Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια» στο πακέτο 12 εκατ. για τα σωματεία
ΕUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια» στο πακέτο 12 εκατ. για τα σωματεία

  • A-
  • A+

Χρήστος Σταϊκούρας και Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσαν χθες, επίσημα, την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με το ποσό των 12 εκατομμυρίων. Το ποσό που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός Αθλητισμού προβλέπεται να χορηγηθεί απευθείας στα σωματεία, χωρίς δηλαδή να περάσει η επιχορήγηση από τις ομοσπονδίες ή τις κατά τόπους ενώσεις.

Η επιχορήγηση αυτή συνδέεται άμεσα με την υπόθεση της πλατφόρμας εγγραφής των αθλητικών σωματείων, που είναι σε εξέλιξη. Ο Λευτέρης Αυγενάκης το είπε χθες, άλλωστε, πως θα χρησιμοποιηθεί το υπό διαμόρφωση μητρώο αθλητικών σωματείων και θα έχουν δικαίωμα να πάρουν χρήματα τα σωματεία που έχουν κάνει προεγγραφή ή διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση.

Και οι δύο υπουργοί μίλησαν για διανομή των χρημάτων με «διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια». Αυτό μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στην πράξη. Και το λέμε αυτό γιατί το γεγονός πως η διανομή των χρημάτων συνδέεται με το αθλητικό μητρώο, ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα, από την στιγμή που ήδη οι καταγγελίες για την διαδικασία αυτή είναι πολλές και πληθαίνουν συνέχεια. Σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες καταγγέλλουν συνεχώς πως η διαδικασία του αθλητικού μητρώου χρησιμοποιείται με τρόπο τέτοιο, ώστε να ελεγχθούν οι εκλογικές διαδικασίες στις ομοσπονδίες το φθινόπωρο. Και η κουβέντα γίνεται πλέον πιο σοβαρή, όταν μιλάμε και για μεγάλα ποσά, που θα διατεθούν με βάση αυτό το μητρώο. Που είναι και υπό διαμόρφωση, πέρα από τα υπόλοιπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Αθλητισμού, σε όλες τις τοποθετήσεις του για το θέμα του μητρώου μέσα στον Ιούνιο, επαναλαμβάνει συνεχώς πως έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 5.000 σωματεία. Είναι εντυπωσιακό πως ο αριθμός παραμένει σταθερός βάσει των λεγομένων του υφυπουργού, εδώ και μερικές εβδομάδες...

Επιπλέον, η υπόθεση της χορήγησης των 12 εκατομμυρίων στα αθλητικά σωματεία έρχεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, που στην επικαιρότητα βρίσκεται η ιστορία της διανομής των 20 εκατομμυρίων στα ΜΜΕ, με τα πολλά ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα. Δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός για το τι ακριβώς θα γίνει και στην περίπτωση των αθλητικών σωματείων, όταν μάλιστα ταυτόχρονα επιχειρείται να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στις εκλογικές διαδικασίες στις αθλητικές ομοσπονδίες. Με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να επιφέρει αλλαγές σε διοικήσεις με τις οποίες δεν έχει καλές σχέσεις.

Τ.Τ.

Οταν η UEFA «έσπασε» το No Politica

Τόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου όσο και η Ευρωπαϊκή προσπαθούν να αποφεύγουν κάθε αναφορά στην πολιτική. Μπορεί να τιμωρούν -και καλά κάνουν- διάφορες ρατσιστικές συμπεριφορές οπαδών ή παικτών, όμως παράλληλα απαγορεύουν και οποιαδήποτε τοποθέτηση σε ένα θέμα που αφορά την κοινή γνώμη και άπτεται της πολιτικής με κάποιον τρόπο. Κοινώς πρόκειται για την εφαρμογή του περίφημου No Politica, έστω κι αν αυτό φαίνεται να γίνεται για τα μάτια του κόσμου.

Χθες, όμως, είδαμε κάτι διαφορετικό. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, πέρα από τις ανακοινώσεις που αφορούν το άμεσο μέλλον του ποδοσφαίρου, έκανε και πολιτικές τοποθετήσεις.

Ηταν κάτι που δεν το περίμενε κανείς. Οχι μόνο γιατί επικρότησε τη στάση αρκετών ποδοσφαιριστών, αλλά διότι το έκανε και ονομαστικά!

Ο Σλοβένος πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά πως «είμαι περήφανος βλέποντας αρκετούς παίκτες να συμμετέχουν και να ηγούνται ενίοτε σε διάφορες δράσεις που αφορούν τα πιο σημαντικά θέματα παγκοσμίως» και πρόσθεσε: «Είδαμε τον Ραχίμ Στέρλινγκ, τον Μαρσέλο, τον Ζερόμ Μπόατενγκ και πολλούς ακόμα να υποστηρίζουν εμπράκτως το Black Lives Matter. Μου έκανε εντύπωση και με γέμισε χαρά αυτό που είδα χθες (προχθές) στην Αγγλία, με τον Μάρκους Ράσφορντ να καταφέρνει να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική της χώρας του στο ζήτημα της δωρεάν σίτισης παιδιών στα σχολεία». Μάλιστα για τον νεαρό επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε να πει κι άλλα λόγια: «Πρόκειται για έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή, με αρκετή επιρροή στους νέους και όχι μόνο. Προφανώς πρόκειται για έναν έξυπνο άνθρωπο που μας απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει ένα σημαντικό “όχημα” ώστε να προκαλούνται καλές και δίκαιες πράξεις».

Στην Αγγλία, τον Ράσφορντ ευχαρίστησε και η κυβέρνηση για τη συμβολή του, μόνο που ο γενικός γραμματέας Υγείας, ο Ματ Χάνκοκ, τον προσφώνησε «Ντάνιελ Ράσφορντ» και όχι Μάρκους που είναι το κανονικό του όνομα...

Θ.Α.

Μάλλον... δεν βρέχει για τον Λ. Αυγενάκη

Καθημερινά... δικαιώνεται ο Λευτέρης Αυγενάκης στην εκτίμησή του πως δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στη διαδικασία για την εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Προφανώς εννοούσε όταν το είπε πως δεν υπάρχουν αντιδράσεις έξω από τον χώρο του αθλητισμού κι αυτό, ποιος ξέρει, μπορεί και να τον κάλυπτε. Αλλά πάει κι αυτό. Πλέον τη διαδικασία καταγγέλλει ακόμη και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής!

«Για να “ελέγξει” τις εκλογές, που θέλει να γίνουν “όταν θέλει αυτός”, για να “ελέγξει” τους αντιπροσώπους και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, για να μετέχουν στις εκλογές όσα Σωματεία προλάβουν….βρήκε τη λύση… Η λύση… λέγεται Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του πρέπει να περάσει άρον άρον από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, μέσα από τη χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων ότι τα συγκεκριμένα Αθλητικά Σωματεία έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας», εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΑ.

Αλλά δεν μένουν εκεί... «Ο κ. Αυγενάκης θέτει προθεσμίες που δεν μπορούν να τηρηθούν... και αντικειμενικά οδηγεί τα πράγματα σε μεθοδευμένους αποκλεισμούς και σκοπιμότητες. Σκοπιμότητες που βγάζουν μάτι σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο όταν δει τις σχετικές προθεσμίες. Ταυτόχρονα όλα αυτά μπλοκάρουν παραπέρα τη λειτουργία της υπηρεσίας, προκαλούν απαράδεκτες αντεργατικές καταστάσεις και πυροδοτούν ανεπίτρεπτες ενέργειες».

Τονίζουν επίσης πως « η ΓΓΑ είχε -όπως οφείλει να έχει- σχετικό Μητρώο, ενώ οι Υπηρεσίες των Περιφερειών πάσχουν από τραγική υποστελέχωση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν με τέτοιες προθεσμίες και μάλιστα την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού». Και καταλήγουν: «Σταματήστε επιτέλους τις σκοπιμότητες. Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στα πολιτικά σας παιχνίδια».

Τ.Τ.

FIBA

Από τη Γενεύη με αγάπη

ΕPA / SALVATORE DI NOLFI

Σαν σήμερα (18 Ιουνίου) το 1932, ιδρύθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες. Η FIBA σβήνει 88 κεράκια γεμάτα από μεγάλες συγκινήσεις που ανέδειξαν τεράστιες προσωπικότητες. Η καλαθοσφαίριση, που ξεκίνησε από τη Μασαχουσέτη (1891), ως μια ιδέα του καθηγητή Τζέιμς Νέισμιθ, εξελίχθηκε ως ένα από τα λαοφιλέστερα σπορ σε όλο τον κόσμο.

Το όνομά της σχηματίστηκε από τα αρχικά: Fédération Internationale de Basket-ball Amateur. Προήλθε από τη σύμπραξη των ομοσπονδιών καλαθοσφαίρισης οκτώ χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που εκπροσωπήθηκε από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γιώργο Αμπατζίογλου. Οι άλλες επτά ήταν οι: Αργεντινή, Ελβετία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία.

Την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το μπάσκετ την έκανε στο Μόναχο (1936). Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Γάλλος Λεόν Μπουφάρ (από το 1932 ώς το 1948). Η FIBA καθορίζει τους κανονισμούς του παιχνιδιού σε αγωνιστικό όσο και διοικητικό επίπεδο και διοργανώνει τα διεθνή πρωταθλήματα εθνικών ομάδων (το ΝΒΑ και η Euroleague είναι συνεταιρισμοί). Εδρεύει στη Γενεύη και περιλαμβάνει ως μέλη όλες τις εθνικές ομοσπονδίες (213 μέλη).

Γ.ΝΤ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο παρά τις προειδοποιήσεις FIFA - UEFA
Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει την αντίδραση FIFA και UEFA, οι οποίες ουσιαστικά έχουν απειλήσει για ποδοσφαιρικό Grexit από τις...
Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο παρά τις προειδοποιήσεις FIFA - UEFA
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις «έδιωξαν» την εκδήλωση της UEFA
Οι παρεμβάσεις του Λευτέρη Αυγενάκη στην ΕΠΟ οδήγησαν την UEFA στο να μεταθέσει την ετήσια εκδήλωση για τη «Χρυσή Μπάλα» από την Αθήνα στην Ελβετία.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις «έδιωξαν» την εκδήλωση της UEFA
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εξευτελισμός Αυγενάκη και όλης της κυβέρνησης
Το πήγαν από δω, το πήγαν από κει ο Λευτέρης Αυγενάκης και η κυβέρνηση και στο τέλος τα κατάφεραν... Υστερα από πολλά χρόνια έχουμε επίσημη απειλή από FIFA-UEFA για αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου
Εξευτελισμός Αυγενάκη και όλης της κυβέρνησης
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μητσοτάκης - Αυγενάκης φέρνουν ποδοσφαιρικό «Grexit»
«Κάζο» ολκής για την κυβέρνηση, με τις FIFA – UEFA να στέλνουν επιστολή στην ΕΠΟ, στην οποία ξεκαθαρίζουν πως αν δεν σταματήσουν άμεσα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις εκλογές στην ομοσπονδία, θα υπάρξουν...
Μητσοτάκης - Αυγενάκης φέρνουν ποδοσφαιρικό «Grexit»
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Θα παίζει και η Εθνική
Ως απάντηση στη θέση της ΕΠΟ για το θέμα του κόστους των βελτιώσεων στο «Παγκρήτιο Στάδιο» στο Ηράκλειο και τη χρησιμότητά του πέρα από την υποψηφιότητα για τον τελικό του Europa Conference League του...
Θα παίζει και η Εθνική
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ηταν νομοτελειακή εξέλιξη
Η Μπαρτσελόνα έσπευσε να απαλύνει τον πόνο που προκάλεσε η απώλεια του πρωταθλήματος από την Μπασκόνια, ήδη απομάκρυνε τον 70χρονο Σβέτισλαβ Πέσιτς και συμφώνησε με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Ηταν νομοτελειακή εξέλιξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας