Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Χρειάζεται στάση ευθύνης απέναντι στο σώμα μας»

«Χρειάζεται στάση ευθύνης απέναντι στο σώμα μας»

  • A-
  • A+

Εστω και κομψά-επιστημονικά διατυπωμένα, τα συμπεράσματα του συνεδρίου με τίτλο «Αιφνίδιος θάνατος και άθληση» αλήθεια καλούν αθλούμενους κάθε ηλικίας, ενταγμένους σε συλλόγους, αλλά και κάθε άλλον που φορά αθλητικά παπούτσια, όλους μας, σε εγρήγορση.

Με τον ίδιο τίτλο που ναι μεν τρομάζει τον κοινό-αμύητο νου, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από καταγραφή πραγματικότητας, θα γίνουν, εντός του Ιουνίου, στην Αμβέρσα και στο Γκέτεμποργκ ανάλογες επιστημονικές συναντήσεις-οδοδείκτες για, επαγγελματίες και μη, αθλούμενους.

Με την ειδοποιό διαφορά, όμως, σε σύγκριση με τη χώρα μας ότι εκεί -και γενικότερα σε συγκροτημένες κοινωνίες και όχι κατ’ ανάγκη στην αθλητική πτυχή τους- τα ίδια συμπεράσματα θα είναι επαναδιατύπωση κανόνων, όσων ήδη εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, ενώ εδώ... σπεύδουμε με σημαντική καθυστέρηση να πείσουμε τους εαυτούς μας για τον αυτονόητο κίνδυνο της «ανεύθυνης άθλησης».

Και αυτός ο χαρακτηρισμός ακούστηκε προ ημερών σε αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης.

Εκεί, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) έγινε διήμερο συνέδριο, παρόντων στελεχών αθλητικών φορέων, βεβαίως γιατρών, αλλά και μιας σημαντικής φυσιογνωμίας από την Αγγλία.

Ναι μεν δεν έτυχε από τη δημοσιογραφική οικογένεια της προβολής που του άξιζε, αλλά αυτό βέβαια δεν αναιρεί την αξία του (σ.σ.: συνάδελφοι, ίσως την τονίζει όπως συχνά συμβαίνει).

Επιχείρημα είναι τα λόγια του Αλέξανδρου Καποδίστρια. Ο διευθυντής του ΕΚΑΕ, καθηγητής φυσικής αγωγής, διδάκτωρ αθλητικής κοινωνιολογίας, σταχυολόγησε τα ουσιαστικά συμπεράσματα.

Κάποιος μπορεί να τα εκλάβει και ως κώδωνα κινδύνου:

«Αναδείξαμε τη ζωτική σημασία των ουσιαστικών αθλητιατρικών ελέγχων και ιδιαίτερα καρδιολογικών για όλους τους αθλούμενους. Τονίζω όσα μόλις είπα για ευνόητους λόγους.

Στόχος, με πρωτοβουλία του ΕΚΑΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η δημιουργία αυτόνομης επιστημονικής δομής επίσημων φορέων, ενός επιτελικού κέντρου αθλητιατρικής και καρδιάς που θα στηρίξει τον αθλούμενο σε κάθε επίπεδο.

Είπα “στόχος”, για την ακρίβεια είναι κρίσιμος στόχος. Η κλήση μας, ιδιαίτερα προς τα μέσα ενημέρωσης, δεν έτυχε της αποδοχής που έπρεπε, το συνέδριο και τα ουσιαστικά συμπεράσματά του δεν έλαβαν τη δημοσιότητα που τους άξιζε, αλλά τουλάχιστον υπάρχει βάσιμη προσδοκία για τους στόχους μας λόγω παρουσίας της αθλητικής ηγεσίας και του υπουργείου Υγείας που ήταν εκεί.

Θετικά ήταν το ενδιαφέρον και η παρουσία εκπροσώπων που κατανόησαν τη σημασία των αναφορών και των στόχων μας, όπως από τον Σύνδεσμο Προπονητών, από τις Ομοσπονδίες Αρσης Βαρών, Βόλεϊ, Χάντμπολ».

• Οπου «στόχοι»:

«Η αναγκαιότητα ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στους αθλητές κάθε ηλικίας και επιπέδου δεν είναι άσχετη με τον επανασχεδιασμό της κάρτας του αθλητή και την καθιέρωση υποχρεωτικών καρδιολογικών ελέγχων. Σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».

• Φοβίζει τον κοινό νου η έκφραση «αιφνίδιος θάνατος»: Μα, αθλούμαι για τη διατήρηση της υγείας μου, γιατί, λοιπόν, μιλάτε για «αιφνίδιο θάνατο»;

«Στατιστικά, είναι μικρότερο το ποσοστό σε σύγκριση με άλλα, γενικότερα, ζητήματα υγείας άρα και κατηγορίες πληθυσμού, αλλά συνιστά απειλή και για αθλούμενους.

Η αυξημένη οργανική επιβάρυνση λόγω της άθλησης πυροδοτεί την εμφάνιση κινδύνου ο οποίος εδράζεται σε παθολογικά αίτια.

Αρα υπάρχει η αναγκαιότητα πρόληψης μέσω του εντοπισμού, με εξετάσεις, της παθολογικής προδιάθεσης των αθλούμενων.

Ασφαλές επιστημονικό συμπέρασμα είναι πως αυτό ισχύει για επαγγελματίες αθλητές, ερασιτεχνικά αθλούμενους αλλά και πολίτες που το κάνουν για τη διατήρηση της καλής υγείας. Για όλους, επαναλαμβάνω».

• Ηχεί καμπανάκι για καπνιστές. Υποθέτω πως ο καπνιστής που διαβάζει τα λόγια σας, από την ανησυχία του για όσα λέτε θα «κάνει» τσιγάρο για να... νιώσει καλύτερα.

«Αντίθετα, χρειάζεται μια στάση ευθύνης απέναντι στο σώμα μας. Πόσο μάλλον στο σώμα νέων ανθρώπων που φορτώνονται με προπονητικές επιβαρύνσεις.

Οφείλουμε να γνωρίσουμε τα όριά μας. Να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς, να κάνουμε σωστούς ιατρικούς, καρδιολογικούς, και όχι μόνο, ελέγχους και για να υπάρξουν οφέλη από την άθληση απαιτείται η υιοθεσία υγιεινού τρόπου ζωής όπου, βέβαια, δεν έχουν θέση εχθρικές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Επειδή έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η άθληση σε πεδίο πυροδότησης παθολογικών καταστάσεων, με κορυφαίο τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου».

• Υπήρχε στο συνέδριο και σημαντικό στέλεχος απ’ την Αγγλία:

«Ο Σαντζάι Σάρμα απ’ την Αγγλία, όπου, και όχι μόνο εκεί, όλα αυτά εφαρμόζονται από επίσημους φορείς ως αυτονόητα. Είναι επιτελικός γιατρός της Πρέμιερ Λιγκ.

Τόνισε την ανάγκη να συγκροτήσουμε και στην Ελλάδα τις επιστημονικές προθέσεις μας για ουσιαστικούς λόγους».

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Καρδιά και γνώση σε ποιους τόπους πατάς»
Ο 35χρονος Πολωνός Αντρέι Ραντζικόφσκι προσπέρασε στο Παρθένιο όρος και διατήρησε τη νίκη στο Σπάρταθλο ώς το άγαλμα του Λεωνίδα. Του αναγνωρίσαμε σπαρτιάτικη συνείδηση που θα ζήλευε και ο πιο...
«Καρδιά και γνώση σε ποιους τόπους πατάς»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»
Φλεγματικός (ως Αγγλος), ρατσιστής(;) αν και οραματιστής «πιο δίκαιων προκρίσεων για τους αθλητές», βρίσκεται στα χαρακώματα και για την επιλογή της Ντόχα ως τόπου τέλεσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου....
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Εποχή να κάνουμε τα λόγια πράξεις!»
Το χρυσό στη σουηδική πόλη Γκέβλε, λοιπόν, ο Μίλτος Τεντόγλου το είχε προαναγγείλει πριν φτάσει στον ευρωπαϊκό Βορρά: «Θα πάω εκεί για να νικήσω! Δεν έχω άλλη σκέψη από την πρώτη θέση!» μας είχε πει… Όπερ και...
«Εποχή να κάνουμε τα λόγια πράξεις!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Ετσι το άγχος γίνεται κίνητρο»
Ηδη βρίσκεται στη Σκοτία και από σήμερα Σάββατο, εντός του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου, θα επιχειρήσει να πετύχει ό,τι… όλοι μας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα: να τρέξει γρήγορα και να...
«Ετσι το άγχος γίνεται κίνητρο»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Με λένε πολύ... νίκη»
Ηρεμη δύναμη. Ετσι χαρακτηρίσαμε τη 16χρονη δρομέα ταχύτητας Πολυνίκη Εμμανουηλίδη, εδώ και μία βδομάδα κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ (7.58) κλειστού στίβου στα 60 μέτρα της κατηγορίας της (Κ-18). Ντροπαλή ως...
«Με λένε πολύ... νίκη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας