• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.0°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.2°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.7°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  84%
AP Photo/Lee Jin-man

Χειμερινή ολυμπιακή ασφυξία!

 • A-
 • A+

Μα καλά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ουσιαστικά πολιτικός σχηματισμός με διεθνή, καίρια δικτύωση, η ίδια που ξέρει να επιβάλλεται σε όλες τις εποχές με πρόσχημα και όχι αυτοσκοπό τον αθλητισμό, βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση;

Η απάντηση, από την περιήγηση της «Εφ.Συν.» στους κύκλους των γνωστών «αθανάτων» (με ελαττώματα, τρωτά κοινών θνητών κάποιοι από αυτούς) και σε ξένες αθλητικές ομοσπονδίες, είναι καταφατική και αρχικά εκπλήσσει.

Κι αυτό επειδή αιτία είναι οι... ταπεινοί -και σαφώς πιο εύκολα διαχειρίσιμοι από τους θερινούς- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα φιλοξενήσει η πόλη Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας μεταξύ 9-25 Φεβρουαρίου.

Το αναγκαίο κακό ονόματι ντόπινγκ την έχει φέρει σε ρήξη με παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες επειδή η ΔΟΕ είναι σαφές πως ήρθε σε δύσκολη θέση από αίτημα εξυγίανσης 17 εθνικών οργανισμών αντιντόπινγκ. Και αντί να βάλει η ίδια τα... καθωσπρέπει χέρια της στη φωτιά, μεταφέρει το δύσκολο έργο στις ίδιες.

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις του τελευταίου μήνα στο εξωτερικό καταλογίζουν «φοβία» στη διεθνή ολυμπιακή αρχή. Κι αυτό επειδή η ΔΟΕ, μετά το αίτημα των 17 οργανισμών για «αποκλεισμό της Ρωσίας-βιομηχανίας ντόπινγκ» από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ουσιαστικά σηκώνει τα χέρια ψηλά και τους λέει «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας».

Οι υποψιασμένοι φίλοι του αθλητισμού σε κάθε γωνιά της Γης δεν εκπλήσσονται βέβαια. Γνωρίζουν πως στον τομέα του ντόπινγκ η ΔΟΕ τα βάζει, συχνά με εξοντωτικό τρόπο, μόνο με εύκολα θύματα, αλλιώς εννοεί μόνο χάριν της έξωθεν καλής μαρτυρίας τον πόλεμο κατά των αναβολικών και των κατασκευασμένων ολυμπιονικών.

Η αθλητική βιομηχανία της κορυφαίας διοργάνωσης έχει ανάγκη από ηχηρές επιδόσεις-ρεκόρ (με κάθε τρόπο!) και παραπλεύρως περιστασιακές τιμωρίες για να υπάρχει ένας... μανδύας τιμιότητας που μειώνει τις φωνές για την αξιοπιστία της κορυφαίας διοργάνωσης-επιχείρησης με την αρχαιοελληνική καταγωγή.

Ο Φινλανδός σκιέρ αποστάσεων αντοχής, Γιόρι Τόινεν, σε ένα από τα ρεπορτάζ που περιείχαν ουσιαστικές αναφορές στην αρχή του μήνα (4/10), αναρωτήθηκε «γιατί να μην μπορεί η ΔΟΕ να αξιοποιήσει την πρόταση των εθνικών υπηρεσιών αντιντόπινγκ και να τη μετατρέψει, από διαφαινόμενη πολύπλοκη διαδικασία, σε ευκαιρία εξυγίανσης».

Διαβάσατε πριν την απάντηση στην εύλογη (αλλά και αφελή...) ερώτηση του Σκανδιναβού.

«Παράλειψη καθήκοντος»

Δεκαεπτά εθνικοί οργανισμοί αντιντόπινγκ, λοιπόν, έχουν ζητήσει από τη ΔΟΕ να αποκλείσει τη Ρωσία από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω «συστηματικής χρήσης αναβολικών» από τους Ρώσους.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία τρία χρόνια είναι αλλεπάλληλα τα κρούσματα ντόπινγκ Ρώσων, τόσο σε αγωνίσματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα των χειμερινής παγκόσμιας συνύπαρξης όσο και στον στίβο, ακόμη και παικτών σε ομαδικά αθλήματα.

Γελάει βέβαια με νόημα κανείς αν δει πως ανάμεσα στους καταγγέλλοντες είναι ο αμερικανικός και ο βρετανικός οργανισμός αντιντόπινγκ. Χώρες όπου -και εκεί- η χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ανθηρή βιομηχανία.

Ευνόητη, με κριτήριο το ουσιαστικό κέρδος, δηλαδή το ενδιαφέρον του αγωνιστικού σκέλους και βέβαια τις αυξημένες χορηγίες, από τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και όχι από το κατακερματισμένο «ευ αγωνίζεσθαι», είναι η αντίδραση λοιπόν της ΔΟΕ.

Θα ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στον αποκλεισμό της Ρωσίας οι ίδιες οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες;

Το ενδεχόμενο αναφέρθηκε εκτενώς τις τελευταίες δέκα μέρες και δεν διαψεύστηκε. Η ΔΟΕ μετέθεσε σε εκείνες τη λήψη της δύσκολης απόφασης.

Εμφύλιος

Υπάρχει, όμως, εμπόδιο που ίσως αποδειχθεί ανυπέρβλητο και τελικά δούμε παρόντες τους Ρώσους στην κορεατική χερσόνησο: τόσο γενικότερα στις διοικήσεις τους αλλά και ειδικότερα στον προεδρικό θώκο των χειμερινών παγκόσμιων ομοσπονδιών, υπάρχουν Ρώσοι!

Θα απαντήσουν καταφατικά στον αποκλεισμό συμπατριωτών τους αθλητών;

Αν βέβαια ισχυριστούμε πως οι καταγγέλλοντες -και πολύ περισσότερο η ΔΟΕ- δεν εννοούν την πρόθεσή τους και για βασικό, αγωνιστικό λόγο, δίκιο θα έχουμε.

Η Ρωσία, βλέπετε, είναι καθιερωμένη δύναμη στην παγκόσμια οικογένεια των χειμερινών αθλημάτων και στην εποχή μας διαθέτει, στα «σπορ τα πλασμένα από χιόνι», κατόχους ολυμπιακών ρεκόρ, αθλητές-πρωταγωνιστές!

Η απουσία τους, λοιπόν, θα μειώσει τον βαθμό του ανταγωνισμού, άρα και το κύρος των Αγώνων.

Και ούτως ή άλλως, το ντόπινγκ, είτε συλλαμβάνεται-αποδεικνύεται είτε όχι, είναι διεθνής πραγματικότητα-μέσο διάκρισης! Αρα...

Αρση βαρών

Χειμερινοί αλλά και Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες υπό μερική αναίρεση. Ή, μήπως, πάλι λόγια του αέρα;

Θυμίζουμε πως η ΔΟΕ έχει προαναγγείλει ότι τον Δεκέμβριο θα αποφασίσει αν η άρση βαρών θα συνεχίσει να βρίσκεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Αιτία, το... σπάσιμο του αποστήματος!

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα ντόπινγκ, κυρίως στις διοργανώσεις 2008 και 2012, σε Πεκίνο και Λονδίνο αντίστοιχα.

«Αν είχαμε οπαδούς όπως το ποδόσφαιρο, κανείς δεν θα μας απειλούσε» παρενέβη ο Γεωργιανός αρσιβαρίστας Γκίβι Τρεντέλια.

«Το άθλημα παρακολουθείται από εμάς και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA)» ανέφερε η επίσημη ενημέρωση της ΔΟΕ προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος (ΙWF).

Φοβού τους Δαναούς! Επειδή τα... δώρα της εξυγίανσης που κομίζουν κατόπιν εορτής (χρόνιο το πρόβλημα του ντόπινγκ γαρ) είναι ικανά να πλήξουν τη δημοτικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αρα και τα οικονομικά μεγέθη-ζωοδότες των «αθάνατων» μεγαλόσχημων διοργανωτών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Βγες απ’ τη... βάρκα σου, όλοι μαζί κουπί στη γαλέρα της καθημερινότητας»
Ο 24χρονος και χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος μιλά για τον πρωταθλητισμό και την προσπάθεια που καταβάλλει για την επίτευξη των στόχων του.
«Βγες απ’ τη... βάρκα σου, όλοι μαζί κουπί στη γαλέρα της καθημερινότητας»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Merci» Σολίν…
Η Γαλλίδα αθλήτρια του πένταθλου Σολίν Ενταμά συντηρούσε έντονα την «ανάγκη διάκρισης στο Τόκιο επειδή έτσι θα πάρει σάρκα και οστά ένα παιδικό όνειρο!». 
«Merci» Σολίν…
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Αν υψώσεις τα χέρια…»
Όταν είχε κάνει δικό του το χάλκινο μετάλλιο στα 10.000 μέτρα του τελευταίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, ο Γεμανεμπερχάν Κρίπα είχε χαρακτηρίσει την αδυναμία του να νικήσει «χρήσιμη επειδή κάθε ήττα...
«Αν υψώσεις τα χέρια…»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
Η νεράιδα του άλματος εις μήκος είπε προ ημερών πως στο Τόκιο θα πέσει η προσωπική αυλαία. Η «επαναστάτρια» Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα, από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε τον κυκεώνα των αναβολικών...
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Ενα “σκληρό” ποτό...Με πάγο, παρακαλώ»
H λάμψη των τελετών έναρξης και λήξης, ακόμη και η σύγκλιση Νότιας και Βόρειας Κορέας, δεν ήταν η... αλήθεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η δυσοσμία του ντόπινγκ και η στοχοποίηση της Ρωσίας αμαύρωσαν και...
«Ενα “σκληρό” ποτό...Με πάγο, παρακαλώ»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Κρούσμα ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ερευνά κρούσμα υπόθεσης ντόπινγκ στους εν εξελίξει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκστανγκ. Ο Ρώσος αθλητής του κέρλινγκ, Αλεξάντερ Κρουσελνίτσκι, βρίσκεται στο...
Κρούσμα ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας