Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.6° 24.2°
4 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.4° 24.4°
4 BF
48%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.0°
3 BF
40%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
24.0° 21.2°
2 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
2 BF
43%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
33%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.0° 23.8°
3 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.9°
2 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.8° 22.2°
3 BF
35%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 20.1°
2 BF
56%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
34%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 24.5°
2 BF
29%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.8°
5 BF
61%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.3° 25.0°
4 BF
16%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.3° 21.0°
3 BF
63%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
24.7° 22.0°
3 BF
70%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
3 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Armando Franca

«Σκιώδεις ταυτότητες», «παράλογες πεποιθήσεις» και... «παντόφλα»!

Είχαμε γνωρίσει τον Πορτογάλο ψυχολόγο Αμέρικο Μπατίστα το 2012. Τότε μάθαμε πως πολλοί συμπατριώτες του για να προσθέσουν στο εισόδημά τους μάζευαν όστρακα, στρείδια, και όχι μόνο, στις παραλίες του Ατλαντικού και της Μεσογείου και τα πουλούσαν «χωρίς απόδειξη» σε εμπόρους. Φιλικά, με αφορμή την έκρηξη κρουσμάτων κορονοïού στη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ευρώπης, του απευθύναμε χαιρετισμό. Μας μήνυσε «ο συναισθηματισμός των Πορτογάλων είναι προσευχή, αυταπάρνηση. Ελπίζουμε να πάψει η σπορά του θανάτου...».

Μας συγκίνησαν τα λόγια του, μας εξέπληξαν τα επόμενα, όσα είπε αυτοβούλως, χωρίς δικό μας ερέθισμα, επειδή η καταγγελία Μπεκατώρου έχει κάνει αίσθηση και εκτός των συνόρων μας. Μας ρώτησε «προχωρά η διερεύνηση όσων είπε η αθλήτριά σας; Στη Μεσόγειο οι άντρες είμαστε πλασμένοι να τραγουδάμε και να ερωτευόμαστε, πάντως όχι να εξαναγκάζουμε».

Λυρικό το σχόλιό του-υπόμνηση της μεσογειακής ιδιοσυγκρασίας. Ακαριαία αναλογιστήκαμε πως νουθεσίες επιχειρούν να εξιδανικεύσουν συμβατικές συμπεριφορές στη σχέση των δύο φύλων. Ο ποδόγυρος (σ.σ. ευγενής η διατύπωση) ελκύει εμάς τους άντρες, από δημιουργίας κόσμου μέχρι συντέλειας των αιώνων. Φυσική τάση είναι. Η ενοχοποίηση λοιπόν ας περιοριστεί στις άναντρες συμπεριφορές. Εχουμε κάνει φίλες με αφορμή ένα πνευματώδες, χιουμοριστικό πείραγμα σε όμορφες γυναίκες που συναντήσαμε τυχαία στον δρόμο. Με την ίδια ευκολία που τώρα μορφάσαμε με αποστροφή για τον, σύμφωνα με την καταγγελία της, βίαιο εξαναγκασμό της Σοφίας...

Ποια ηθική, ψυχική προσωπική ανεπάρκεια ωθεί εκείνον που αξιοποιεί-καπηλεύεται την υπεροπλία της σωματικής δύναμής του έναντι της γυναίκας; Ο κλινικός ψυχολόγος Αναστάσιος Χαραλαμπάκης ήταν σαφής:

«Είναι λανθασμένη η προσπάθειά μας να αποδώσουμε συγκεκριμένα γνωρίσματα και αιτιοπαθογένειες στους δράστες. Δεν υπάρχει απλή απάντηση στο γιατί διαπράττονται εγκλήματα, καθώς δεν υπάρχει μόνο ένας αιτιώδης παράγοντας που επιδρά ώστε να τους μετατρέπει σ’ εγκληματίες. Η έρευνα έχει φανερώσει και έχει απορρίψει υποθέσεις ως προς το προφίλ των δραστών. Εχουν ενοχοποιηθεί βιολογικοί παράγοντες, όπως η χαμηλή δραστηριότητα των αναστολέων μονοαμινοξειδάσης που μπορεί να συνεπάγεται την άρση αναστολών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητική συμπεριφορά, επιθετικότητα. Οικογενειακοί παράγοντες, όπως η εγκληματικότητα των ίδιων των γονέων του και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης. Κοινωνικο-οικονονομικοί παράγοντες, όπως φτώχεια, ανεργία, ένταξη σε συμμορία κατά την εφηβεία, η έννοια του κοινωνικού φύλου και εν γένει πολιτισμικοί παράγοντες στην επιθετική έκφραση και συμπεριφορά.

Εν τούτοις διαχρονικά η επιστήμη εστιάζει το ενδιαφέρον της στις διαταραχές προσωπικότητας σε ό,τι αφορά το ψυχολογικό προφίλ των δραστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές διαπράττονται από άντρες δράστες με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, με αδυναμία ελέγχου της παρόρμησης, έλλειψη ενοχής και ενσυναίσθησης».

• Συντηρεί τραυματικά προσωπικά βιώματα;

Κάθε ψυχοπαθολογική έκφραση έχει αίτια και αφορμές ώς την εκδήλωσή της. Αντίστοιχα οι δράστες-βιαστές παρουσιάζουν ποικιλία ενδοπροσωπικών συγκρούσεων που έχουν εγκιστωθεί στο ψυχικό όργανο και δημιουργήσει παθολογική συμπτωματολογία. Χαρακτηρίζουν τους δράστες παρορμητικότητα, παράλογες πεποιθήσεις, διαστρεβλωμένες απόψεις σχετικά με τους ρόλους των γυναικών στο σεξ και τη συμπεριφορά τους καθώς και έντονη ανάγκη κυριαρχίας και επίδειξης δύναμης έναντι των γυναικών.

• Μπορεί να είναι πατέρες και παράλληλα να συντηρούν παρόμοια άρρωστη τάση-ανάγκη;

Σε κοινωνία που άγεται και φέρεται με γνώμονα τη μείζονα εικόνα της, το φαίνεσθαι και την ανάγκη επιβεβαίωσης, κυριαρχίας ως δομικά στοιχεία της ύπαρξης, τίποτα δεν αποκλείεται. Παρατηρούμε ανθρώπους υπεράνω υποψίας να διατηρούν σκιώδεις ταυτότητες και παθολογικές εκφάνσεις πίσω από επιτυχημένο επαγγελματικό ή οικογενειακό προσωπείο. Κι αυτό επειδή έχουν καταπιέσει στοιχεία της προσωπικότητάς τους στον βωμό της κοινωνικής συμμόρφωσης, έχουν ταυτόχρονα ενδοβάλει τη δυναμική που τους προσφέρει η εξουσία του φαλλού σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη. Πρόκειται για γοητευτική δύναμη εξουσίας, καθώς τους δημιουργεί την αρχαϊκή αίσθηση της κυριαρχίας πάνω στο αρχαϊκό αντικείμενο. Ο άντρας κυριαρχεί στη μάνα του, την αποδυναμώνει και ταυτόχρονα τη διασπά σε Παναγία και πόρνη… Κάνει σύντροφο την Παναγία και την κοπέλα που συναντά στον δρόμο ή στην εργασία την αναγνωρίζει ως μέσο ικανοποίησης της φαντασίωσής του.

Οσο οι κοινωνίες παραμένουν πιστά αντίγραφα των φαλλικών φαντασιώσεών τους, η επιθετικότητα θα διατηρείται ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού γίγνεσθαι...

Μειονεξία

Ολα τούτα μπορούν να ειπωθούν το ίδιο ουσιαστικά και στην καθομιλουμένη; Ο άλλοτε διεθνής βολεϊμπολίστας Τάσος Τεντζέρης -και προπονητής παιδιών, παιδαγωγός πλέον- το αποδεικνύει:

«Ως τακτική προσέγγισης μιας γυναίκας με απωθεί, είναι τόσο ξένη για μένα, άρα συμπεράσματα βγάζω μόνο από παρόμοιους τύπους αντρών που συνάντησα στην αθλητική διαδρομή μου, γενικότερα στην καθημερινότητά μου και από διηγήσεις παρόμοιων εμπειριών που έχω ακούσει. Συνήθως πρόκειται για άντρες που αισθάνονται ανασφάλεια επειδή ξέρουν πως σε κάτι μειονεκτούν έναντι άλλων αντρών και δεν μιλάω μόνο για σωματική εμφάνιση αλλά και για τον χαρακτήρα τους, την επαγγελματική πορεία τους και όχι μόνο. Εκμεταλλεύονται και την ανοχή τους από τις αθλητικές ομοσπονδίες στις οποίες ανήκουν, οι άνθρωποι του αθλητισμού το ξέρουμε καλά αυτό. Κάποιοι άλλοι ή και οι ίδιοι προσπαθούν να ξεπεράσουν και το γεγονός ότι... τρώνε παντόφλα από τη γυναίκα τους!»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Σκιώδεις ταυτότητες», «παράλογες πεποιθήσεις» και... «παντόφλα»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας