Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος»

  • A-
  • A+

Eιρηνιστής, με ασφαλές ορμητήριο του υπομονετικού καλπασμού του στα συμβολικά 42.195 μέτρα προς τον τερματισμό τα... πάθη αλλά και τη φυσική ενέργεια της πατρίδας του.

Ο 33χρονος Κενυάτης Ελιούντ Κιπτσόγκε, νέος κάτοχος της κορυφαίας παγκόσμιας επίδοσης στον Μαραθώνιο (2.01.39), εξέπεμψε την αγωνία του να πείσει πως, αν και ακόμη πλουσιότερος κατά 120 χιλιάδες ευρώ πλέον μετά την αμοιβή-αντάλλαγμα της παρουσίας του την προηγούμενη Κυριακή στο Βερολίνο, η στάση ζωής, η προσωπική κοσμοθεωρία δεν αλλάζουν.

«Μα τα χρήματα, ναι, θα τα πάρω εγώ, αλλά, όπως είχα πει και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (σ.σ: 2016), η αμοιβή δεν είναι μόνο δική μου» μας μήνυσε. Αφησε πάλι να εννοηθεί, χωρίς να μιλήσει και πάλι συγκεκριμένα χάριν ταπεινού φρονήματος, πως σημαντικό τμήμα της παχυλής αμοιβής του θα πάει «σε… τσέπες συμπολιτών της πατρίδας που έχουν ανάγκες μεγαλύτερες από εμένα».

Ο Κενυάτης δημοσιογράφος Μασούντ Μπάντο μας είπε: «Ο Ελιούντ εννοεί τα λόγια του. Μακάρι οι πολιτικοί μας, γενικότερα τα δημόσια πρόσωπα στην Κένυα, να έτρεφαν το ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος για ό,τι άσχημο συμβαίνει στη χώρα μας».

Στο Ρίο είχε τερματίσει πριν από κάθε άλλον δρομέα σε 2.08.44, την ίδια χρονιά (2016) είχε κάνει δική του και την καλύτερη επίδοση στον Μαραθώνιο του Λονδίνου (2.03.05), άρα «με παρόμοιες, διαδοχικές επιτυχίες έμοιαζε αναπόφευκτη η κατάρριψη της κορυφαίας παγκόσμιας επίδοσης;».

Απάντησε με φιλική διάθεση:

«Οταν το λέτε αυτό εσείς που βρίσκεστε στην πατρίδα του Μαραθωνίου, κάτι ξέρετε περισσότερο από άλλους που βλέπουν τις κούρσες. Είχα τον έλεγχο της κούρσας, αυτό είναι το κλειδί στον Μαραθώνιο. Τι σημαίνει έλεγχος; Το βλέμμα στον δρόμο για να βλέπεις το τμήμα του εδάφους που ακολουθεί και χρειάζεται την ακαριαία προσαρμογή σου ή ψηλά στον ουρανό για να ανανεώνεις τη σκέψη που οδηγεί το σώμα αλλά και... οδηγείται από αυτό. Αυτός είναι ο Μαραθώνιος, μια κλήση για ειρηνική συνύπαρξη των μελών σου με τη σκέψη και την καρδιά. Δεν χρειάζεται να τον έχει τρέξει κανείς για να καταλάβει τι εννοώ».

● Ανεξάρτητα από τον γενικό κανόνα, ποια όπλα οφείλει να έχει ο προσωπικός μικρόκοσμος; Ο δικός σας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Λένε για μένα πως «ο Κιπτσόγκε κάνει δυνατή προπόνηση, την πιο δυνατή από κάθε άλλον μαραθωνοδρόμο στην εποχή μας». Αλήθεια είναι! Μόλις απάντησα λοιπόν. Ο «μικρόκοσμος», όπως τον είπατε, του Κιπτσόγκε έχει διάθεση για πολλή δουλειά. Αυτή... σπέρνει, φυτεύει την επιτυχία. Δεν γίνεται αλλιώς στον στίβο, γενικότερα στη ζωή. Κι αναφερόμαστε σε Μαραθώνιο - χρειάζεται δουλειά με αυταπάρνηση. Μεγάλος αλλά και αναγκαίος ο κόπος. Το εννοώ: Ο οργανισμός ζητά την κόπωση επειδή ξέρει πως μόνο αυτή θα φέρει το αποτέλεσμα! Τη ζητά.

Παρενέργειες

● Αγώνισμα με, ούτως ή άλλως, μεταφυσικές διαστάσεις! Συμφωνεί;

«Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε... Αν λέτε πως είναι ξεχωριστό γεγονός κάθε Μαραθώνιος επειδή στην αρχαιότητα ήταν ανακοίνωση μιας νίκης, αν επίσης εννοείτε ότι σε διδάσκει πώς, αν και όλα σε πιέζουν να το κάνεις, να μην τα παρατάς αλλά να αντέχεις ώς το τέλος, συμφωνώ. Αυτό το έζησα στο Βερολίνο».

● Οταν οι «λαγοί» έφυγαν νωρίς...

«Ναι, και τότε. Μετά, κοντά 17 χιλιόμετρα μόνος μου. Τότε μίλησε η προπόνηση που είχα κάνει αλλά και ο παλμός. Μου επέτρεπε να τον διατηρώ ο κόσμος που έβλεπε τη διαδρομή. Ακουγα φωνές που με στήριζαν να φτάσω ώς το τέλος».

Αυτόβουλα αναφέρθηκε και σε άλλη σημαντική παράμετρο: «Η θερμοκρασία. Αν η εξωτερική θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή, ίσως η επίδοσή μου να ήταν ακόμη καλύτερη».

Προορισμός

Μετά τον τερματισμό, ακόμη και... λίγο μετά(!) ή, αφού, όπως μάθαμε, είχαν περάσει δύο εικοσιτετράωρα από την επιβλητική εμφάνισή του, τον πλησίασαν νέοι χορηγοί, σπόνσορες, ώστε μελλοντικά να αναδειχθούν με τη σειρά τους μέσω της ξεχωριστής παρουσίας του κατόχου της κορυφαίας επίδοσης και χρυσού ολυμπιονίκη (2016). Τι του πρότειναν, τι τους απάντησε;

«Πως τα χρήματά τους έχουν αξία όταν πηγαίνουν σε σωστό προορισμό. Αρα ίσως μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν σε αυτό και με τη νέα οικονομική προσέγγιση που μου έκαναν».

Αλλιώς, όπως μας είπαν από το περιβάλλον του, «είναι καλά αμειβόμενος, δεν ζητά περισσότερα για τον εαυτό του, αλλά για την ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς που συχνά κάνει πράξη».

Αγαπά την πατρίδα του την Κένυα. Ανησυχεί για τα παρατεινόμενα κρούσματα βίας στην κοινή καθημερινότητά της - νωπές είναι οι αναφορές και για εισβολή οπλοφόρων, προ ημερών, σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Αλλά και εμπνέεται από τον καλπασμό των άγριων ζώων όταν μεταναστεύουν εκεί, στον δικό τους... μαραθώνιο, όσο και από τις ειδυλλιακές εικόνες της λίμνης Νακούρου, κοντά στο παρθένο δάσος της ζούγκλας.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»
Αθλήτρια! Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πρόκειται για το ασφαλές συμπέρασμα από την επικοινωνία με την 25χρονη Κενυάτισσα Ρουθ Τσέπνγκετιτς, νικήτρια στο μαραθώνιο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Κατάρ.
«Αγάπη δεν σημαίνει ζητωκραυγές...»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η αγάπη που δίνεις σου επιστρέφεται...»
Μέρες μετά τον τερματισμό στο Στάδιο, η σκέψη του Κενυάτη νικητή δεν είχε... παγώσει. «Ο μαραθώνιος είναι καθημερινό βίωμα». Σχεδιάζει κι αναστοχάζεται. Ο 42χρονος Τζον Κιπκορί Κόμεν άνοιξε την καρδιά του
«Η αγάπη που δίνεις σου επιστρέφεται...»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»
Φλεγματικός (ως Αγγλος), ρατσιστής(;) αν και οραματιστής «πιο δίκαιων προκρίσεων για τους αθλητές», βρίσκεται στα χαρακώματα και για την επιλογή της Ντόχα ως τόπου τέλεσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου....
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Εποχή να κάνουμε τα λόγια πράξεις!»
Το χρυσό στη σουηδική πόλη Γκέβλε, λοιπόν, ο Μίλτος Τεντόγλου το είχε προαναγγείλει πριν φτάσει στον ευρωπαϊκό Βορρά: «Θα πάω εκεί για να νικήσω! Δεν έχω άλλη σκέψη από την πρώτη θέση!» μας είχε πει… Όπερ και...
«Εποχή να κάνουμε τα λόγια πράξεις!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Επιτυχίες που σε καλούν να βγεις απ' το "εγώ"»
Χωρίς αμφιβολία πια η Κατερίνα Στεφανίδη είναι και με τη βούλα η κορυφαία αθλήτρια του στίβου για το 2017! Αρχικά, κέρδισε τις καρδιές των φιλάθλων και το Σάββατο ήρθε η... επικύρωση από την ευρωπαϊκή...
«Επιτυχίες που σε καλούν να βγεις απ' το "εγώ"»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας