• Αθήνα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 14.8°C / 18.2°C
    4 BF
    51%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.6°C / 11.6°C
    7 BF
    37%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.0°C / 14.4°C
    5 BF
    66%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.9°C / 12.2°C
    4 BF
    26%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    4 BF
    58%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 8.0°C / 10.5°C
    3 BF
    39%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    4°C 4.4°C / 6.2°C
    4 BF
    45%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    4 BF
    59%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.7°C / 20.2°C
    6 BF
    50%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    3 BF
    55%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 18.4°C
    5 BF
    39%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.2°C / 11.2°C
    7 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    5 BF
    62%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.1°C / 11.9°C
    3 BF
    50%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 13.5°C / 16.0°C
    5 BF
    45%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    6 BF
    51%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 17.7°C
    2 BF
    66%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 15.3°C
    5 BF
    43%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.5°C / 10.7°C
    5 BF
    40%
  • Καστοριά
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    5°C 4.6°C / 4.6°C
    3 BF
    73%
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορία μου, αμαρτία μου!

  • A-
  • A+
Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ - Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ▶ Πώς έχασε η Ελλάδα τη διαπίστευση του εργαστηρίου αντιντόπινγκ Αθηνών ● Δέκα χρόνια νόμοι και υπουργικές αποφάσεις που όμως δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Εξι υφυπουργοί και τέσσερις γενικοί γραμματείς διακόνησαν την τελευταία δεκαετία τον ελληνικό αθλητισμό από την κορυφή της πυραμίδας. Από όλο το φάσμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Και αριστερά και δεξιά και σοσιαλιστικά. Δεν είναι της ώρας να αναφερθούμε γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκαν στη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους. Αλλο θέμα... καίει τώρα. Συγκεκριμένο: Τι φταίει και η Αθήνα, η Ελλάδα, έμεινε χωρίς πιστοποιημένο εργαστήριο αντιντόπινγκ;

Τι φταίει, που... σκοντάψαμε και η WADA μας έδειξε μια μεγαλοπρεπέστατη ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ, ύστερα από μήνες και χρόνια παραχωρήσεων, παρατάσεων και νουθεσιών;

Τι φταίει που η ελληνική Βουλή νομοθετεί κάθε 2-3 χρόνια την εναρμόνιση με τους διεθνείς κανόνες αντιντόπινγκ αλλά από ουσία και πράξεις μηδέν;

Είναι βέβαιο ότι αν τους ρωτήσουμε έναν έναν θα ισχυριστούν ότι «παραλάβαμε καμένη γη», «κάναμε ό,τι περνούσε απ’ το χέρι μας αλλά...». Τι αλλά; Το αποτέλεσμα στον φωτεινό πίνακα γράφει 0-3. Ηττα εντός έδρας και με τα χέρια κατεβασμένα!

Γιώργος Νικητιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Ανδριανός, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Βασιλειάδης, Λευτέρης Αυγενάκης. Υφυπoυργοί Πολιτισμού με αρμοδιότητα σε θέματα Αθλητισμού από το 2010 και δώθε. Παναγιώτης Μπιτσαξής, Κυριακή Γιαννακίδου, Ιούλιος Συναδινός, Γιώργος Μαυρωτάς οι γενικοί γραμματείς Αθλητισμού την αντίστοιχη περίοδο – δεκαετία.

Η αναστολή, της αναστολής

Στις 20 Αυγούστου 2021 «έσκασε» το θέμα: «Η WADA ανακαλεί τη διαπίστευση του Εργαστηρίου Αθηνών λόγω μη συμμόρφωσης με το “Διεθνές Πρότυπο για τα Εργαστήρια (ISL)” και τα “σχετικά Τεχνικά Εγγραφα και Τεχνικές Επιστολές”».

Αφήνω τα παλιά και μένω στα φρέσκα: προηγήθηκε εξάμηνη αναστολή τον Οκτώβριο του 2019, στη συνέχεια 12μηνη παράταση της αναστολής κι άλλη μια εξάμηνη (παράταση), ώσπου ο κόμπος έφτασε στο χτένι! Στην απόφασή της η WADA εκθέτει το ιστορικό των επαφών/προειδοποιήσεων με/προς την ελληνική πλευρά και τις συνεχείς παρατηρήσεις της «ότι το εργαστήριο δεν είχε αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις με την ISL και δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο επίπεδο που αναμενόταν από ένα διαπιστευμένο εργαστήριο WADA».

Αποβολή και... όξω από την πόρτα!

Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η οποία ακολούθησε –κάπως– με έπεισε αλλά δεν είμαι εγώ ο «διαιτητής» της ιστορίας, ούτε παίρνω τις αποφάσεις. Και δεν υπάρχει και... VAR!

Να σημειώσουμε εδώ ότι τον Ιανουάριο του 2019 νομοθετήθηκε η διοικητική μεταφορά του Εργαστηρίου από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ»).

Μεταξύ άλλων αναφέρει η απάντηση του «Δημόκριτου»:

«Πήραμε διαπίστευση για άλογα»

«Το ΕΚΕΦΕ “Δ” κινήθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά και κατάφερε να καλύψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του WADA, παρά τα ζητήματα που ανέκυπταν λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα,

∎ προσελήφθησαν οι έξι νέοι επιστήμονες υψηλών προσόντων που ζήτησε ο WADA, ανεβάζοντας τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού σε 10 (έναντι τεσσάρων το 2019).
∎ Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προκήρυξης, αγοράς και εγκατάστασης δυο νέων αναλυτικών οργάνων LC-HRMS (Q-Exactive Plus) συνολικού κόστους 1.339.000€,
∎ ενώ δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανανέωση των υλικών αναφοράς και των εν γένει αντιδραστηρίων του Εργαστηρίου.
∎ Παράλληλα, με την υποστήριξη του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΚΕΦΕ “Δ” λύθηκαν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και έγιναν σημαντικές αναβαθμίσεις στην κτηριακή και εργαστηριακή υποδομή του Εργαστηρίου.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ εργάζεται εντατικά, με στόχο να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του WADA για την επανάκτηση της διαπίστευσης. Ηδη, τον Αύγουστο του 2021, το Εργαστήριο πέτυχε την ανανέωση της διαπίστευσης από τον ΑORC (Association of Official Racing Chemists) για τον έλεγχο του ντόπινγκ σε άλογα».

Οπως καταλάβατε, το Εργαστήριο Αθηνών έχει μέχρι και… ISO για ντόπινγκ σε άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια! Για ανθρώπους –και μάλιστα αθλητές–, θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Κι ένα χαμένο παγκόσμιο ρεκόρ!

Σημαντική... παράπλευρη απώλεια των δυσλειτουργιών (sic!) του ΕΚΑΝ είναι και η ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ του παγκόσμιου ρεκόρ νεανίδων που πέτυχε πέρυσι (1η Αυγούστου 2020) η Ελίνα Τζένγκο (φωτ.)!

Η 18χρονη πρωταθλήτρια έστειλε το ακόντιό της στα 63,96 μ., με την πρώτη της βολή, στη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου Κ20, στα Ιωάννινα.

Μια τεράστια επίδοση που «έσπασε» το παγκόσμιο ρεκόρ της Κουβανής Γιουλέμνις Αγκιλάρ, το οποίο άντεχε επί 5 χρόνια (με 63.86 μ. από τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2015 στο Εντμοντον του Καναδά).

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν δέχτηκε ποτέ αυτήν την επίδοση και δεν αναγνώρισε το παγκόσμιο ρεκόρ αφού στους αγώνες αυτούς δεν υπήρχε εξουσιοδοτημένη δειγματολήπτρια προκειμένου η αθλήτρια να υποβληθεί στον έλεγχο ντόπινγκ που απαιτείται.

Ακόμη... τσακώνονται ΣΕΓΑΣ και ΕΣΚΑΝ για το ποιος φταίει για την παράλειψη και ποιος ήταν ο μεγαλύτερος –και πλέον αδύναμος κρίκος– σε αυτή την αλυσίδα λαθών και παραβλέψεων.


Ολο νόμοι κι αστυνόμοι

Ο στίχος του Μανώλη Ρασούλη περιγράφει χαρακτηριστικά την αδιάκοπη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει για το ΕΣΚΑΝ, αλλά... φευ. Ευτυχώς που στη συνέχεια το ρεφρέν κορυφώνει με το «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει». Εδώ και δέκα χρόνια ΟΛΟΙ εντοπίζουν το πρόβλημα, αλλά λύση δεν βρίσκεται. Κι έχει πεθάνει κι ο Μέγας Αλέξανδρος...

◉ 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η βουλεύτρια Σοφία Σακοράφα καταθέτει ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο με θέμα «Αμεσος ο κίνδυνος αφαίρεσης της αναγνώρισης WADA για το εργαστήριο ντόπινγκ του ΟΑΚΑ»:

«Με την από 24.5.2011 επιστολή της η WADA αναγγέλλει την αφαίρεση της αναγνώρισης WADA από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ. Επισημαίνεται σε αυτή, η ανάγκη συμμόρφωσης του ΕΣΚΑΝ στον Ν. 3516/2006 – κώδικα της WADA.

Επειδή, ήδη σας έχει γνωστοποιήσει με έγγραφά του από τον Ιούνιο, ο Διευθυντής του εργαστηρίου, ότι εξαιτίας της απουσίας ενεργειών, υπάρχει ο κίνδυνος να αφαιρεθεί άμεσα η αναγνώριση WADA του εργαστηρίου, λόγω της μη συμμόρφωσης του ΕΣΚΑΝ στην παροχή των αιτούμενων πληροφοριών και λόγω της έλλειψης των υποχρεωτικών από τον Κώδικα WADA εγγυήσεων στην καθημερινή λειτουργία του Εργαστηρίου.

Επειδή το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ όπως γνωρίζετε είναι ένα από τα 32 παγκοσμίως αναγνωρισμένα από την WADA εργαστήρια που αναλύει δείγματα αθλητών και αλόγων ιπποδρόμου και που κατά το 2011 το 75% των δειγμάτων προέρχονταν από το εξωτερικό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Εχετε την πρόθεση να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του εργαστηρίου και αν ναι, πότε σκοπεύετε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, μιας και τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί;»

◉ 22 Νοεμβρίου 2011

Ενα βήμα πριν από την αφαίρεση της διαπίστευσης από το Εργαστήριο Αντιντόπινγκ Ελέγχου του ΟΑΚΑ βρίσκεται η Διεθνής Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA). Υστερα από έλεγχο όλων των διαπιστευμένων εργαστηρίων αλλά και των Εθνικών Οργανισμών Αντιντόπινγκ η WADA ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα που εκπροσωπείται από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) είναι μεταξύ των χωρών που απέτυχαν στις «εξετάσεις» και δεν είναι συμμορφούμενες με τον Παγκόσμιο Αντιντόπινγκ Κώδικα.

Σύμφωνα όμως με το Διεθνές Πρότυπο για τα Εργαστήρια (International Standard for Laboratories, ISL), παράγραφος 4.4, «για να διατηρήσει ένα Εργαστήριο την αναγνώριση, θα πρέπει ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ να είναι συμμορφωμένος με τον Κώδικα…». Επιπλέον τον τελευταίο χρόνο το εργαστήριο της Αθήνας δεν πραγματοποιεί τον απαιτούμενο αριθμό (3.500) δειγμάτων ώστε να διατηρήσει τη διαπίστευσή του.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχία στους εγχώριους παράγοντες του αντιντόπινγκ. Ο νέος διευθυντής του ελληνικού εργαστηρίου αντιντόπινγκ, Μανώλης Λυρής, με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, στο οποίο υπάγεται το εργαστήριο, ζητάει συνάντηση τόσο με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή όσο και με την πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου για την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό των κινήσεων της ελληνικής πλευράς μετά «την παραπάνω τραγική εξέλιξη».

(πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ)
 

◉ 5 Μαρτίου 2012

«Κάκιστη» χαρακτήρισε την καθυστέρηση στην υλοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για το ντόπινγκ με αυτό της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA) ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, αφήνοντας αιχμές για τους προϊσταμένους του, Παύλο Γερουλάνο και Γιώργο Νικητιάδη, τους οποίους πάντως δεν κατονόμασε.

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης 3956/17.2.2012 (ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα, τόνισε ότι «η συστηματοποίηση των κανόνων δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος αυτής της προσπάθειας, βάζει όμως τη βάση για ένα καλύτερο αύριο».

◉ 29 Ιανουαρίου 2016

Τίθεται σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις».

◉ 18 Μαρτίου 2016

Υπερψηφίζεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού σχετικά με την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα για το ντόπινγκ της WADA.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είχαν ευρύτερη στήριξη από τις πτέρυγες της Βουλής, καθώς η εναρμόνιση είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της χώρας μας στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στην εισαγωγή του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι το αρχικό σχέδιο εστάλη από τη WADA πίσω στην κυβέρνηση δυο φορές για επαναδιατύπωση, υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε από το 2013 την υποχρέωση για εναρμόνιση με τον Κώδικα της WADA και τόνισε ότι «επί δυο χρόνια δεν κάνουν απολύτως τίποτα και κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση γιατί το έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

◉ Ιούνιος 2018

Ο WADA ελέγχει και διαπιστώνει τη μη συμμόρφωση του «Εργαστηρίου του ΟΑΚΑ» στα διεθνή στάνταρ (ISL). Στις κυριότερες επείγουσες παρατηρήσεις του αναφέρει δραματική μείωση σε εξειδικευμένο προσωπικό (υποστελέχωση στο 50%), ξεπερασμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις εξοπλισμό και έλλειψη επικυρώσεων για τις μεθόδους επιβεβαίωσης απαγορευμένων ουσιών.

◉ 29 Ιανουαρίου 2019

Τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4589, όπου στο άρθρο 50 προβλεπόταν η «Μεταφορά αρμοδιότητας και εργαστηρίου αντιντόπινγκ στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος». Δεν εφαρμόστηκε, ωστόσο, καθώς δεν τηρήθηκαν οι ρητές προθεσμίες που προβλέπονταν (έκδοση ΚΥΑ μετά το χρονικό περιθώριο μόλις δέκα ημερών προς τους υπαλλήλους για να δηλώσουν αν συναινούν στη μεταφορά της οργανικής τους θέσης, πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του εξοπλισμού και της εν γένει κινητής περιουσίας του Εργαστηρίου από το ΟΑΚΑ στον «Δημόκριτο», το αργότερο μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου).

◉ Απρίλιος 2019

Από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνεται το 30ό Επετειακό Συμπόσιο κατά της Φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης απευθύνεται στους συνέδρους:

«Εχοντας ως δεδομένο ότι για αρκετά χρόνια μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόσο το Εθνικό Συμβούλιο Αντιντόπινγκ όσο και το διαπιστευμένο εργαστήριο ξιφομαχούσαν με ξύλινα σπαθιά στην αρένα μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του πλανήτη, θέσαμε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους. Το διαπιστευμένο εργαστήριο καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα υψηλότατα στάνταρ που είχαμε θέσει από το 2004. Με τις δημοσιονομικές δυσκολίες που είχαμε και με τον τρόπο που λειτουργούσε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια υπό το καθεστώς της ασφυκτικής εποπτείας, όπως γνωρίζετε πήραμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και από τον Ιανουάριο έχει περάσει στη δικαιοδοσία του “Δημόκριτου”, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας και ενός εκ των μεγαλυτέρων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να προσλάβει 15 επιστήμονες για να στελεχωθεί το επιστημονικό του δυναμικό, ενώ μετά την 1η Μαΐου θα ακολουθήσει και η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού του μιας και έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ για αυτό τον σκοπό».

◉ 1 Οκτωβρίου 2019

Με επιστολή του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του WADA, σερ Κρεγκ Ρίντι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ θέτει σε εξάμηνη άρση πιστοποίησης το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ λόγω:

➩ έλλειψης θεσμικής υποστήριξης και επενδύσεων
➩ μη συμμόρφωσής του με τα διεθνή στάνταρ, το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων (ISL), όπως εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας επιθεώρησης από τον WADA.

◉ 3 Οκτωβρίου 2019

Την άρση πιστοποίησης ακολουθεί δριμύτατη ανακοίνωση της γγΑ για... εσωτερική κατανάλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η πρωτοφανής και απαράδεκτη, επί 12 μήνες, κωλυσιεργία της απελθούσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απόρροια της πλήρους αδιαφορίας της για τα κρίσιμα ζητήματα του ντόπινγκ στη χώρα μας, οδήγησαν τελικά στη δυσάρεστη και δυσφημιστική για τη χώρα μας εξάμηνη άρση πιστοποίησης του “Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ ΟΑΚΑ” από τον WADA.

Δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπεί η τεράστια ζημιά από τις πρακτικές των κ. Βασιλειάδη και Κοντονή, παρά τις συντονισμένες και άμεσες ενέργειες, στις οποίες προέβη εσπευσμένα το τελευταίο δίμηνο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η αβελτηρία της προηγούμενης Κυβέρνησης, συνεπώς, δυσφημεί για ακόμα μια φορά τη χώρα και δημιουργεί για το προσεχές εξάμηνο, ακόμα πιο απαιτητικό απ’ ό,τι συνήθως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων το προσεχές καλοκαίρι στο Τόκιο, περαιτέρω ζητήματα (οικονομικά, καθώς τα δείγματα των αθλητών μας πρέπει να στέλνονται σε εργαστήρια στο εξωτερικό, διαχειριστικά κ.λπ.)!

Οι ενέργειες για τη “θεραπεία” της άρσης πιστοποίησης του “Εργαστηρίου του ΟΑΚΑ”, αλλά και για την αναβάθμιση του ΕΣΚΑΝ, όπου μέσα στις επόμενες ημέρες συγκροτείται και το Επιστημονικό Τμήμα με διακεκριμένους επιστήμονες, συνεχίζονται με εντονότατους ρυθμούς.

Ο WADA και η παγκόσμια κοινότητα είμαστε βέβαιοι ότι θα πειστούν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα».

◉ 6 Νοεμβρίου 2019

Στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ντόπινγκ, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, ο Λ. Αυγενάκης δεσμεύεται:

«Ηδη λαμβάνονται μέτρα προκειμένου το μεν Εργαστήριο να ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν τη διαπίστευσή του, το δε ΕΣΚΑΝ να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό NADO, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς για τον ελληνικό αθλητισμό συνέπειες.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, ενώπιόν σας, για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δαπανηρή δραστηριότητα, καθώς οι τεχνολογικές και διαχειριστικές απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται. Μια σύγκριση του σημερινού Παγκοσμίου Προγράμματος Αντιντόπινγκ, με εκείνο του 2004, αρκεί για να μας πείσει. Θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο η γραφειοκρατία να υποσκελίσει την ουσία».

◉ Απρίλιος 2020

Παράταση 12 μηνών από τη WADA προς την Ελλάδα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

◉ 22 Οκτωβρίου 2020

Η γγΑ ενημερώνει για την τηλεδιάσκεψη του Λ. Αυγενάκη με τον Witold Banka, πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ:

«Ο κ. Αυγενάκης, αφού υπενθύμισε την άκρως προβληματική κατάσταση που κληρονόμησε η Κυβέρνηση στον τομέα αντιντόπινγκ και την άμεση δέσμευσή του, πριν από ένα χρόνο, για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, ανέλυσε τα βήματα θεραπείας:

● παρέθεσε τη συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς στις δεκάδες παρατηρήσεις που είχε χρεωθεί η χώρα μας σχετικά με τον κώδικα του WADA

● ενημέρωσε για τη μετεξέλιξη του ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, αλλά και για την αναβάθμιση του Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας, προκειμένου να επανακτήσει τη διαπίστευσή του.

Η ανταπόκριση του Προέδρου του WADA, Witold Banka, ήταν θερμότατη! Απέδωσε τα εύσημα σημειώνοντας ότι: “Χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας, έχετε κάνει σπουδαία πρόοδο μέχρι τώρα. Κι ακόμα σημαντικότερο ότι τόσα πολλά πράγματα τα καταφέρατε σε μικρό διάστημα, αν συνυπολογιστούν και οι πάσης φύσεως δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Συγχαρητήρια.

Τολμώ να πω ότι παίρνω από την Ελλάδα τα πιο θετικά νέα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη χώρα δεν είχαμε τόσο καλά, τόσο ευχάριστα νέα. Και θέλω να συνεχίσουμε μαζί, χέρι χέρι, ώστε να ολοκληρώσετε τις αναγκαίες αλλαγές”»!

◉ 30 Δεκεμβρίου 2020

Εν χορδαίς και οργάνω ο Λ. Αυγενάκης επιθεωρεί τους χώρους του νεοσύστατου Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ στο ΟΑΚΑ: «Με συνέπεια, λοιπόν, υλοποιούνται καθημερινά οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Υφυπουργείο Αθλητισμού απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με τις επιταγές του WADA σε όλα τα επίπεδα και να επιστρέψει η χώρα μας στον ρόλο που της αρμόζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, έπειτα από τις σοβαρές αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης».

◉ 1 Απριλίου 2021

Διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1/1/2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».

Ο Λ. Αυγενάκης τονίζει ότι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA αποτελεί ακόμα ένα βήμα προόδου της χώρας μας στη συστράτευσή της με την παγκόσμια κοινότητα του αντιντόπινγκ. Παράλληλα αναφέρεται στις ενέργειες για να επανακτηθεί η διαπίστευση για το Εργαστήριο Ντόπινγκ Αθηνών (μεταφορά στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»), ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό και εξοπλισμό, 2 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για επιχορήγηση 480.000 μέχρι να ανακτηθεί η διαπίστευση και 400.000 ετησίως στη συνέχεια και πρόσληψη των τεσσάρων από τα έξι άτομα εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτούνται, επιπλέον των 10 που ήδη εργάζονταν.

◉ Απρίλιος 2021

Νέα, 6μηνη αυτή τη φορά, παράταση, καθώς ελήφθη υπόψη ότι η πανδημία της Covid-19 είχε επηρεάσει την ικανότητα του εργαστηρίου να συμμορφωθεί στους τομείς που ο WADA είχε υποδείξει, ώστε να ανακτήσει το εργαστήριο την πιστοποίησή του.

◉ 19 Αυγούστου 2021

Η Εκτελεστική Επιτροπή του WADA δέχεται την πρόταση της ειδικής πειθαρχικής επιτροπής, που συστάθηκε σε συμφωνία με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων (ISL), για οριστική άρση πιστοποίησης του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Αθήνας λόγω ελλιπούς στελέχωσης του επιστημονικού δυναμικού του και μη ανανέωσης του τεχνικού εξοπλισμού.

20 χρόνια νόμοι και υπουργικές αποφάσεις

Το ΕΣΚΑΝ θεσπίστηκε με το άρθρο 128 ΣΤ' του N. 3057/2002 (ΦΕΚ 239/10.10.2002) με σκοπό τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, τον συντονισμό και την εφαρμογή των δράσεων και προγραμμάτων για την καταπολέμηση του ντόπινγκ σε εθνικό επίπεδο. Τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε ο Ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121/Α/17-6-1999), «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις».

Και ακολούθησαν:

@ Νόμος 3516/2006. ΦΕΚ Α-270/21.12.2006. «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης κατά της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό (Παρίσι 19.10.2005)».

@ Νόμος 3708/2008. ΦΕΚ 3719/8.10.2008. «Καταπολέμηση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες διατάξεις». Αρθρο 17. «Ρύθμιση θεμάτων ελέγχου του ντόπινγκ».

@ Υπουργική απόφαση 39047/21 Αυγούστου 2009. ΦΕΚ 1771 (25.8.2009). «Συγκρότηση σώματος Δειγματοληπτών του ΕΣΚΑΝ».

@ Υπουργική Απόφαση υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού με αριθμό 3956/17-2-2012 (ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία για το αντιντόπινγκ με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO κατά της φαρμακοδιέγερσης για τον αθλητισμό που κυρώθηκε με τον νόμο 3516/2006, τα Διεθνή Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

@ Νόμος 4049/2012 (21/2/12). ΦΕΚ 35 Α'/23.2.2012. «Aντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις».

@ Νόμος 4373/2016 (18/3/2016). ΦΕΚ 49 A'/1-4-2016. «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA και άλλες Διατάξεις».

@ Τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4589, όπου στο άρθρο 50 προβλεπόταν η «Μεταφορά αρμοδιότητας και εργαστηρίου αντιντόπινγκ στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» (29 Ιανουαρίου 2019).

@ Υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/290803/9829/897/145 Υπουργική Απόφαση: «Συγκρότηση Σώματος Δειγματοληπτών του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ». ΦΕΚ 356/ΤΕΥΧΟΣ ΥΟΔΔ/5-6-2019.

@ Νόμος 4791/2021 (1 Απριλίου 2021). ΦΕΚ 51 A'/3.4.2021. «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1/1/2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».


Γ. Μαυρωτάς: «Ανεπαρκείς οι έλεγχοι του ΕΣΚΑΝ»

Το «ήξερε, δε ρώταγε;» δεν ισχύει για τον γγΑ - Και ήξερε Και ρώταγε!

Δεν πιστεύω ότι –βάσει βιογραφικού– η Ελλάδα είχε στο παρελθόν καταλληλότερο άνθρωπο για τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού από τον Γιώργο Μαυρωτά. Σύμφωνα με το ανέκδοτο, αν βρει μια μπάλα στον δρόμο ξέρει τι να την κάνει. Σε αντίθεση με προκατόχους του αλλά και υφυπουργούς Αθλητισμού που θα την έστελναν στο αστυνομικό τμήμα, γιατί θα νόμιζαν ότι πρόκειται για βόμβα(!), ή θα εξαντλούσαν τη θητεία τους με εξυπηρετήσεις «ημετέρων» και θα ασχολούνταν ολημερίς με τους επόπτες του τελικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου!

Πέρα από την ακαδημαϊκή καριέρα του, ο Γιώργος Μαυρωτάς συμμετείχε σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο από το 1995 ώς το 2000, με 511 διεθνείς συμμετοχές, ρεκόρ για ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα. Από το 2003 έως το 2010 διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Ανέλαβε καθήκοντα στη γγΑ στις 16 Ιουλίου 2019. Υστερα από 765 ημέρες (2 χρόνια, 1 μήνα και 3 ημέρες) «έσκασε» στα χέρια του η «ελληνική βόμβα της WADA»!*

Ας δούμε, όμως, τι υποστήριζε ο Γιώργος Μαυρωτάς ως βουλευτής (ΠΟΤΑΜΙ).

Ασχολούμαι ιδιαιτέρως με τα πεπραγμένα του Γιώργου Μαυρωτά γιατί ήξερε –και ξέρει– το θέμα πολλά χρόνια πριν βρεθεί στη θέση αυτή. Και θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό και αύριο. Αλλωστε, ο αθλητισμός είναι η ζωή του. Αντίθετα, όση μπάλα ήξερε και όσο χρόνο ασχολούνταν με τον αθλητισμό (π.χ.) ο Λευτέρης Αυγενάκης, πριν διαβεί τα σκαλιά της γγΑ, άλλο τόσο θα κάνει και μεθαύριο που θα βρεθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο ή απλώς πίσω στα βουλευτικά έδρανα. Το αυτό φυσικά ισχύει –δυστυχώς– και με την πλειονότητα των προκατόχων του!

«Απλήρωτοι δειγματολήπτες»

Με τίτλο «Ανεπαρκείς οι έλεγχοι του ΕΣΚΑΝ», στις 11 Δεκεμβρίου 2017, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τους ελέγχους ντόπινγκ από το ΕΣΚΑΝ. Οπως επισήμανε, το πρώτο 8μηνο του 2017 έγιναν μόνο τέσσερις έλεγχοι εκτός αγώνων (out of competition, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στη διάρκεια της αγωνιστικής προετοιμασίας)!

Μεταξύ άλλων, το κείμενο της ερώτησης προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει:

«Στις 24 Νοεμβρίου, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης “Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την άθληση και την ηθική/δεοντολογία στον αθλητισμό. Η συμβολή της Ελλάδας και το πλαίσιο ανάληψης δράσεων”, ο ΓΓΑ αναφέρθηκε σε θέματα του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ).

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως “οι δειγματολήπτες δεν έχουν πληρωθεί και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην πληρωμή τους”, φέρνοντας στην επικαιρότητα την από 13-9-2016 ερώτησή μας προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού περί του καθεστώς του Σώματος Δειγματοληπτών του ΕΣΚΑΝ, η οποία παρά την παρέλευση ενός και πλέον έτους δεν έχει απαντηθεί αρμοδίως.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ΓΓΑ σε θέματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας του συστήματος λόγω της ύπαρξης δειγματοληπτών με κύριο επάγγελμα μη σχετιζόμενο με την ιατρική επιστήμη, τα παραϊατρικά επαγγέλματα ή αυτά της φυσικής αγωγής. Ομως, τέτοια επιλεκτική προϋπόθεση, αφ’ ενός μεν, δεν τίθεται από τα δεσμευτικά Διεθνή Πρότυπα του Παγκοσμίου Οργανισμού ΑντιΝτόπινγκ (World AntiDoping Agency, WADA), αφ’ ετέρου δε, δεν συνάδει με την πολύχρονη επιτυχή διεξαγωγή ελέγχων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για λογαριασμό είτε του ΕΣΚΑΝ είτε άλλων Οργανισμών ΑντιΝτόπινγκ από Ελληνες δειγματολήπτες με επαγγελματική δραστηριότητα εκτός των προαναφερομένων κλάδων».

«Μόνο 4 έλεγχοι εκτός αγώνων»

Ακόμα, ο κ. γγΑ, παρακάμπτοντας το 2015, αναφέρθηκε σε διπλασιασμό των ελέγχων εκτός αγώνων κατά το 2016 σε σύγκριση με το 2014, πρακτική που είναι απολύτως εύλογη για τους γνωρίζοντες, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το 2016 ήταν Ολυμπιακό Ετος. Δεν είναι δυνατόν όμως να είναι κυριολεκτική η αναφορά σε δυο ελέγχους εκτός αγώνων ανά αθλητή της Ολυμπιακής και της Παραολυμπιακής Ομάδας καθώς, στον αριθμό 302 ελέγχων εκτός αγώνων που καταγράφεται στην Εκθεση Αυτοαξιολόγησης (AutoEvaluation Report) του ΕΣΚΑΝ που ο ίδιος κατέθεσε στα πρακτικά, περιλαμβάνονται 154 έλεγχοι εκτός αγώνων για αθλητές καλαθοσφαίρισης, ενώ οι δυο αποστολές στο Ριο περιελάμβαναν περίπου 150 αθλητές.

Είναι φανερό ότι ο ασύμμετρα υψηλός αριθμός ελέγχων εκτός αγώνων σε αθλητές καλαθοσφαίρισης που απαντά σε όλα τα έτη της Εκθεσης (2014–2017) δεν προέκυψε από τον σχεδιασμό του ΕΣΚΑΝ, αλλά κυρίως αφορά τα γνωστά «drug tests» αλλοδαπών αθλητών που επρόκειτο να υπογράψουν επαγγελματικά συμβόλαια με ελληνικές ΚΑΕ και σίγουρα δεν μπορούν να ενταχθούν στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Επίσης, το πολύ ανησυχητικό που προκύπτει από τον πίνακα των ελέγχων είναι ότι αν εξαιρέσουμε τα «drug tests» στο μπάσκετ, από 1/1/2017 έως 31/8/2017 έγιναν συνολικά μόνο 4 (!) έλεγχοι εκτός αγώνων (3 στον Στίβο και 1 στην Αρση Βαρών)! Και αυτό μάλιστα όταν ο Κατάλογος Ελεγχομένων Αθλητών (ΚΕΑ) –των αθλητών δηλαδή που παρέχουν πληροφορίες εντοπισμού προκειμένου να υποβληθούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους– για το 2017 περιλαμβάνει 204 αθλητές! Και είναι βέβαια γνωστό ότι ο αποτελεσματικός σχεδιασμός ελέγχων ντόπινγκ δίνει τη μεγάλη έμφαση στους ελέγχους εκτός αγώνων.

Η τραγική λοιπόν ανυπαρξία προγράμματος ελέγχου εκτός αγώνων προβληματίζει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου στην οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου (4-13/08) και Υγρού Στίβου (14-30/07).

«Καμιά βελτίωση»

Με θέμα ερώτησης «Υποτυπώδες το πρόγραμμα ελέγχων εκτός αγώνων του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ)», ο Γ. Μαυρωτάς (7 Σεπτεμβρίου 2018) επανέρχεται στη Βουλή με νέα ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, και της ζητά να τοποθετηθεί για την προβληματική –όπως τη χαρακτηρίζει– λειτουργία του ΕΣΚΑΝ.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2017, με την υπ’ αριθ. 1963/11-12-2017 ερώτησή μας, είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για το υποτυπώδες πρόγραμμα ελέγχων εκτός αγώνων του ΕΣΚΑΝ. Με την ίδια ερώτησή μας θίγαμε επιπλέον ζητήματα όπως η ανεπαρκής εκπαίδευση των δειγματοληπτών του ΕΣΚΑΝ και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Η ανακοίνωση από το ΕΣΚΑΝ της στατιστικής για το σύνολο του 2017 δεν έδειξε κάποια βελτίωση. Δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται το ΕΣΚΑΝ και εντός του 2018. Σύμφωνα με τις μηνιαίες ανακοινώσεις του για το πρώτο εξάμηνο, καθώς η δραστηριότητα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν έχει ακόμα αναρτηθεί, έχουν πραγματοποιηθεί 56 έλεγχοι εκτός αγώνων, εκ των οποίων 31 στην καλαθοσφαίριση και 25 σε άλλα αθλήματα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ο στίβος και η κολύμβηση. Μάλιστα, 14 έλεγχοι φέρονται να πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αγωνιστικής συνάντησης άρσης βαρών, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες στο κατά πόσο είναι ορθός ο χαρακτηρισμός τους ως εκτός αγώνων.

Η ενδεχόμενη μη συμμόρφωση του ΕΣΚΑΝ προς τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τους Ελληνες αθλητές και το ομαλό της συμμετοχής της χώρας μας στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι».


WADA ΣΤΗΝ «Εφ.Συν.»:
«Διαφορετική περίπτωση η Αθήνα από τη Ρωσία»

Προσπαθώντας να βγάλουμε μια... άκρη, απευθυνθήκαμε στη WADA (24/8) με τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ξεκινήσαμε μια έρευνα με θέμα “WADA revokes accreditation of Athens Laboratory”, που έγινε στις 20 Αυγούστου 2021. Στη διάρκεια του ρεπορτάζ παρατηρούμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις προέβησαν στην ψήφιση 4 νομοσχεδίων τα έτη 2012, 2016, 2019 και 2021 με στόχο την εναρμόνιση with the International Standard for Laboratories (ISL) and its related Technical Documents and Technical Letters! Ως εκ τούτου, μας δημιουργείται η απορία, τι κάναμε λάθος ως χώρα; Μήπως, ουσιαστικά, το θέμα ήταν απλώς η πλημμελής λειτουργία του ΕΟΚΑΝ (του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) και οι ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποιούσε και πραγματοποιεί; Μήπως στο εγγύς μέλλον μάς περιμένει η τύχη της αποκλεισμένης αθλητικής Ρωσίας;»

Η άμεση απάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ προς την «Εφ.Συν.» (25/8):

«Ευχαριστούμε για το email σας. Δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες να μοιραστώ μαζί σας, εκτός από ό,τι υπήρχε στο δελτίο Τύπου που αναφέρατε. Ωστόσο, θα έλεγα ότι πιστεύω πως αυτό το θέμα που αφορά το εργαστήριο αντιντόπινγκ στην Αθήνα είναι πολύ διαφορετικό από την περίπτωση της Ρωσίας» | James Fitzgerald, Senior Manager, Media Relations and Communications | World Anti-Doping Agency

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για... λίγους ο αθλητισμός
Με μια υπογραφή του ο Λευτέρης Αυγενάκης έκοψε τα «Προγράμματα Αθλησης για Ολους» για την περίοδο 2021-2022 ● Περιθωριοποιεί -αθλητικά- άμεσα χιλιάδες Ελλήνων. Από ΑΜεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας, παιδιά και...
Για... λίγους ο αθλητισμός
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Το «χτύπημα» από τη WADA έφερε καβγά για τις ευθύνες
Το πίστευαν δεν το πίστευαν οι περισσότεροι, η εξάμηνη άρση πιστοποίησης του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ από τη WADA είναι γεγονός που οριστικοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα που τελειώνει σήμερα.
Το «χτύπημα» από τη WADA έφερε καβγά για τις ευθύνες
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
Μια περίεργη διάταξη που επιχείρησε να περάσει η ΕΠΟ, έφερε την πρώτη κόντρα με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Αποσύρθηκε τελικά, αλλά η κυβέρνηση ζητάει διαβούλευση και για τις ποινές για επεισόδια.
Αντίδραση του Αυγενάκη για την πολυϊδιοκτησία
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λάμψη αστέρων στην επέτειο «40 χρόνια ΟΑΚΑ»
Πρωταθλήτριες και πρωταθλητές, καθώς και άλλα πρόσωπα του αθλητισμού, που έχουν συνδέσει την καριέρα τους με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», τιμήθηκαν σε ειδική, επετειακή εκδήλωση με την...
Λάμψη αστέρων στην επέτειο «40 χρόνια ΟΑΚΑ»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αβάδιστα
Η ΕΠΟ κάλεσε επισήμως (μέσω ανακοίνωσης) τον Λευτέρη Αυγενάκη «να προβεί σε άρση των ποδοσφαιρικής φύσεως κυρώσεων από τον νόμο περί «Μητρώου».
Αβάδιστα
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λευτέρη, χάσαμε!
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, το βάθρο και ο αγιασμός που απέδειξαν την έλλειψη σεβασμού και ανθρωπιάς.
Λευτέρη, χάσαμε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας