Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχέδιο χειραγώγησης των εκλογών στην ΕΠΟ με κρατικό χρήμα!
ΙΝΤΙΜΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδιο χειραγώγησης των εκλογών στην ΕΠΟ με κρατικό χρήμα!

  • A-
  • A+

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΤΑΛΗ
 

FIFA και UEFA πήραν θέση για τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών στην ΕΠΟ, μέσω δήλωσης του εντεταλμένου τους στην Ελλάδα, του Αυστριακού Χέρμπερτ Χούμπελ. Η δήλωση έγινε το Σάββατο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ.

Ο Χούμπελ τόνισε πως δεν είναι αποδεκτές αθέμιτες πολιτικές παρεμβάσεις. Υπενθύμισε πως η συμφωνία για εκλογές το πολύ μέχρι τον Ιούλιο έγινε για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον για να είναι παρόντες και να τις εποπτεύσουν οι μόνιμοι εκπρόσωποι των FIFA-UEFA στην Ελλάδα. Δεύτερον, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει ο σχεδιασμός της νέας σεζόν από τη νέα διοίκηση. Μάλιστα αυτό το χαρακτήρισε το πιο κρίσιμο στοιχείο σε σχέση με αυτές τις εκλογές. Στάθηκε επίσης στην ανεξαρτησία της ΕΠΟ.

Ο Χούμπελ δεν παραλείπει να πει πως μέσα στην πρωτοφανή και δύσκολη αυτή περίοδο, ενδεχομένως να πρέπει να προσαρμόζονται κάποιες αποφάσεις, εφόσον αυτό δικαιολογείται. Από όλο το κείμενο της δήλωσής του, αυτό κράτησαν για παράδειγμα στο υφυπουργείο Αθλητισμού και θεωρούν πως η δήλωση δεν είναι... και τόσο κακή.

Ωστόσο το επιχείρημα για την αναβολή των εκλογών της ΕΠΟ, που σε κάθε ευκαιρία τονίζεται από το υφυπουργείο Αθλητισμού, είναι η αναμονή για την ολιστική μελέτη που θα στείλει η UEFA ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Μητσοτάκη-Τσέφεριν, στα τέλη του Φλεβάρη. Ο Χούμπελ στη δήλωσή του δεν έκανε καμιά αναφορά σε αυτή τη μελέτη ως προϋπόθεση για να δρομολογηθεί η εκλογική διαδικασία. Ενώ και η συμφωνία «συναντίληψης» δεν έχει καμιά αναφορά στις εκλογές.

Κάνοντας μια δική τους ερμηνεία, στο υφυπουργείο Αθλητισμού θεωρούν πως η αναφορά σε θέματα οργάνωσης και δομής της ομοσπονδίας αφορά και τις εκλογές. Μόνο που οι εκλογές δεν αφορούν ούτε την οργάνωση ούτε τη δομή της. Επίσης, επιμένουν σε όλους τους τόνους πως τζάμπα στοχοποιείται ο Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς πρόκειται για κεντρική κυβερνητική απόφαση. Το μήνυμα είναι σε όσους ήδη αντιδρούν, «αν τολμάτε βάλτε τα με τον Μητσοτάκη».

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, πιθανώς με διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Το τονίζουν και τα μέσα που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες τους, δεν το αρνούνται στο υφυπουργείο Αθλητισμού, χωρίς να κάνουν ακόμη επίσημη αναφορά στο θέμα.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως η κυβέρνηση δεν επιλέγει μια ομαλή διαδικασία μέσω συζητήσεων με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αντίθετα, προσπαθεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, παραμονές των επόμενων εκλογών. Η παρέμβαση γίνεται δηλαδή για να βάλει εμπόδια στην παράταξη που είναι φαβορί για να πάρει τις εκλογές. Θέλουν βιαστικά να αλλάξουν τη σύνθεση του εκλογικού σώματος και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως αυτό συνοδεύεται κι από πρόθεση χειραγώγησης του νέου εκλογικού σώματος.

Η κυβέρνηση ήδη υπόσχεται οικονομική ενίσχυση στα ερασιτεχνικά σωματεία, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να δηλώνει δημόσια πως είναι ανάγκη η διαδικασία οικονομικής τους ενίσχυσης να αποδεσμευτεί από τις ομοσπονδίες και της Ενώσεις. Δηλαδή να είναι θέμα αποκλειστικά της κυβέρνησης, πόσα χρήματα και ποιοι θα τα πάρουν.

Οταν ταυτόχρονα πρόθεση είναι να δοθεί ψήφος και στα σωματεία, το μόνο ερώτημα που μένει είναι... τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Και η μόνη βεβαιότητα είναι πως υπό το πέπλο του ανοίγματος του σώματος των εκλεκτόρων, θα προωθηθεί ένα σύστημα «τσάτρα πάτρα», με το υφυπουργείο Αθλητισμού να μοιράζει κατά το δοκούν κρατικό χρήμα μέσα στην προεκλογική περίοδο. Είτε για να «μαγνητίσει» είτε ακόμη και για να πιέσει προς το αποτέλεσμα που θα ήταν επιθυμητό σε εκείνους.

Δεν θα υπήρχε τίποτε ύποπτο, αν η διαδικασία ήταν ανοιχτή εδώ και καιρό. Με συμμετοχή όλων των πλευρών που εμπλέκονται και από κοινού να είχαν καταλήξει σε ένα πλάνο με τελικό στόχο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αντιπροσωπευτικότερο. Θα μπορούσε επίσης η κυβέρνηση να το θέσει ως πρώτη προτεραιότητα στις επαφές με τη νέα διοίκηση και να ζητούσε και τη συνεργασία των FIFA-UEFA.

Αντί γι’ αυτό, προσπαθούν παρασκηνιακά να πείσουν FIFA-UEFA να τους επιτρέψει την παρέμβαση, δεν λένε ανοιχτά ποιος είναι ο στόχος τους και ταυτόχρονα φροντίζουν από τώρα για τη χειραγώγηση του αποτελέσματος. Αυτό δείχνει και πόσο καθαρές είναι ή δεν είναι οι προθέσεις.

Με άδεια για ομαδικές προπονήσεις, συνεδριάζει σήμερα η Λίγκα

Το Δ.Σ. της Super League έχει σήμερα την προγραμματισμένη του τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο τις αποφάσεις για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Οι ομάδες πάνε σήμερα στην συγκεκριμένη διαδικασία, έχοντας πλέον στα χέρια τους την απόφαση για να δοθεί άδεια και για ομαδικές προπονήσεις. Η άδεια θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. Ηταν το τελευταίο κομμάτι που έλειπε για να συμπληρωθεί το «παζλ» στη διαδικασία για την επανέναρξη.

Ο στόχος είναι το πρωτάθλημα να ξεκινήσει και πάλι στις 6-7 Ιουνίου. Κάτι που σημαίνει πως, με τις ομαδικές προπονήσεις να επιτρέπονται από αύριο, πάμε για ένα διάστημα προετοιμασίας περίπου τριών εβδομάδων. Οι ΠΑΕ που είχαν ταχθεί υπέρ της οριστικής διακοπής, έχουν βάλει πλέον στο περιθώριο αυτή την πρόθεση, θέλοντας και μη, από τη στιγμή που από υγειονομικής πλευράς δεν δικαιολογείται προς το παρόν τέτοια απόφαση.

Ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη δεν αναμένεται να διεξαχθεί εντελώς ήρεμα, καθώς υπάρχουν αρκετά θέματα που μπορούν να προκαλέσουν διαμάχες και πάλι. Εκτός από τη γενικώς μόνιμη κόντρα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, που μπορεί να εκφραστεί σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα, θα έχουμε συνέχεια στην υπόθεση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Που κι αυτή δημιούργησε εντάσεις την προηγούμενη Τρίτη, στην έκτακτη διάσκεψη.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως η αντίθεση στην παρουσία Αυγενάκη αποτελεί πλέον κοινό σημείο όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, αλλά και για την ΑΕΚ. Να δούμε αν και πώς θα εκφραστεί αυτό σήμερα.

Τ.Τ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ 1994

Ο εφιάλτης της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα

ΙΝΤΙΜΕ

Στο ποδόσφαιρο συχνά προκύπτουν εκπλήξεις, όπου το φαβορί χάνει από το αουτσάιντερ. Δεν είναι συχνό το φαινόμενο όμως της συντριβής του φαβορί με τα χέρια κατεβασμένα...

Αυτό συνέβη σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στις 18 Μαΐου 1994. Το φαβορί για το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη σεζόν ήταν η Μπαρτσελόνα, η «Ντριμ Τιμ» του Γιόχαν Κρόιφ με τους Ρομάριο και Στόιτσκοφ. Οχι μόνο λόγω δυναμικότητας, αλλά και των συνθηκών που επικρατούσαν στην έτερη φιναλίστ, τη Μίλαν: οι Φαν Μπάστεν και Λεντίνι ήταν τραυματίες, οι Μπαρέζι και Κοστακούρτα ήταν τιμωρημένοι, ενώ λόγω των τότε κανονισμών της UEFA που επέτρεπαν μόλις τρεις μη γηγενείς παίκτες στον αγωνιστικό χώρο για κάθε ομάδα, ο Φάμπιο Καπέλο αναγκάστηκε να αφήσει εκτός τους Ραντουτσόιου, Παπέν και Μπρίαν Λάουντρουπ.

Ο Κρόιφ, λόγω του ίδιου κανονισμού, κράτησε εκτός 18άδας τον Μίκαελ Λάουντρουπ. Και το πλήρωσε...

Η Μίλαν προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο μέρος του τελικού, με δύο γκολ του Μασάρο. Ο Σαβίσεβιτς πέτυχε το τρίτο των «ροσονέρι» στο 47΄ και είχε δοκάρι οκτώ λεπτά αργότερα. Από την επαναφορά της μπάλας σε εκείνη τη φάση, ο Ντεσαγί σφράγισε το εμφατικό 4-0 που έστεψε 5η φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης τη Μίλαν.

Επίσημη πρόταση της Ιντερ για Βαγιαννίδη, τελική επαφή με Αλαφούζο

Την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τον 18χρονο Γιώργο Βαγιαννίδη γνωστοποίησε με επίσημο έγγραφο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός η Ιντερ, την ίδια στιγμή που ο ταλαντούχος πλάγιος αμυντικός περιμένει εντός των προσεχών ημερών την τελική συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο των «πράσινων» Γιάννη Αλαφούζο για να πάρει την οριστική του απόφαση.

Ο Βαγιαννίδης μένει ελεύθερος από το «τριφύλλι» τον Ιούνιο και σε περίπτωση μετακίνησής του σε άλλη ομάδα ο Παναθηναϊκός δεν δικαιούται κάτι περισσότερο από τα τροφεία του παίκτη που υπολογίζονται στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Παρά ταύτα κάθε σύλλογος που επιθυμεί να διαπραγματευτεί με τον Βαγιαννίδη μέχρι τα τέλη Ιουνίου είναι τυπικά υποχρεωμένος να ενημερώσει τον Παναθηναϊκό, εξ ου και το επίσημο έγγραφο της Ιντερ (πριν από λίγους μήνες είχε πράξει κάτι ανάλογο και η γαλλική Μονακό).

Ο 18χρονος δεξιός μπακ υπολογίζεται για την πρώτη ομάδα των «νερατζούρι» και όχι για την ομάδα Νέων (Πριμαβέρα) και η πρόταση που έχει ήδη δεχτεί είναι αρκούντως δελεαστική από οικονομικής πλευράς.

Πλην όμως πριν γίνει η συνάντηση της οικογένειας του νεαρού ποδοσφαιριστή με τον Αλαφούζο τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ειδικότερα από τη στιγμή που ο τελευταίος έχει ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεσή του και δείχνει διατεθειμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον κρατήσει για ακόμη τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό. Οχι ασφαλώς επειδή έχει προσωπική αδυναμία στον 18χρονο, αλλά διότι εκτιμά ότι από αμιγώς επιχειρηματικής πλευράς είναι μια περίπτωση που μπορεί να φέρει μελλοντικά αρκετά χρήματα στην εταιρεία μέσω πώλησης.

Κ.Μ.


 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δυσφορία για τα της ΕΠΟ
To βράδυ της Τετάρτης υπήρξε ρεπορτάζ σε μία αθλητική ιστοσελίδα, στο SDNA, σύμφωνα με το οποίο... στα κάγκελα πλέον εναντίον του Λευτέρη Αυγενάκη είναι και η ΑΕΚ, μετά τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.
Δυσφορία για τα της ΕΠΟ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οι διαιτητές επέστρεψαν, η κοινή λογική απέχει σταθερά
Σε μια περίοδο που οι άνθρωποι ξεκουράζονται οι Ελληνες φίλαθλοι παρέμειναν στην πρίζα παρακολουθώντας ακόμα ένα επεισόδιο της σαπουνόπερας «ελληνική Super -τρομάρα μας- League».
Οι διαιτητές επέστρεψαν, η κοινή λογική απέχει σταθερά
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Πληρώνει για Λαΐφη
Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει στο πλάνο του την πρόωρη επιστροφή του Κωνσταντίνου Λαΐφη στου Ρέντη, καθώς ο παίκτης είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού για δύο χρόνια στη Σταντάρ Λιέγης, ωστόσο οι Βέλγοι...
Πληρώνει για Λαΐφη
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
«Τρικυμία» του Αγίου Νικολάου;
Σήμερα κρίνεται στο δικαστήριο το ενδεχόμενο έκδοσης προσωρινής διαταγής για την προσφυγή που έχει κάνει κατά της νομιμότητας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στην ΕΠΟ, ο καθηγητής Αθλητικού Δικαίου και...
«Τρικυμία» του Αγίου Νικολάου;
ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
«Να μάθουμε από αυτόν»
Παρότι το όνομά του είχε συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που ετοιμάζεται να επισκεφθεί το «Παλάου μπλαουγκράνα» με τη Ζαλγκίρις ως αντίπαλος, έδειξε...
«Να μάθουμε από αυτόν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας