Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η παιδαγωγική ιδιότητα ενός μεταλλίου!
INTIME/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η παιδαγωγική ιδιότητα ενός μεταλλίου!

  • A-
  • A+

H Βούλα Παπαχρήστου δεν έχει ανάγκη τον χαλκό επειδή ούτως ή άλλως είναι όμορφο κορίτσι, αλλά το «κόκκινο μέταλλο» ταιριάζει με τα ξανθά μαλλιά της, προσδίδει μεγαλύτερη γοητεία στην πρωταθλήτρια του άλματος εις τριπλούν.

Το διαπιστώσαμε και στο Βελιγράδι όταν αυτό το μετάλλιο στάθηκε πάλι στο στέρνο της. Αλλο ένα δικό της χάλκινο, το τρίτο κατά σειρά σε μεγάλη διοργάνωση.

Είχαν προηγηθεί, όλα τους σε διάστημα ενός χρόνου, τα χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Πόρτλαντ και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού στο Αμστερνταμ. Σχεδόν όλες τις απαντήσεις που μας έδωσε τις υπέγραφε η παιδική φωνή, το χαμόγελο ή το κάλεσμα της -ηλικίας 2,5 ετών- κόρης της.

Θαρρείς πως επικροτούσε τα κατορθώματα της 27χρονης μαμάς.

INTIME/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 Αλήθεια, πώς ήταν ο περίγυρος στο γειτονικό Βελιγράδι πριν προσγειώσει τα πέλματά της στα 14,24 μέτρα;

«Καλά οργανωμένα. Υπήρχαν τεχνικά προβλήματα αλλά οι Σέρβοι, φιλότιμοι άνθρωποι όπως κι εμείς, έδωσαν λύσεις παραμονές έναρξης της διοργάνωσης και όλα πήγαν καλά. Πολύ θερμό, βοηθητικό για εμάς τους αθλητές, ήταν και το κλίμα από τις εξέδρες. Οχι μόνο λόγω των Σέρβων αλλά, ειδικά για εμάς τους Ελληνες, επειδή στην εξέδρα βρέθηκαν πολλοί συμπατριώτες, όσοι ήρθαν από τη Μακεδονία και όχι μόνο. Ηταν εκεί και μαθητές από την Ελλάδα, για παράδειγμα πολλά παιδιά από σχολείο της Καβάλας, και η παρουσία τους μ' έκανε να νιώσω όμορφα, ήταν πρόσθετο κίνητρο για διάκριση».

 Μιλήσατε μετά την άνοδο στο βάθρο;

Ναι, τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από τις ελληνικές επιτυχίες. Ενθουσιασμένα, το εννοώ. Ενιωσα όμορφα γι' αυτό, είμαι χαρούμενη επειδή με πλησίασαν μετά το τέλος της προσπάθειάς μου και κατάλαβα από τις αντιδράσεις τους ότι τους έδωσα χαρά που τους λείπει. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να γίνομαι αιτία χαράς παιδιών σε τόσο δύσκολη εποχή για τις οικογένειες. Περήφανη νιώθω αφού πέτυχα κάτι τόσο σημαντικό.

Μου έλεγαν «σε θαυμάζουμε», με ρωτούσαν για τον τρόπο που έφτασα στην επιτυχία και τους απάντησα «κάθε στόχος, γενικότερα στη ζωή και ειδικότερα στον αθλητισμό, χρειάζεται θέληση, επιμονή και δουλειά». Κατάλαβα απ' τα λόγια τους πως έχουν συναίσθηση της δυσκολίας που υπάρχει στη χώρα μας και τους απάντησα, σε συνέχεια της προηγούμενης κουβέντας που τους είπα, πως «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν το αγαπάς».

 Οδηγία, γενικότερα, προς... ναυτιλλομένους-πιεσμένους συμπολίτες της εποχής μας.

Μα ναι, ούτως ή άλλως ο στίβος είναι μικρογραφία της δύσκολης καθημερινότητας. Και στον στίβο αλλά και στη ζωή, πόσω μάλλον σε δύσκολη περίοδο όπως αυτή που ζούμε στην Ελλάδα, είναι ανάγκη, συχνά, να φτάνεις στα όριά σου, άλλοτε να τα ξεπερνάς για να τα καταφέρεις. Ξεκάθαρη ομοιότητα λοιπόν.

Μεταξύ άλλων, είπα στα παιδιά που με πλησίασαν μετά το χάλκινο, «βρείτε αυτό που αγαπάτε και ακόμη κι αν φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να τα καταφέρετε ακριβώς επειδή το αγαπάτε».

 Ηταν και... προπόνηση για ανάλογες κουβέντες στην κόρη σας.

Αλήθεια, ως μητέρα πλέον έχω αναπτύξει νέες δυνατότητες επικοινωνίας με τα παιδιά και, ακόμη κι αν δεν το επιδιώκω, μέσω του αθλητισμού είμαι και παιδαγωγός στις συζητήσεις μαζί τους, με αφορμή τις επιτυχίες μου στο τριπλούν. Είμαι χαρούμενη επειδή βλέπω από συναθλητές και συναθλήτριες του στίβου διάθεση βοήθειας στα παιδιά, ενίσχυσης της σκέψης τους. Είτε τους μιλάμε είτε κάνουμε μια δήλωση που θα μπει στο σπίτι τους μέσω της τηλεόρασης σε τέτοιο καιρό κοινωνικής πίεσης, έχουμε χρέος, χωρίς να είμαστε ψεύτικοι, να ενισχύουμε την ψυχολογία των παιδιών. «Χρέος», εννοώ τη λέξη. Αρκεί να σκεφτούμε πως ακούν, καθημερινά, δυσοίωνες προβλέψεις για τη μελλοντική ζωή τους.

 Η άνοδός σας στο βάθρο έχει εξελιχθεί σε καθιερωμένη κατάληξη. Αρα έχουμε δικαίωμα να ρωτήσουμε μήπως αυτοσκοπός στο Βελιγράδι ήταν κάτι καλύτερο από την τιμητική τρίτη θέση.

Πέτυχα τον στόχο μου. Κάθε μετάλλιο είναι μια ξεχωριστή, γοητευτική ιστορία. Ετσι και τώρα. Αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, αυτή είναι η πετυχημένη υπερπροσπάθειά μου, μετά την εγκυμοσύνη, στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τώρα, ενόψει Βελιγραδίου, οι δυσκολίες βέβαια ήταν κοινές. Μέσα στον χειμώνα, με τα γνωστά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, συχνά προετοιμασία με κρύο (!), πρωτόγνωρες συνθήκες! Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ προσπαθεί να δώσει τη λύση, μακάρι να δοθεί ενόψει άλλων μεγάλων διοργανώσεων. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα αυτές οι λύσεις απ' το κράτος. Σχέδιο και μέθοδος απαιτούνται. Και όλοι οι αθλητές παρακαλάμε να λειτουργήσει σύντομα το κλειστό της Παιανίας που παραμένει ανενεργό.

 Υποθέτω ότι... αφορίζετε τα δυο άκυρα άλματα στο Βελιγράδι.

Οχι, ήταν φυσιολογική εξέλιξη, πήδηξα με ρίσκο.

 Επιστροφή, λοιπόν, στην παραβολή με την εγχώρια πίεση. Επειδή... άλματα με ρίσκο καλούμαστε να κάνουμε όλοι μας στη, συχνά αφόρητη, καθημερινότητα.

Ολοι να κάνουμε υπομονή και καλή διαχείριση της πίεσης, σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο. Ο καθένας ξέρει τον τρόπο. Αυτό που θέλω εγώ είναι να υπήρχε μεγαλύτερη αρμονία, αλληλοσεβασμός μεταξύ όλων μας στην κοινή δύσκολη καθημερινότητα. Δυστυχώς δεν τα βλέπω αυτά στον βαθμό που έπρεπε να υπάρχουν και είναι κρίμα επειδή τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι κοινά.

 Ας ελπίσουμε, όπως είπατε, στα νέα παιδιά. Στο τριπλούν της ηπείρου μας ποιο νέο κορίτσι είναι η πολλά υποσχόμενη παρουσία;

Η Ισπανίδα Πελετέιρο. Ανερχόμενη αξία στο τριπλούν.

 Η κόρη σας φωνάζει, ίσως διαμαρτύρεται επειδή κάποιος της... απέσπασε τη μαμά. Μελλοντική αθλήτρια του άλματος εις τριπλούν;

Δεν θα της υποδείξω. Θα τη μεγαλώσω έτσι ώστε να αποφασίζει ελεύθερα.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Επιτυχίες που σε καλούν να βγεις απ' το "εγώ"»
Χωρίς αμφιβολία πια η Κατερίνα Στεφανίδη είναι και με τη βούλα η κορυφαία αθλήτρια του στίβου για το 2017! Αρχικά, κέρδισε τις καρδιές των φιλάθλων και το Σάββατο ήρθε η... επικύρωση από την ευρωπαϊκή...
«Επιτυχίες που σε καλούν να βγεις απ' το "εγώ"»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Φλόγα και πίστη! Σ' ευχαριστούμε Βούλα
Πέντε άκυρα, δηλαδή αποτυχημένα - λανθασμένα (λέξεις με ιδιαίτερη αλληγορική σημασία στην πιεστική εποχή μας...) άλματα κι ένα έγκυρο-ηχηρή απάντηση στα λάθη της! Αυτός ήταν ο δύσκολος δρόμος της Ελληνίδας...
Φλόγα και πίστη! Σ' ευχαριστούμε Βούλα
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Και η Κατερίνα και η Νικόλ και η Ελένη
Επιβλητική εμφάνιση για τα κορίτσια μας στο Βερολίνο στον προκριματικό του επί κοντώ! Αποτέλεσμα, στον αυριανό τελικό του αγωνίσματος να έχουμε τριπλή ελληνική συμμετοχή. Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν η μοναδική...
Και η Κατερίνα και η Νικόλ και η Ελένη
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Περίμενα μεγαλύτερη πίεση από τις άλλες αθλήτριες»
Οι πρώτες δηλώσεις της Κατερίνας Στεφανίδη μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου με άλμα στα 4,91 μ.στον τελικό τού επί κοντώ: «Ήμουν προετοιμασμένη για μεγάλα άλματα,...
«Περίμενα μεγαλύτερη πίεση από τις άλλες αθλήτριες»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»
Φλεγματικός (ως Αγγλος), ρατσιστής(;) αν και οραματιστής «πιο δίκαιων προκρίσεων για τους αθλητές», βρίσκεται στα χαρακώματα και για την επιλογή της Ντόχα ως τόπου τέλεσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου....
«Η Ντόχα; Πιο εύκολος αντίπαλος από τον Οβετ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας