Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τον γρίφο δεν τον λύνει ούτε η μεγάλη αυλή...

Παρά τις ακριβοπληρωμένες συνεργασίες που ο Σαββίδης κάνει κατά καιρούς με σημαντικά στελέχη, φροντίζει να έχει και ο ίδιος λόγο

ICONPRESS/ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τον γρίφο δεν τον λύνει ούτε η μεγάλη αυλή...

  • A-
  • A+

Στην εποχή Σαββίδη ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλώσει εταιρικά. Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει βάλει πάνω από 60 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου) με τα οποία έχει καταφέρει να σβήσει τα χρέη του παρελθόντος, να προχωρήσει σε βελτιωτικές εργασίες στην Τούμπα και το προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας και, το κυριότερο, να αποκαταστήσει την εικόνα του ιστορικού συλλόγου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το εργασιακό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο 56χρονος επιχειρηματίας χαρακτηρίζεται ιδανικό και πολύ σπάνιο στις μέρες που ζούμε.

Ακρως ελκυστικό για κάθε ποδοσφαιριστή που ζηλεύει τους συναδέλφους του που είναι κάτοικοι Τούμπας.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο, ο Σαββίδης δεν έχει πετύχει το βασικότερο. Να κάνει τον ΠΑΟΚ αγωνιστικά μεγάλο. Να τον φέρει σε επίπεδο που να ανταγωνίζεται σοβαρά τον Ολυμπιακό για την κορυφή.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να πει ότι ο «Βάνια», όπως τον αποκαλούν οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι, δεν το προσπαθεί. Το αντίθετο.

Για το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα από οπουδήποτε αλλού. Οχι μόνο σε μεταγραφές, αλλά και σε συνεργασίες με στελέχη που θεωρούνται τεχνοκράτες του χώρου.

Αφήνουμε στην άκρη την πιο στενή συνεργάτιδά του, Μαρία Γκοντσάρεβα, που έχει αναλάβει όλο το κομμάτι των οικονομικών (όπως και τον Μάκη Γκαγκάτση τον οποίο προήγαγε σε αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, εκτιμώντας τη δουλειά που κάνει σε θέματα ΕΠΟ και UEFA).

Μπορεί να συμμετέχει στις συσκέψεις επί συσκέψεων που γίνονται σε περιόδους αγωνιστικής κρίσης και όχι μόνο, αλλά δεν έχει άποψη για προπονητές, μεταγραφές, αθλητικούς διευθυντές και στρατηγικούς συμβούλους από τους οποίους γέμισε τα τελευταία χρόνια η Τούμπα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιάκωβο Αγγελίδη, με τη διαφορά ότι ο Κύπριος παράγοντας συμμετείχε ενεργά στο κομμάτι των επαφών με τον Φρανκ Αρνεσεν και όταν κρίνεται απαραίτητο μιλά και με τον Ιγκορ Τούντορ.

Για να διαμορφώσουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πώς ακριβώς λειτουργεί και επηρεάζει τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη η αυλή που έχει δημιουργήσει καλό είναι να διευκρινίσουμε, ευθύς εξ αρχής, ορισμένα πράγματα:

■ Το βασικότερο είναι ότι παρά τις ακριβοπληρωμένες συνεργασίες που ο Σαββίδης κάνει κατά καιρούς με σημαντικά στελέχη, φροντίζει να έχει και ο ίδιος λόγο.

Ακόμη κι όταν αυτός δεν είναι τελικός, αυτό συμβαίνει κατ’ επιλογή του και για όσο κρίνει ότι πρέπει να συναινεί σ’ όσα τον συμβουλεύουν.

■ Οι δύο πιο σταθεροί σύμβουλοί του επί αγωνιστικών θεμάτων είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μιλούσε από την πρώτη μέρα που πήρε την απόφαση να κάνει μπάσιμο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ: ο Θόδωρος Ζαγοράκης και ο Ζήσης Βρύζας (παρότι είναι γενικός διευθυντής στη Βέροια).

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ φροντίζει να μιλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαζί τους και ειδικά όταν τα πράγματα στραβώνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη μετά το ματς στο Κρασνοντάρ, όταν ο Σαββίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία -και όχι μία και μόνο φορά- και με τους δύο για να πάρει τη γνώμη τους για το τι φταίει με την ομάδα.

Ο νυν ευρωβουλευτής, άλλωστε, είναι εκείνος που του έκανε την αρχική γνωριμία με τον Τάσο Κάκο, τον οποίο εντός των ημερών θα τοποθετήσει σε ρόλο τιμ μάνατζερ στην ομάδα, παρότι υπήρχε εισήγηση από τον Αρνεσεν για πρώην συνεργάτη του στο Αμβούργο που γνωρίζει ελληνικά.

Ο «Ζαγόρ» πρότεινε και τον Κώστα Χαλκιά για να αναλάβει πόστο, όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει προχωρήσει κάποια επαφή μαζί του.

Από τον Τσιστιακόφ στον Αρνεσεν

Από κει και πέρα, ο Ιβάν Σαββίδης έχει τη συνήθεια να ορίζει ανθρώπους επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος και μαζί τους να συγκροτεί πλάνα.

Αρχικά, είχε φέρει μαζί του τον πρώην γενικό διευθυντή της Ανζί, Γκέρμαν Τσιστιακόφ, που τον οδήγησε σε πολύ δαπανηρές μεταγραφές και στην επιλογή Στέφενς, όμως επί της ουσίας ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, παρότι έχει φύγει από τον ΠΑΟΚ έχει μια σχέση συμβουλευτικού χαρακτήρα με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι να καταλήξει στον Φρανκ Αρνεσεν τον περασμένο Μάιο, ο Σαββίδης δοκίμασε μια κίνηση μέσα από την οικογένεια του ΠΑΟΚ με τον Αγγελο Αναστασιάδη, τελικά, σε ρόλο προπονητή, αν και αρχικά του είχε προτείνει τη θέση του προέδρου, που αργότερα πήρε ο Αγγελίδης.

Στην απόφασή του, εκείνη την περίοδο, τον επηρέασε ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση. Ετσι, έμεινε στα σκαριά η νέα συνεργασία με τον Φερνάντο Σάντος για την οποία ο Ζήσης Βρύζας είχε κάνει όλη την προεργασία.

Η αποτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου τον οδήγησε στον Φρανκ Αρνεσεν και στο τριετές πλάνο συνεργασίας που έχουν εκπονήσει, ψάχνοντας τον κατάλληλο προπονητή.

Το συμβόλαιο του Τούντορ είναι 1+2 χρόνια και φέτος κρίνεται το αν υπάρχει η περίπτωση να γίνει ο πρώτος προπονητής επί εποχής Σαββίδη που θα αρχίσει και θα τελειώσει μία σεζόν και παράλληλα θα πάρει το «ΟΚ» να συνεχίσει το έργο του και του χρόνου.

Ο Δανός αθλητικός διευθυντής σαφώς στηρίζεται -και λόγω του ισχυρού συμβολαίου του- περισσότερο από κάθε άλλο προκάτοχό του, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο Σαββίδης έχει πάψει να βάζει τις πινελιές του.

Η μεταγραφή Μπερμπάτοφ ήταν μια τέτοια, για την οποία ο ίδιος ο Αρνεσεν έχει ομολογήσει πως δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Προς το παρόν, δεν μπορεί κανείς να πει πως το μοντέλο Αρνεσεν έχει φέρει πρόοδο, ωστόσο τα πάντα για φέτος θα κριθούν στο Κύπελλο και στα πλέι οφ και κυρίως στο πώς ο Σαββίδης θα διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αποτυχία.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
CAS: Στις 6 Ιουλίου η εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας
Εδώ και μέρες είναι γνωστή και η σύνθεση της τριμελούς επιτροπής δικαστών που θα εκδικάσει την υπόθεση. Πρόεδρος και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ, είναι ο Ολλανδός Μάνφερντ Ναν
CAS: Στις 6 Ιουλίου η εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Γερμανός και Αζέρος
O Γερμανός Τομπίας Βελτζ θα είναι ο ρέφερι του ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός το Σάββατο. Πρόκειται για διαιτητή πρώτης κατηγορίας UEFA, που είναι διεθνής από το 2013 και σφυρίζει στην Μπουντεσλίγκα από το 2010....
Γερμανός και Αζέρος
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
«We are the Champions» και Πρίγιο
Μια παρέα αποτελούμενη από αρκετούς ξένους παίκτες του ΠΑΟΚ δείπνησαν προχθές το βράδυ μετά τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού. Ο Μπίσεσβαρ με τη σύζυγό του, τον πατέρα του και τον αδελφό του, οι Μάτος,...
«We are the Champions» και Πρίγιο
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
«Βόμβα» αποβολής του ΟΦΗ από το πρωτάθλημα!
«Βόμβα» στα θεμέλια του ΟΦΗ και του πρωταθλήματος έβαλε το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, καθώς εισηγήθηκε την ποινή υποβιβασμού, της αφαίρεσης έξι βαθμών από το νέο πρωτάθλημα που θα...
«Βόμβα» αποβολής του ΟΦΗ από το πρωτάθλημα!
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Οι 5 άξονες της απολογίας
Σε πέντε άξονες βάσισε την επιχειρηματολογία του ο Ολυμπιακός, στην απολογία του ενώπιον της για τα γεγονότα στον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή. Ο ένας είναι ότι «δεν υπάρχει αναφορά και υπόνοια για...
Οι 5 άξονες της απολογίας
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Επαφές για άρση της απαγόρευσης
Εχει σηκώσει τα μανίκια η διοίκηση του μπασκετικού Αρη, που πήρε τις τύχες της ομάδας στα χέρια της μετά την απομάκρυνση του Νίκου Λάσκαρη. Μετά την ανανέωση της συνεργασίας με τον τεχνικό Βαγγέλη Αγγέλου,...
Επαφές για άρση της απαγόρευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας