• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 21.5°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.2°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  82%
AP Photo / David J. Phillip
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμετανόητη...

 • A-
 • A+

Aντιμέτωπη με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική διοργάνωση είναι η Ρωσία. Αυτή είναι η εισήγηση της ανεξάρτητης επιτροπής της WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ), μετά την έρευνα στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας όπου ανακάλυψαν σωρεία παραλείψεων, πλαστογραφιών και παραποίησης στοιχείων. Κυρίως, το ότι πολλά θετικά τεστ αθλητών είχαν «σβηστεί» από την database του εργαστηρίου...

Αν η εισήγηση της WADA γίνει αποδεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή της, που θα συνεδριάσει στις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, τότε το πιθανότερο είναι πως οι αθλητές και οι ομάδες της Ρωσίας θα αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (2020), αλλά και από πάρα πολλές άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Μάλιστα, το 2018 ψηφίστηκε νέος κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο η WADA έχει τη δύναμη και την εξουσία να τιμωρήσει τη Ρωσία απευθείας – δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνει εισήγηση στη ΔΟΕ ή στις παγκόσμιες ομοσπονδίες για να πάρουν αυτές την απόφαση ανά περίπτωση, όπως ίσχυε το 2016, όταν είχε πρωτοξεσπάσει το σκάνδαλο. Να τονίσουμε πάντως πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με χθεσινή της ανακοίνωση, τόνισε πως θα στηρίξει απόλυτα τις αυστηρότερες δυνατές ποινές στη Ρωσία.

Θυμίζουμε πως, προ τετραετίας, η έκθεση ΜακΛάρεν είχε αποκαλύψει ότι Ρώσοι αθλητές επιδίδονταν σε συστημικό ντόπινγκ, οργανωμένο από το κράτος, ώστε να κατακτά η χώρα περισσότερα μετάλλια -πάνω από 1.000 αθλητές σε περισσότερα από 30 αθλήματα μεταξύ 2012 και 2015. Η συγκάλυψη γινόταν από το υπουργείο Αθλητισμού, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ.

Επί χρόνια, η WADA προσπαθούσε να πάρει στα χέρια της την database του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, ώστε να συμπληρώσει τους φακέλους των Ρώσων αθλητών. Η Ρωσία τελικά έδωσε τα εν λόγω στοιχεία τον περασμένο Ιανουάριο. Ομως ψηφιακές αναλύσεις στους φακέλους αποκάλυψαν ότι είχαν «πειραχτεί» τα δείγματα και είχαν σβηστεί από τις λίστες αρκετά θετικά τεστ Ρώσων αθλητών. Επίσης είχαν προστεθεί «κατασκευασμένες» ενδείξεις, ώστε το φταίξιμο να πέσει σε Ρώσους αξιωματούχους που είχαν προ πολλού παραιτηθεί και να μην κινδυνεύσουν αυτοί που τώρα έχουν τα ηνία.

Ολα αυτά βέβαια αποδεικνύουν ότι η Ρωσία κάθε άλλο παρά βρίσκεται στον δρόμο της μετάνοιας και της συμμόρφωσης... Για τον λόγο αυτό, η προτεινόμενη ποινή από τη WADA είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

◼ Τετραετής αποκλεισμός από κάθε διεθνή διοργάνωση. Ρώσοι αθλητές που θέλουν να μετάσχουν πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ. Μάλιστα, αν το αποδείξουν, θα αγωνίζονται ως ανεξάρτητοι και όχι υπό τη σημαία της Ρωσίας.

◼ Ολοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι και παράγοντες που μετέχουν σε διεθνείς αθλητικές επιτροπές ή ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν υπογράψει τον κανονισμό της WADA, θα χάσουν τη θέση τους.

◼ Ρώσοι αξιωματούχοι/αθλητές δεν θα μετέχουν ούτε θα βρίσκονται στα εξής αθλητικά γεγονότα των επόμενων τεσσάρων χρόνων: Ολυμπιακούς Αγώνες και Παραολυμπιακούς Αγώνες (θερινούς και χειμερινούς), Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας και οποιαδήποτε άλλη μεγάλη διοργάνωση, όπως και σε κανένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

◼ Θα υπάρξει επίσης και τετραετής απαγόρευση στη Ρωσία να διοργανώνει η ίδια μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή να θέτει υποψηφιότητα για τη διοργάνωσή τους – κάτι που σημαίνει ότι βγαίνει εκτός διεκδίκησης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2032. Αν έχει ήδη αναλάβει μια διοργάνωση, τότε χάνει το δικαίωμα αυτό, εκτός «αν είναι νομικά ή πρακτικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο».

◼ Η σημαία της Ρωσίας δεν θα μπορεί να κυματίζει σε κανένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, στη διάρκεια της τετραετίας.

◼ Τετραετής απαγόρευση στα υψηλά ιστάμενα μέλη της Ρωσικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής να παραβρίσκονται σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Αν η Εκτελεστική Επιτροπή της WADA αποδεχθεί την εισήγηση, τότε η απόφαση θα κοινοποιηθεί στη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ. Αν αυτή την κάνει αποδεκτή, θα εφαρμοστεί η ποινή. Αν όχι, τότε το θέμα θα πάει στο CAS (Διαιτητικό Δικαστήριο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών) που θα πάρει και την τελική απόφαση.

Σοκ στον ρωσικό αθλητισμό

Oπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις των ανθρώπων του ρωσικού αθλητισμού κυμαίνονταν μεταξύ σοκ και εκνευρισμού, όταν έγινε γνωστή η εισήγηση της WADA. Υπήρχαν και οι ψύχραιμες φωνές, που παρέπεμπαν στις 9 Δεκεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ.

Η ρωσική ομοσπονδία πυγμαχίας, μέσω του γενικού γραμματέα της, Ουμάρ Κρέμλεφ, μίλησε για «άδικη πρόταση» και «ντικτάτ»: «Σαν να θέλουν να κανονίσουν παλιούς λογαριασμούς. Πώς μπορείτε να απαγορεύσετε τους αγώνες σε μια χώρα με τέτοιο ρόλο στην εξέλιξη του παγκόσμιου αθλητισμού;».

Ο Αλεξέι Βλασένκο, πρόεδρος των ομοσπονδιών πόλο, καταδύσεων και καλλιτεχνικής κολύμβησης, τόνισε πως «οι αξιωματούχοι μάς διαβεβαίωναν πως όλα θα πήγαιναν καλά, πως δεν θα υπήρχαν άλλα ακραία μέτρα ούτε αποκλεισμός».

Ο Γιούρι Γκανούς, πρόεδρος της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ, ήταν χθες απαισιόδοξος: «Είναι η πραγματικότητα. Για άλλα τέσσερα χρόνια, θα βουτήξουμε σε άλλη μία κρίση». Ο Γκανούς κατηγόρησε τους υπευθύνους των ρωσικών αθλητικών ομοσπονδιών ότι κατέστησαν ομήρους τους αθλητές τους και έκανε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναλάβει ενεργό ρόλο και να αλλάξει από τα θεμέλια τον ρωσικό αθλητισμό και τους ανθρώπους που τον κυβερνούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μουτκό: Εκτός ολυμπιακού κινήματος, εντός ποδοσφαίρου
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αποβάλει διά βίου από όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον ισχυρό άνδρα του ρωσικού αθλητισμού που κατηγορείται ότι συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του συστηματικού...
Μουτκό: Εκτός ολυμπιακού κινήματος, εντός ποδοσφαίρου
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πολιτική μέσω του αθλητισμού
Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Ομως το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης επιμένει στις ημέρες μας, με τον...
Πολιτική μέσω του αθλητισμού
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στην τελική ευθεία
Απομένουν ένας χρόνος και δέκα μέρες έως την έναρξη της τελικής φάσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ και η Ευρώπη μέχρι στιγμής γνωρίζει μόνο 2 από τις 13 ομάδες που θα στείλει στην αραβική χερσόνησο: τη...
Στην τελική ευθεία
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Οι Ρώσοι αθλητές -όχι η Ρωσία- πήραν το χρυσό στο χόκεϊ
Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, η ομάδα «Ολυμπιακοί Αθλητές από τη Ρωσία» και χωρίς τα διακριτικά της χώρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο χόκεϊ επί πάγου στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα.
Οι Ρώσοι αθλητές -όχι η Ρωσία- πήραν το χρυσό στο χόκεϊ
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
Η νεράιδα του άλματος εις μήκος είπε προ ημερών πως στο Τόκιο θα πέσει η προσωπική αυλαία. Η «επαναστάτρια» Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα, από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε τον κυκεώνα των αναβολικών...
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας