Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η άρση βαρών ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου»
Weightlifting.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η άρση βαρών ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου»

  • A-
  • A+

Θηλυκός γίγαντας! Από το Μπατούμι της Γεωργίας η εικόνα της έμοιαζε λες και είναι ικανή να μας σηκώσει όλους ψηλά, στα χέρια της.

Η εικόνα της 24χρονης Ελένης Κωνσταντινίδου με δεκάδες κιλά στην μπάρα, η άνοδός της στην κορυφή της ηπείρου μας φάνταζαν... δώρα ψυχοσωματικής ανάτασης όπως αυτή που αναζητά ο λαός μας.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο, έπειτα από 16 άνυδρα χρόνια, για την ελληνική άρση βαρών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπως μόλις διαβάσατε, επέτρεψε στη σκέψη μας να καλπάζει.

«Μακάρι όλα τούτα να τα πέτυχες χωρίς να έχεις καταφύγει στα αναβολικά», υπαγόρευε, όμως, η γνώση της διεθνούς πραγματικότητας των ρεκόρ...

Περισσότεροι από ένας, λοιπόν, οι λόγοι ώστε να συναντήσουμε το κορίτσι από την Πιερία, κόρη τού επίσης αρσιβαρίστα και μέντορά της, Χρήστου Κωνσταντινίδη, ολυμπιονίκη στη Σεούλ (1988). Δυνατή η φωνή της, τόνιζε τις λέξεις προς την «Εφ.Συν.»:

«Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος, του χρόνου είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και όλοι, σε όλο τον κόσμο, ήδη βρισκόμαστε στους ρυθμούς που ζητά η μεγάλη διοργάνωση.

»Αναρωτιόμουν μέχρι τελευταία στιγμή αν πρέπει να σηκώσω στην κατηγορία των 81 ή των 87 κιλών, αποφάσισα στα 81 κιλά επειδή νόμιζα και αποδείχθηκε πως εκεί ήμουν πιο κοντά στην επιτυχία.

»Μεγάλος, λοιπόν, ο βαθμός της δυσκολίας σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό. Είχε προηγηθεί, όμως, πολλή προπόνηση».

• Συγχαρητήρια, αλλά μία είναι η απάντηση που υπαγορεύει η σαρωτική εποχή μας: Ελπίζουμε όσα κατάφερες εκεί, όσα θα πετύχεις μελλοντικά στην άρση βαρών, να μην έχουν τη βοήθεια των αναβολικών. Δύσκολο, όλοι σας να πείσετε πως δεν καταφεύγετε και στο ντόπινγκ ώστε να σηκώσετε τόσα κιλά στα χέρια σας.

Εχει παραδείγματα από το παρελθόν κανείς για να το πει αυτό, το ξέρω... Αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε αθλητικά ούτε ηθικά είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε όλοι κάνουμε γενικά αθλητισμό, ειδικά άρση βαρών, για τον ίδιο λόγο.

Μόνο αυτό έχω να απαντήσω στη νύξη για ντόπινγκ. Και επίσης πως κάναμε πολλή δουλειά στην προπόνηση πριν πάμε στη Γεωργία. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται να πω για το ίδιο θέμα.

• Μιλάτε και την ίδια γλώσσα με τον προσωπικό προπονητή και πατέρα.

Και πρότυπό μου! Ειδικά στην άρση βαρών, γενικά στη ζωή, αυτός είναι ο πατέρας μου για μένα και ευχαριστώ την καλή τύχη μου που τον έχω δίπλα μου. Τον ευχαριστώ λοιπόν για τη συμμετοχή του στην επιτυχία μου.

Μαζί θέλω να ευχαριστήσω τον εθνικό προπονητή μου Οδυσσέα Δήμα, την ομοσπονδία της άρσης βαρών, την προσωπική φυσικοθεραπεύτριά μου Βενετία Δημητριάδου και τους χορηγούς μου με την πολύτιμη στήριξη προς εμένα, δηλαδή την «Βread factory», τη «Βιοϊατρική», την εταιρεία «Αθλος», σημαντικές βοήθειες.

• Εκπέμπουν αποφασιστικότητα οι κινήσεις με τόσα κιλά στα χέρια, τα λόγια που ακούμε.

Η άρση βαρών ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου. Αναγνωρίζω πως είναι επίπονη για μια γυναίκα, αν και είναι παρεξηγημένη ως άθλημα. Αυτό που με ενώνει με την άρση βαρών είναι ο δυναμισμός, τον έχω ως χαρακτήρας, τον έχει και η άρση βαρών ως άθλημα.

Της λείπει η δημοφιλία, μ’ αρέσει αυτή η ταπεινότητά της, κυρίως με μαγνητίζει ο συμβολισμός: Με δυσκολία σηκώνω πολλά βάρη, αλλά το καταφέρνω με τεράστια προσπάθεια. Τι όμορφο που ακούγεται.

• «Πολλά βάρη, με δυσκολία» σηκώσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Μεταφορικά, συχνά και κυριολεκτικά η ζωή του Ελληνα της εποχής μας είναι... άρση βαρών!

Συμφωνώ. Και για να βγούμε οριστικά από την κακή περίοδο χρειάζεται κάτω το κεφάλι, αισιοδοξία και πολλή δουλειά. Και πίστη.

• Στον Θεό εννοείς;

Ναι, στον Θεό μα και στον εαυτό μας. Θα σας πω κάτι πολύ προσωπικό. Το βράδυ, πριν από τον αγώνα που μου χάρισε το χρυσό, έκανα μια προσευχή για την επιτυχία μου την επόμενη μέρα. Την ένιωσα σαν συνομιλία, τόνισε την αυτοπεποίθησή μου για τη στιγμή του αγώνα, έτσι έφτασα στο χρυσό.

• Η προηγούμενη πρόταση για «πολλή δουλειά, αισιοδοξία, πίστη» βρίσκει ανταπόκριση στου νέους της γενιάς σας; Είστε οι κληρονόμοι της κοινωνικής πίεσης των τελευταίων χρόνων.

Υπάρχουν παιδιά, νέοι που σκέπτονται όπως εγώ. Αλλά οι αισιόδοξοι όπως εγώ, όσοι έχουν την ωριμότητα να σκεφτούν έτσι, είναι μειοψηφία. Δυστυχώς.

Οσο για τα μικρότερα παιδιά της εποχής μας, η πλειονότητά τους ζει στον... κόσμο της. Κυρίως με τη λανθασμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ειδικότερα, της τεχνολογίας γενικότερα, και αυτό με ανησυχεί.

Είμαι 24 χρόνων, δεν είμαι πολύ μακριά τους στην ηλικία, άρα ξέρω τι λέω για τα μικρότερα παιδιά τού σήμερα. Στην πλειονότητά τους αναφέρομαι.

• Η πρώτη δήλωση, μετά το χρυσό, ήταν η «εσωτερική παρακίνηση» που οδήγησε στην επιτυχία. Τη βλέπετε γύρω σας;

Ναι, και αυτό είπα μετά το χρυσό επειδή υπήρχε έντονη μέσα μου η εσωτερική παρακίνηση πριν βγω να σηκώσω βάρη. Ο Ελληνας της εποχής μας έχει αυτή την εσωτερική παρακίνηση για την οποία μίλησα ώστε να ζήσει καλύτερα ύστερα από τόσα χρόνια πίεσης.

Αλλά το θέμα είναι πώς αξιοποιεί την ίδια παρακίνηση, την ίδια ενέργεια. Πώς την κάνει πράξη; Δεν είμαι σίγουρη, αν και θα έπρεπε έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης, πως είναι έτοιμος να κάνει πράξη με τον σωστό τρόπο τη θέληση να ζήσει πλέον καλύτερα, αυτό βλέπω γύρω μου.

• Η πλέον ακριβή στιγμή στο Μπατούμι;

Ολες έχουν τη δική τους αξία. Η στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού Υμνου όμως. Ηταν πολύ όμορφο να μου συμβαίνει. Εβλεπα με δέος απ’ την τηλεόραση, το 2016, τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Ρίο.

Την Κορακάκη με το χρυσό και τους υπόλοιπους αθλητές μας και ένιωθα ανατριχίλα. Τώρα το έζησα κι εγώ. Επαιζε εξαιτίας μου στο Ευρωπαϊκό ο Εθνικός Υμνος μας και, αλήθεια λέω, σκεφτόμουν την ίδια ώρα: «Εκπροσώπησα με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μου που έχει περάσει τόσο δύσκολα τα τελευταία χρόνια».


 

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Πώς ο «δεινός θεός» νίκησε τον δεινό αθλητή
Αν και ευρισκόμενος υπό την επιρροή του φόβου, περίμενε σημάδι αναγέννησης που δεν ήρθε ποτέ... Στις ίδιες λέξεις περικλείεται το δικό μας συμπέρασμα από το ρεπορτάζ για το «αντίο» του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Το...
Πώς ο «δεινός θεός» νίκησε τον δεινό αθλητή
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Μ’ αρέσει να νικώ συνέχεια»
Δεν είναι συνηθισμένος νέος, ούτε βέβαια... συνηθισμένος παίκτης, όπως προ ημερών (10/3) μαρτύρησε η επιτυχία του στο Γκοντομάρ της Πορτογαλίας....
«Μ’ αρέσει να νικώ συνέχεια»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Ετσι το άγχος γίνεται κίνητρο»
Ηδη βρίσκεται στη Σκοτία και από σήμερα Σάββατο, εντός του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου, θα επιχειρήσει να πετύχει ό,τι… όλοι μας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα: να τρέξει γρήγορα και να...
«Ετσι το άγχος γίνεται κίνητρο»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δικό μου ντόπινγκ η αυτοπεποίθηση»
Αγωνιστική έξαρση σε πλήρη εξέλιξη. Η ίδια περίοδος ακμής του Μίλτου Τεντόγλου θα υπογραφεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Γλασκόβης με μετάλλιο; Να, ο υπογράφων τον... ακούω τώρα να ρωτά ενοχλημένος...
«Δικό μου ντόπινγκ η αυτοπεποίθηση»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τυφώνες και ψαράδες, οι «βασιλιάδες του Σατζάμι»
Το ιστιοπλοϊκό πρόγραμμα των επόμενων (2020) Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ιαπωνία, ήδη έχει αρχίσει. Επισήμως, ο διάλογος εξελίσσεται και τις τελευταίες μέρες έχει χαρακτήρα προσπάθειας σύγκλισης με στόχο τη χωρίς...
Τυφώνες και ψαράδες, οι «βασιλιάδες του Σατζάμι»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Νίκη με…περιπέτεια και στο Μπακού
Ύστερα από επική ανατροπή και νίκη με 3-2, καθώς βρέθηκε να χάνει 2-0 σετ από το Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, η Εθνική βόλεϊ ανδρών εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού...
Νίκη με…περιπέτεια και στο Μπακού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας