Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδηγίες προς... μαραθωνοδρόμους της καθημερινότητας

Κατερίνα Μπερδούση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οδηγίες προς... μαραθωνοδρόμους της καθημερινότητας

  • A-
  • A+
Η δεύτερη θέση της ψυχολόγου Κατερίνας Μπερδούση, πριν από μια εβδομάδα, στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας -και κάθε άλλη θέση- δεν είναι το προφανές, αλλά «μέσο αυτογνωσίας».

Η παρουσία της φαντάζει όπως αυτές που προσδοκούμε να συμβάλουν στην αλλαγή ρότας της πιεστικής καθημερινότητας στη χώρα μας. Αθλήτρια. Οχι όμως μόνο με την κυριολεκτική έννοια.

Η 25χρονη ψυχολόγος Κατερίνα Μπερδούση από την Τρίπολη, άλλοτε και επίσημα δρομέας, τερμάτισε δεύτερη στα 5.000 μέτρα του... ηλιόλουστου ημιμαραθώνιου της Αθήνας πριν από μια εβδομάδα.

Βεβαιώνουμε πως έχει... διυλίσει εντός της τις συνθήκες της ίδιας συμμετοχής, τις αιτίες της κατάληξης άρα και τις αναγκαίες, πρόσθετες, μελλοντικές προϋποθέσεις, όσες θα απαιτηθούν για βελτίωση στην επόμενη συμμετοχή της. Χωρίς, υπό τη δική της οπτική γωνία, η πρωτιά να είναι αυτοσκοπός αλλά, όπως και κάθε άλλη θέση, μέσο! Μήπως όλα τούτα σάς ηχούν ακραία για μια αθλητική συμμετοχή; Δεν είναι. Η δική της συγκρότηση προσδίδει εύλογη διάσταση στις ίδιες σκέψεις.

Με αθλητική υποτροφία την πενταετία 2012-2017 σπούδασε Ψυχολογία στο Λος Αντζελες. Στελεχώνει το «Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης» στην Τρίπολη, ενώ τo μεταπτυχιακό της βρίσκεται στην τελική ευθεία: «Εκπαιδευτική ψυχολογία» στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, γνώση που παραπέμπει σε παιδιά-δέκτες, χρήσιμη, όμως, σε όλους μας. Πόσο μάλλον, ανεξάρτητα από τον προσωπικό μικρόκοσμο του καθένα, έπειτα από την πολυετή εγχώρια πιεστική πραγματικότητα. Συμφωνείς Κατερίνα; «Ναι μεν αλλά...» καθορίζεται η αντίδραση της. Ούτως ή άλλως, ακούσαμε και απόψεις της, αν όχι ανατρεπτικές, σίγουρα αντισυμβατικές, αρχής γενομένης από την πλέον ανώδυνη: Μην έρθεις σε δύσκολη θέση. Θα ρωτήσουμε την ηλικία σου!

«Μα και βέβαια να ρωτήσετε. Είμαι 25 ετών. Και δεν έχω ανάγκη, ούτε το κοινό γυναικείο άγχος να είμαι ή να φαίνομαι μικρότερη».

Ισως να συνηγόρησε στην ίδια οπτική γωνία και η παλιότερη αθλητική εμπειρία της. Από 12 ετών, ώς τη στιγμή που οι σπουδές άλλαξαν τους βιορυθμούς της, έτρεχε 5.000 μ., 3.000 μ., 1.500 μ. και καρπώθηκε διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα και όχι μόνο. Πώς θα μπορούσε να λείπει από τα 5.000 μ. του ημιμαραθώνιου της πρωτεύουσας;

«Η ενέργεια του κόσμου που παρακολουθούσε τον αγώνα, η ηλιόλουστη μέρα, συνέβαλαν καθοριστικά. Κουράστηκα βέβαια πιο πολύ απ’ όσο περίμενα. Η προετοιμασία μου για τον ημιμαραθώνιο ήταν ελλιπής. Πέρυσι είχα τερματίσει τέταρτη στον ίδιο αγώνα, φέτος έδωσα όλο τον εαυτό μου για να περάσω καλά. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που έπρεπε με κριτήριο την προετοιμασία που είχα κάνει. Η απάντηση που σας έδωσα, η συζήτηση που κάνουμε, έχει πολλές πτυχές. Οφείλεις να ξέρεις ποιος είσαι και πού μπορείς να φτάσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να προσθέτουμε θετική ψυχολογία, να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα σκέψεων και πράξεων, όποια κι αν είναι αυτά. Αυτά τα εξασφαλίζει η σωστή αυτοκριτική. Σε αθλητικό αγώνα λοιπόν, ακόμη κι αν τερματίσεις όγδοος και όχι τρίτος οφείλεις να αναγνωρίσεις τα λάθη σου. Τα λάθη, με σωστή διαχείριση, είναι μέσα μάθησης, αυτογνωσίας».

● Η ίδια απάντηση, αναπόφευκτα, παραπέμπει στην, επίσης ελλιπή, προετοιμασία του νεοέλληνα, την ψυχολογία και τη στάση ζωής του στη διάρκεια της πολυετούς κοινωνικής πίεσης στην εποχή μας.

Το θέμα είναι η προσπάθεια ή, αντίθετα, η απουσία προσπάθειας όταν δίνεις όλο το είναι σου, χωρίς να πετυχαίνεις, όμως, αυτό που θέλεις. Αυτή η έλλειψη, με κατάλληλο χειρισμό, θα σε οδηγήσει στην αυτογνωσία. Τη δυσκολία, την αποτυχία οφείλεις να την κάνεις βατήρα βελτίωσης και όχι αιτία απογοήτευσης.

● Ακούω τον συνέλληνα να σας απαντά «δεν ήταν δυνατό να το κάνω αυτό στα τελευταία χρόνια της κρίσης».

Η λύπη, η απογοήτευση είναι εύλογα συναισθήματα, είμαστε και μέσω αυτών ενεργοί συναισθηματικά. Η διαχείρισή τους είναι το ζητούμενο και όχι η ύπαρξή τους. Τα «όχι» που εισπράττει κάποιος είναι αιτία ανάλυσης και όχι απογοήτευσης. Υπάρχει ακόμη στην εποχή μας κατάλοιπο ηττοπάθειας, αλλά πλέον βλέπω ενθαρρυντική τάση εκτόνωσης της ίδιας αίσθησης. Προσωπικά, στις ίδιες σκέψεις οφείλω όσα έχω πετύχει, όσα έχω δουλέψει και όσα σχεδιάζω.

● Προσωπικά σχέδια, λοιπόν. Τα έχετε σχηματοποιήσει;

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός, αλλά δεν μου αρκεί. Θέλω να δημιουργήσω ένα γραφείο, έναν χώρο αφιερωμένο στην ψυχολογική προσέγγιση. Αυτό, σε βάθος χρόνου, θέλω να εποπτεύω μελλοντικά αλλά για να νιώσω έτοιμη να το κάνω θέλω να προσθέσω εμπειρίες στη συγκρότησή μου. Θέλω να είμαι απόλυτα έτοιμη ώστε να το δημιουργήσω επειδή ως ψυχολόγος οφείλω, κατά το... ανοικτής καρδιάς, να κάνω εγχείρηση... ανοικτής ψυχής! Για να το πετύχω αυτό αναγκαία εκ μέρους μου είναι η παρατήρηση, η τέχνη να μαθαίνεις να ακούς, πρόκειται για μέσα ώστε να ανοίγω και να βοηθώ την ψυχή κάποιου. Από την πλευρά του, βέβαια, εκείνος που απευθύνεται σε ψυχολόγο οφείλει να έχει αποφασίσει πως θέλει να αλλάξει. Πως θέλει ν’ αντιμετωπίσει τον εαυτό του.

● Ο κόσμος στην Ελλάδα προέρχεται από πιεστική πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν μπορεί, νηφάλια, να αναγνωρίσει τις ίδιες ανάγκες συμπεριφοράς.

Ας μην τρέφετε απαισιοδοξία. Στην εποχή μας, έπειτα από πολλά χρόνια κοινωνικής πίεσης, ήδη βλέπω αλλαγή συμπεριφοράς, στάσης ζωής. Θα σας δώσω ένα απλό αλλά και ουσιαστικό παράδειγμα. Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, σε λαϊκή άθληση, αυξήθηκε όπως αντιλαμβάνομαι και, όπως διάβασα σε σχετική μέτρηση, αυξήθηκε 400%, δηλαδή εντυπωσιακά! Η συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες ισοδυναμεί με ανάγκη εκτόνωσης της πίεσης αλλά και με διάθεση για ψυχαγωγία παρά την πιεστική καθημερινότητα. Κλειδί της ίδιας συμπεριφοράς, κάθε συμπεριφοράς και στάσης ζωής, είναι το παν μέτρον άριστον.

● Εσείς που τρέχετε ημιμαραθώνιο, αναγνωρίζετε πως ο συμπολίτης στα χρόνια της κρίσης έτρεξε... ολικό μαραθώνιο;

Ναι, αλήθεια, καθημερινά μαραθώνιο έτρεχε. Αλλά αυτό δεν αναιρεί όσα είπα για την ανάκαμψη που βλέπω. Ο ίδιος μαραθώνιος που προηγήθηκε δίνει αξία στη θετική αύρα που ήδη υπάρχει ανάμεσα μας.

● Ούτως ή άλλως υπερκινητική. Οι εκλογές της Περιφέρειας πλησιάζουν.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μου έχει γίνει πρόταση να βοηθήσω, συνολικά, τον αθλητισμό στην Πελοπόννησο και ήδη έχω ξεκινήσει τη συμμετοχή μου στην ίδια αποστολή. Είμαι υποψήφια με τον κ. Πέτρο Τατούλη στις περιφερειακές εκλογές και ανεξάρτητα αν εκλεγώ ή όχι, αν μου ζητηθεί, με χαρά θα συνεχίσω να προσφέρω τις γνώσεις μου και όσα με δίδαξε η εμπειρία μου στην αποστολή που αρχικά μου ανατέθηκε.

Η ίδια ζήτησε χώρο για ευχαριστίες: «Αλήθεια, ευχαριστώ την “Adidas Runners Athens”, ομάδα όχι μόνο για τρέξιμο αλλά και πάροχο πολλών άλλων ουσιαστικών ερεθισμάτων. Και βέβαια τον σύντροφό μου, ο οποίος έτρεξε μαζί μου στον ημιμαραθώνιο για να με ενισχύσει».

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η αγάπη που δίνεις σου επιστρέφεται...»
Μέρες μετά τον τερματισμό στο Στάδιο, η σκέψη του Κενυάτη νικητή δεν είχε... παγώσει. «Ο μαραθώνιος είναι καθημερινό βίωμα». Σχεδιάζει κι αναστοχάζεται. Ο 42χρονος Τζον Κιπκορί Κόμεν άνοιξε την καρδιά του
«Η αγάπη που δίνεις σου επιστρέφεται...»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»
Αθλήτρια! Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πρόκειται για το ασφαλές συμπέρασμα από την επικοινωνία με την 25χρονη Κενυάτισσα Ρουθ Τσέπνγκετιτς, νικήτρια στο μαραθώνιο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Κατάρ.
«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»
Eιρηνιστής, με ασφαλές ορμητήριο του υπομονετικού καλπασμού του στα συμβολικά 42.195 μέτρα προς τον τερματισμό τα... πάθη αλλά και τη φυσική ενέργεια της πατρίδας του. Ο 33χρονος Κενυάτης Ελιούντ Κιπτσόγκε,...
«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Σημερινού Μαραθώνα εστόρεσαν δύναμιν!
Η αυτονόητη περηφάνια των κατοίκων του Μαραθώνα -αφετηρίας για δρομείς απ’ όλο τον κόσμο- «παλεύει» με τον «σύγχρονο ξεπεσμό του τόπου μας»! Ενόψει του φετινού αγώνα μπήκαμε σε καφενείο του χωριού,...
Σημερινού Μαραθώνα εστόρεσαν δύναμιν!
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ανάσες σαν άλλη προσευχή και... πάμε!
Τα κυριακάτικα πρωινά στην Αθήνα παραμένουν φωτεινά και ο 33ος Αυθεντικός Μαραθώνιος καλεί και πάλι πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δρομείς; Αυτό είναι το πρόσχημα! Πρόκειται για προσκυνητές ιστορίας και...
Ανάσες σαν άλλη προσευχή και... πάμε!
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Η περηφάνια και οι ανάγκες της «χώρας των παιδιών»
H γνώση πως η Αφρική είναι η ιστορική γενέτειρα της ζωής στον πλανήτη, σε πείσμα της σύγχρονης ταπεινότητας που τη διακρίνει, βρίσκει και αθλητικές αιτίες σαν άλλες υπενθυμίσεις του! Οπως η νίκη της 26χρονης...
Η περηφάνια και οι ανάγκες της «χώρας των παιδιών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας