• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  5 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  6 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  3 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  3 BF
  85%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  4 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  7 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  6 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  3 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  5 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  83%

Φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Bernat Armangue
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τυφώνες και ψαράδες, οι «βασιλιάδες του Σατζάμι»

 • A-
 • A+

Το ιστιοπλοϊκό πρόγραμμα των επόμενων (2020) Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ιαπωνία, ήδη έχει αρχίσει. Επισήμως, ο διάλογος εξελίσσεται και τις τελευταίες μέρες έχει χαρακτήρα προσπάθειας σύγκλισης με στόχο τη χωρίς προβλήματα τέλεση του ιστιοπλοϊκού προγράμματος στον κόλπο Σατζάμι του θέρετρου Ενοσίμα. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για πεδίο αντιπαράθεσης.

Δεν έχουν λείψει οι ακραίες συζητήσεις για την «πιθανή αδυναμία να κατευνάσουμε τους τυφώνες» αλλά και για «τη δυσκολία να τιθασεύσουμε τους ψαράδες του κόλπου».

Οι Ιάπωνες, ως διοργανωτές μαθημένοι να πλάθουν άρτιες διοργανώσεις αθλητικών και μη γεγονότων, επιχειρούν να αποσαφηνίσουν την προοπτική άρτιας, μαζί και ακίνδυνης, τέλεσης του ιστιοπλοϊκού προγράμματος διάρκειας είκοσι ημερών.

Η εικοσαήμερη διάρκεια φαντάζει λες και είναι ξεχωριστή διοργάνωση εντός τού, ούτως ή άλλως, πολυδαίδαλου εγχειρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Η πρόσφατη (Σεπτέμβριος) διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ιστιοπλοΐας στον ίδιο κόλπο ανέδειξε την άκαμπτη στάση των ψαράδων που δείχνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν μύγα στο... δίχτυ τους. Βλέπετε, όλο τον χρόνο, όπως κάθε ψαράς που... σέβεται τον εαυτό του, απλώνουν τα δίχτυα νωρίς το πρωί και τα μαζεύουν το μεσημέρι (12.30 με 1).

Αυτό, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ οργανωτικής επιτροπής και του φορέα των ψαράδων, απαγόρευε την τέλεση των ιστιοδρομιών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην προγραμματισμένη ώρα τους επειδή ώς τότε δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη θάλασσα τα διαχωριστικά του αγωνιστικού χώρου των σκαφών.

Οταν το επιχείρησαν, οι ψαράδες, «κράτος εν κράτει στον κόλπο μας», αντέδρασαν και η ώρα της ιστιοδρομίας μετατέθηκε. Υπάρχει επιχείρημα πως αυτό θα καταπολεμηθεί όταν σε δύο χρόνια θα φτάσουν εκεί ιστιοπλοϊκά πληρώματα απ’ όλο τον κόσμο; Οχι. Για την ακρίβεια: προς το παρόν όχι.

Ναι μεν το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχει το κύρος της κορυφαίας διοργάνωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν συνύπαρξη παγκόσμιου βεληνεκούς, και η ικανότητα των ψαράδων να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε διοργανωτές και συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο φαντάζει προαναγγελία ανάλογης (αν όχι ίδιας) κατάληξης και το 2020.

«Θα βρούμε λύση», δήλωσε την προηγούμενη Τρίτη στην τοπική τηλεόραση ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Τοσίρο Μούτο. Κανέναν δεν καθησύχασε η χωρίς επιχειρήματα διαβεβαίωση, επειδή και οι ψαράδες, όπως όλοι οι εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων που έχουν άμεση σχέση με τη φύση, απολαμβάνουν στην Ιαπωνία ισχυρό λαϊκό έρεισμα.

Ο υγρός στίβος, λοιπόν, περιορίστηκε από τα απλωμένα δίχτυα και τίποτα δεν διαβεβαιώνει πως η ίδια πραγματικότητα θα αλλάξει σε δύο χρόνια. Τον προηγούμενο μήνα η προκαθορισμένη ώρα έναρξης των ιστιοδρομιών ήταν στις 11 π.μ., αλλά ξεκινούσαν πάντα μετά τη 1 μ.μ., δηλαδή μετά το μάζεμα των διχτυών από τους «βασιλιάδες του Σατζάμι» ψαράδες. Η καθησυχαστική διαβεβαίωση του Μούτο ηχεί ως συμβατική υποχρέωση της επίσημης ιδιότητάς του.

Αφοπλιστικές λέξεις

Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος των δύο πλευρών και οι επίσημοι φορείς της διοργάνωσης ελπίζουν πως από το 2019 θα διαμορφωθεί νέα πραγματικότητα. Του χρόνου, βλέπετε, θα διεξαχθεί εκεί το Παγκόσμιο Κύπελλο σκαφών τύπου 470, επίσης άλλοι διεθνείς ιστιοπλοϊκοί αγώνες αλλά και εγχώριες διοργανώσεις – ουσιαστικά δοκιμές για τη μεγάλη, παγκόσμια, αθλητική συνάντηση του 2020.

«Τα δίχτυα μας και η απόδοση του ψαρέματος έχουν απαράβατους νόμους, δεν είναι ίδια με την αλλαγή ωραρίου μιας δημόσιας υπηρεσίας, κάθε άλλου γραφείου», ήταν οι –αλήθεια αφοπλιστικές– λέξεις που ακούστηκαν από τα χείλη νέου ψαρά… Ενώ δίπλα του έγνεφε με νόημα ο καπετάνιος του αλιευτικού σκάφους και πατέρας του, επίσης στο ίδιο ρεπορτάζ της ιαπωνικής τηλεόρασης.

Οι τυφώνες όμως...

Και αν σύντομα ή με καθυστέρηση βρεθεί λύση με τους ψαράδες, οι σαρωτικοί τυφώνες, συχνοί επισκέπτες του ίδιου κόλπου, δεν έχουν... διάθεση να κάνουν διάλογο. Για τον Ιούλιο του 2020 είναι προγραμματισμένη η ιστιοπλοΐα και κάθε καλοκαίρι, σε τακτά χρονικά διαστήματα («ανά 15-20 μέρες»), οι τυφώνες και οι άγριες διαθέσεις τους επισκέπτονται τον κόλπο Σατζάμι στην Ενοσίμα.

Πότε θα εμφανιστεί ο... απρόσκλητος επισκέπτης; Αν δηλώσει το βροντερό, ίσως καταστροφικό, «παρών» του ενώ οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το πιθανότερο είναι να ματαιωθεί η ιστιοπλοΐα του 2020. Αν... επιλέξει να απειλήσει στις πρώτες μέρες τους, υπάρχει η δυνατότητα μετάθεσης του χρονικού διαστήματος τέλεσης.

Κανείς δεν ορκίζεται για όσα θα συμβούν τότε! Μπορούν να εύχονται μόνο ώστε τα ίδια φυσικά φαινόμενα αλλά και η συμπαγής επαγγελματική ομάδα των ψαράδων να περιοριστούν.

Οπως ακριβώς συνέβη με τον συνολικό προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Επίσημα ανακοινώθηκε, στην αρχή της εβδομάδας, πως κυρίως χάρη στη μείωση του κόστους κατασκευών αθλητικών εγκαταστάσεων, γενικότερα κτιρίων, και στον ορισμό μικρότερης χρονικής διάρκειας δοκιμαστικών εκδηλώσεων, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης μειώθηκε κατά 4,3 δισ. δολάρια. Ανέρχεται πλέον σε 12,6 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η διαφωνία; Γεννά κοινό στόχο! Κούρσα, κούρσα»
Καπετάνισσα! Ως τέτοια μας μίλησε η Αιμιλία Τσουλφά πριν δέσει τα πανιά της, αποφασισμένη να πάει κόντρα στους καιρούς -και- για το Τόκιο. Σταθερές διατυπώσεις με την ιδιότητα επιχειρημάτων ήταν τα λόγια της...
«Η διαφωνία; Γεννά κοινό στόχο! Κούρσα, κούρσα»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο οι Μάντης και Καγιαλής
Οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τερμάτισαν στην 6η θέση με 99 βαθμούς ποινής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470, στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας, και έτσι «τσέκαραν» θέση για τους Αγώνες του...
Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο οι Μάντης και Καγιαλής
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
Η Ολγα Φιάσκα, νικήτρια και την προηγούμενη Κυριακή στα 20.000 μέτρα βάδην του πανελληνίου πρωταθλήματος Κ-23 της Πάτρας, έχει έφεση στα ακριβά μέταλλα από μικρή.
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
Η νεράιδα του άλματος εις μήκος είπε προ ημερών πως στο Τόκιο θα πέσει η προσωπική αυλαία. Η «επαναστάτρια» Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα, από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε τον κυκεώνα των αναβολικών...
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...
Χωρίς υπερβολή, φυσική λαίλαπα αυτή την εποχή στο Τόκιο. Νεκροί και ασθενείς από ζέστη και υγρασία! Του χρόνου, ίδια περίοδο, θα γίνουν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Βγες απ’ τη... βάρκα σου, όλοι μαζί κουπί στη γαλέρα της καθημερινότητας»
Ο 24χρονος και χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος μιλά για τον πρωταθλητισμό και την προσπάθεια που καταβάλλει για την επίτευξη των στόχων του.
«Βγες απ’ τη... βάρκα σου, όλοι μαζί κουπί στη γαλέρα της καθημερινότητας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας