», που τα διδάσκει κολύμβηση, και είδαμε το ιδιαίτερο βιογραφικό του 24χρονου Θεσσαλού Θωμά Τρίμμη.

Αλλοτε κολυμβητής συλλόγων (Λαρισαϊκός, Τιτάνες, Δελφίνια Περιστεριού), με πανελλήνιες διακρίσεις (ελεύθερο, τεχνική κολύμβηση), τώρα ακόλουθος της αθλητικής... επανάστασης που εγκαινίασε, παγκοσμίως, τον 21ο αιώνα, ονόματι Crossfit, μα και γυμναστής ειδικής αγωγής, ναυαγοσώστης.

Στο σύγχρονο, λειτουργικό για κάθε επίπεδο αθλούμενου, κολυμβητήριο του ίδιου κέντρου στον Βορρά της Αττικής την ανάγκη επικοινωνίας τόνισε και η σκέψη μας πως ήταν έφηβος όταν η χώρα μας ζούσε στη μέγκενη των μνημονίων. Αποφοίτησε φέτος από τα ΤΕΦΑΑ της Αθήνας. Αυθόρμητα είπαμε «η παρουσία του είναι από εκείνες που θέλουμε να πλάσουν ευοίωνο μέλλον».

Αρχίσαμε δυναμικά! Ωστε Crossfit... Boά ο πλανήτης με τη νέα αθλητική μόδα, αλλά εσείς που ασχολείστε είστε γελασμένοι αν νομίζετε πως οι περισσότεροι Ελληνες το γνωρίζουν:

«Δίκιο έχετε, συμφωνώ. Σταδιακά το γνωρίζουν όλο και περισσότεροι και αναπόφευκτα θα γίνει και εδώ κοινό άθλημα, όπως ήδη συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού με αθλητική παιδεία. Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Eλληνα. Αλλά και τον καλεί να θυμηθεί τι και πώς μπορεί να το πετύχει στη δύσκολη καθημερινότητά του».

• Φιλόδοξες λέξεις.

Ακριβείς λέξεις. Ακούστε, λοιπόν, λέξεις με συμβολική σημασία: σε κλειστό χώρο συνδυασμένη προπόνηση, με αναρρίχηση σε σχοινί, άρση βαρών, κωπηλασία και σκι χιονιού σε ειδικά μηχανήματα που σε υποχρεώνουν σε πιστές κινήσεις των δύο αθλημάτων, ενόργανη γυμναστική, ποδήλατο, κολύμπι και τρέξιμο, το μόνο που γίνεται εκτός γυμναστηρίου, αυτά περιλαμβάνει το Crossfit. Καταλαβαίνετε πως σου ζητά αντοχή, ευκινησία, ταχύτητα, ισορροπία. Αυτά ζητά και η εποχή μας από εμάς τους Ελληνες! Δεν υπάρχει πανελλήνιο πρωτάθλημα, δεν υπάρχουν σύλλογοι, μόνο ειδικά γυμναστήρια υπάρχουν και η συμμετοχή του κόσμου βλέπω πως μεγαλώνει διαρκώς. Ωμοι, πόδια, χέρια, κορμός στηρίζουν την προσπάθεια, σε συνδυασμό με ευστροφία που γεννά γρήγορα ανακλαστικά. Συνδυασμός ικανοτήτων. Αυτό είναι το νέο άθλημα!

• Προς το παρόν, μόνο σε γυμναστήρια, όμως. Πρέπει να πληρώνω...

Η μηνιαία συνδρομή κυμαίνεται 45-60 ευρώ, η ετήσια 400-500 ευρώ. Δεν είναι απαγορευτικό το κόστος αλλά, ούτως ή άλλως, θα αποκτήσει δημοφιλία, λαϊκότητα, αυτό συμπεραίνω από το ενδιαφέρον του κόσμου. Συνδυασμός ασκήσεων που, θα το πω απλά, καθαρίζουν το μυαλό, προσθέτουν αυτοπεποίθηση.

• Οπλα και για... προεκλογικές περιόδους όπως αυτή που ξαναζούμε.

Δεν με ενδιαφέρει τι ψηφίζει ο καθένας, ούτε ενδιαφέρει τι ψηφίζω εγώ. Αυτό που καταλαβαίνω και από αυτή την προεκλογική περίοδο είναι πως χρειάζεται ηθική επανάσταση, ηθική παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία. Είναι σημαντικό θέμα η οικονομία, βεβαίως τα θέματα υγείας και όχι μόνο. Αλλά εγώ, ως γυμναστής και ειδικής αγωγής, όταν σκέπτομαι το παιδί με την ημιπληγία, το άλλο με τον αυτισμό που γύμναζα πρόσφατα, αποκλεισμένα παιδιά στην απαγορευτική κοινωνία μας, χωρίς τρόπους πρόσβασης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να μπορούν να ανέβουν όλα τα πεζοδρόμια ή να πάνε σε θέατρα, κινηματογράφους, οπουδήποτε αλλού, όπως βλέπω στο εξωτερικό, τότε λέω: Απαιτώ ηθική παρέμβαση.

O Θωμάς Τρίμμης, κοντά στα όριά του, σχοινοβατεί, σηκώνει βάρη, είναι έτοιμος να βουτήξει στα... βαθιά. Προπονητής, αθλητής Crossfit και... συμπολίτης σε προεκλογική περίοδο

Οσοι έχουν την εξουσία σε όλες τις εποχές χρησιμοποιούν τα ίδια θέματα για να πάρουν ψήφους και μετά δεν ενδιαφέρονται. Νόμοι; Υπάρχουν για προσβάσιμους κοινόχρηστους χώρους, διευκολύνσεις για τυφλούς; Μόνο υποσχέσεις πριν, και μετά δεν εφαρμόζονται. Γυμνάζω παιδιά με παρόμοια προβλήματα, βλέπω τις οικογένειές τους να είναι εξαγριωμένες. Μεταφέρουν στα χέρια τα παιδιά τους επειδή δεν υπάρχουν ράμπες ή επειδή άλλες είναι κακοφτιαγμένες. Ζουν σε μια χώρα όπου πρέπει και να... καπνίζουν επειδή επίσης υπάρχει άλλος νόμος που δεν εφαρμόζεται, ο αντικαπνιστικός. Μια λέξη μού έρχεται στο μυαλό: εκπολιτισμός! Ποιος μπορεί να με πει υπερβολικό;

• Σωστά. «Οι πολιτικοί, οι πολιτικοί...». Ο λαός μας που διαμορφώνει την καθημερινότητα είναι καλύτερος;

Οχι, είμαστε λαός που ενδιαφέρεται για το προσωπικό όφελος, ανάγωγος λαός. Τα ίδια παιδιά που γυμνάζω θεωρούνται κάτι σαν... καταραμένα. Μην τους πλησιάζεις αυτούς λένε γονείς στα παιδιά τους όταν αυτά κάτι τους ρωτούν για κάποιον που βλέπουν με νοητική υστέρηση ή κάποιον που κάθεται σε αμαξίδιο. Εργο κυβερνήσεων έπρεπε να είναι: μέσα πρόσβασης παντού, ράμπες, αναβατόρια όπως σε κάθε πολιτισμένη χώρα, όσα θα επιτρέπουν την παρουσία τους δίπλα μας.

• Εκπρόσωπος γενιάς που θα πάρει τα ηνία της προβληματικής κοινωνίας μας. Μπορείτε να διαμορφώσετε την ίδια στάση ζωής;

Υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με σύγχρονο τρόπο σκέψης στους σημερινούς 20άρηδες, αυτό είναι αλήθεια. Αρκεί βέβαια να μάθουν να χρησιμοποιούν επιλεκτικά το κομπιούτερ, το κινητό τους, το τάμπλετ και όχι μόνο. Υπάρχει εξάρτηση. Στα παιδιά που προπονώ στην πισίνα, συχνά κάνω συστάσεις με φιλικό τρόπο, αλλά πολλά μόλις φεύγουν από τον χώρο προπόνησης «κολλούν» στις οθόνες. Ακούω τους γονείς απεγνωσμένους, δεν ξέρουν τι να κάνουν».

• Καιρός είναι η διδακτική προσέγγιση με στόχο την απεξάρτηση να μπει στα σχολεία.

Συμφωνώ. Υπάρχει μάθημα «πληροφορική», αυτό να διδάσκεται με κατάλληλο τρόπο ή να υπάρξει πλέον άλλο, νέο μάθημα, με στόχο τη σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οσο είναι καιρός. Η «ηθική επανάσταση», ο «εκπολιτισμός» που είπα πριν, περνά και από εκεί.

• Δάσκαλος κολύμβησης στη θαλασσινή χώρα μας που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ των πνιγμών.

Δίνουμε μάχη να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν σωστά όταν πρέπει, όπως πρέπει. Να μην υπερεκτιμούν δυνάμεις, να μην έχουν φάει πριν, λέμε και στους γονείς τους να μην παριστάνουν τους γυμναστές αν δεν ξέρουν.

• Είστε και ναυαγοσώστης. Εχω δει σε δημοτικές παραλίες, και όχι μόνο, και δύσθυμους, δυσκίνητους που παριστάνουν τους ναυαγοσώστες.

Αλήθεια, υπάρχουν και ανεπαρκείς ναυαγοσώστες. Οι υπεύθυνοι κάθε παραλίας να ελέγχουν ποιους προσλαμβάνουν. Και πρέπει να υπάρχει κάποιος να τους επιτηρεί αν είναι συνεπείς.

• Οι δάσκαλοι κολύμβησης είστε όλοι επαρκείς;

Οχι. Οι περισσότεροι, όμως, είμαστε. Συμφωνώ οι γονείς να ελέγχουν από πριν σε ποιον δίνουν τα παιδιά τους να τους μάθει κολύμπι ή όποιο άλλο άθλημα. Αλλά, οι γονείς, αφού σιγουρευτούν, ας πάψουν να παριστάνουν οι ίδιοι τους προπονητές.

 

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Θέλω να γίνω πολιτικός για... σίγουρα λεφτά»!
Τρεις νέες γυναίκες, προπονήτριες κολύμβησης παιδιών. Παιδιών της κρίσης που ονειρεύονται αλλά και «βγάζουν άρνηση, ανάγκη εκτόνωσης, απουσία αυτοσυγκέντρωσης»... Η Τζορτζίνα, η Σοφία, και η Αναστασία...
«Θέλω να γίνω πολιτικός για... σίγουρα λεφτά»!
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Φόβος; Πάνω απ’ το Αιγαίο, όχι στην τωρινή σκόπιμη υστερία»
«Επέτειος υπερπτήσης που άφησε εποχή. Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος πάνω από το πέλαγος. Επεσε προς το τέλος. Κολύμπησε, όμως, κι έφτασε!
«Φόβος; Πάνω απ’ το Αιγαίο, όχι στην τωρινή σκόπιμη υστερία»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Μπορούμε να ελπίζουμε στις ικανές μειοψηφίες»
Η 31χρονη κολυμβήτρια Αθηνά Τροχοπούλου τερμάτισε τρίτη στις Σπέτσες όμως εντυπωσιάζει και με άλλες πτυχές της ζωής της. Εχει σπουδάσει κοινωνιολογία στο Πάντειο και συνεργάζεται με εταιρεία πληροφορικής
«Μπορούμε να ελπίζουμε στις ικανές μειοψηφίες»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Βήματα ζωής για γενναία παιδιά την Κυριακή στο Ζάππειο
Οι κυριακάτικες βόλτες στο Ζάππειο είναι πρωτόκολλο για τους Αθηναίους κάθε εποχής, πόσο μάλλον όταν ο ήλιος λάμπει όπως ακόμη συμβαίνει... Αυτή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ. υπάρχει πρόσθετος,...
Βήματα ζωής για γενναία παιδιά την Κυριακή στο Ζάππειο
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Χρέος μου να δίνω χαρά στους Ελληνες»
Ακούσαμε ομογενή, κάτοικο Μόντρεαλ, να του φωνάζει, σπαρακτικά θαρρείς, «σ’ ευχαριστούμε πολύ, μας έφερες στον Καναδά τη δυνατή Ελλάδα που αγαπάμε». Δεν είχε άδικο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατάργησε ξανά...
«Χρέος μου να δίνω χαρά στους Ελληνες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας