Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενίσχυση ιδεώδους και ισχυρότερο αντιντόπινγκ (;)

Γιούρικο Κόικε

Shinji Kita / Kyodo News via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενίσχυση ιδεώδους και ισχυρότερο αντιντόπινγκ (;)

  • A-
  • A+

Η επικοινωνία μας με το Τόκιο δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Δεν είχαμε διάθεση για τυπικές συζητήσεις με Ιάπωνες αξιωματούχους των επόμενων (2020) Ολυμπιακών Αγώνων και την ίδια πρόθεση μας γέννησε η προαναγγελθείσα διάθεσή τους να ζήσει η παγκόσμια κοινότητα (και όχι αυστηρά η αθλητική οικογένειά της), κατά δική τους έκφραση που, όπως μάθαμε, συνεχίζει να διατυπώνεται εκεί σε κάθε ευκαιρία, τους «Ολυμπιακούς Αγώνες του μέλλοντος».

Πρόσφατο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» είχε τονίσει τους «εναλλακτικούς τρόπους» στις εφαρμογές. Δική μας η έκφραση στο ίδιο ρεπορτάζ για τη «λυτρωτική ευελιξία» των διοργανωτών. Η δεύτερη διατύπωση ήταν η πρώτη που εκστόμισε ο Ισπανός Χουάν Μπαριόνα, προπονητής στίβου και προ ημερών απεσταλμένος, ένας από τους πολλούς που ήδη φτάνουν στο Τόκιο ως τοποτηρητές, εκ μέρους αθλητικών οικογενειών, από κάθε γωνιά του κόσμου τους τελευταίους μήνες. Ας μην απορείτε, μη χαρακτηρίσετε βιαστικούς τους απεσταλμένους της αμερικανικής, της ιταλικής, της ισπανικής αθλητικής κοινωνίας, μικρών και μεγαλύτερων χωρών, όσων, πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα, βρίσκονται στο Τόκιο για να λάβουν όσφρηση των συνθηκών διεξαγωγής.

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν από την έναρξη, με οργανωτικό κριτήριο όπως διδάσκει η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων της εποχής μας, είναι λες και η διοργάνωση θα ξεκινήσει... από στιγμή σε στιγμή! Με την ίδια έκφραση περί εναλλακτικής, ευέλικτης διοργάνωσης. χτυπήσαμε την πόρτα της Γιούρικο Κόικε. Αυτή είναι η κυβερνήτης του Τόκιο. Τιμής ένεκεν, ως διοικητικός επικεφαλής της ιαπωνικής πρωτεύουσας, έχει ενταχθεί και στην οργανωτική επιτροπή της κορυφαίας διοργάνωσης, συνεργάζεται αλλά και, όπως μάθαμε, ελέγχει τις οργανωτικές προθέσεις και εφαρμογές στις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά, πολύ περισσότερο, στους κοινόχρηστους χώρους. Η ιαπωνική πρωτεύουσα θα... συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λήξη των Αγώνων, άρα η ιδιότητά της την υποχρεώνει να σκέφτεται και βεβαίως να επηρεάζει, προληπτικά, τις προθέσεις της οργανωτικής επιτροπής. «Αρμονική ήταν και παραμένει η συνεργασία όλων των φορέων», μας μήνυσε η ίδια.

Είχε προηγηθεί, ως εκκίνηση των δικών μας ερεθισμάτων στη σύντομη επικοινωνία, η παρατήρηση πως ιαπωνικά μέτρα, όπως η κατασκευή των βάθρων, όπου θα απονεμηθούν τα μετάλλια, από ανακυκλωμένο πλαστικό και των μεταλλίων για τους τρεις πρώτους νικητές από ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων, «έχουν δημιουργήσει διεθνή απήχηση-θαυμασμό, πόσο μάλλον σε χώρες που δεν μπορούν επειδή δεν έχουν τα μέσα ή δεν… θέλουν, επειδή πολιτικοί και πολίτες δεν έχουν αναπτύξει παρόμοια δημιουργική σκέψη, να λειτουργούν με παρόμοιους τρόπους, πέρα από τους γνωστούς συμβατικούς και συχνά επώδυνους στην εποχή μας». Αρεσε η παρατήρησή μας. Της έδωσε το έναυσμα και για μια αποκάλυψη:

«Χαιρόμαστε όταν λαμβάνουμε αποδοχή των προθέσεών μας, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή. Για παρόμοιες, «ευέλικτες», όπως τις χαρακτηρίσατε, πρακτικές πάντα υπάρχει τρόπος εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από την οικονομική ισχύ κάθε διοργανώτριας χώρας. Αρκεί η αρχική πρόθεση να υποστηρίζεται με κατάλληλο τρόπο και να υπάρχει χώρος για τις δημιουργικές φωνές και τις προτάσεις τους. Το Τόκιο θέλει να καινοτομήσει και σε τομείς όπως το αντιντόπινγκ! Ευχηθείτε μας να υλοποιηθούν οι προθέσεις μας, σας περιμένουμε όλους εδώ τον επόμενο χρόνο».

Τι εννοούσε η Ιάπωνας επικεφαλής; Δεν θέλησε να πει περισσότερα. Μάθαμε από τη WADA («World Antidoping Agency») πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί, έστω και με βοηθητικό χαρακτήρα, παράλληλα με τις ήδη γνωστές μεθόδους εξακρίβωσης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, η δειγματοληψία κηλίδων, ξηρών ή αποξηραμένων, αίματος. Η επιστημονική πρόθεση μεταφοράς της ίδιας, ήδη εφαρμοσμένης σε επίπεδο ιατρικών εφαρμογών, μεθόδου και στον αθλητισμό ως αξιόπιστης προσέγγισης-αποκάλυψης των αθλητών-χρηστών αναβολικών έχει ωριμάσει. Διευκολύνει, πλάθει ελαστική και τη θρησκευτική συνείδηση αθλητών από γωνιές του πλανήτη, όσων αρνούνται την αιμοληψία με τον κοινό τρόπο που συνεπάγεται έξοδο μεγαλύτερης ποσότητας αίματος. Αν, λοιπόν, θα αποτελέσει πρόσθετη, «αν και εμφανίζει τις προϋποθέσεις να είναι αυτή, μελλοντικά, η κύρια», μέθοδο εξιχνίασης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα ανακοινωθεί, σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη, από την ανώτατη ολυμπιακή αρχή. Λήψη αίματος προς εξέταση σε μικρές ποσότητες, ενστάλαξή τους σε ειδικό διηθητικό χαρτί και μέσω του διαλύτη γεννάται η ανάλυση του δείγματος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ.: από τις... πατρίδες-μητέρες του ντόπινγκ) ήδη από πέρυσι δοκιμάζεται εφαρμογή αντιντόπινγκ στηριγμένη στη ίδια μεθοδολογία.

Θα μείνει στην Ιστορία το Τόκιο 2020 ως η διοργάνωση που άνοιξε νέους δρόμους στο, αλήθεια λεηλατημένο στην εποχή μας, ολυμπιακό πνεύμα; Υπεραισιόδοξη ηχεί η ίδια προσδοκία αν και υπάρχουν σχετικά επιχειρήματα...

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
Η Ολγα Φιάσκα, νικήτρια και την προηγούμενη Κυριακή στα 20.000 μέτρα βάδην του πανελληνίου πρωταθλήματος Κ-23 της Πάτρας, έχει έφεση στα ακριβά μέταλλα από μικρή.
«Βάδην: Εξερεύνηση στον πληθυντικό!»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
Η νεράιδα του άλματος εις μήκος είπε προ ημερών πως στο Τόκιο θα πέσει η προσωπική αυλαία. Η «επαναστάτρια» Ρωσίδα Ντάρια Κλίσινα, από τις ΗΠΑ, υπενθύμισε τον κυκεώνα των αναβολικών...
«Δεν θέλω να με υποχρεώσει η προσωπική παρακμή»
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...
Χωρίς υπερβολή, φυσική λαίλαπα αυτή την εποχή στο Τόκιο. Νεκροί και ασθενείς από ζέστη και υγρασία! Του χρόνου, ίδια περίοδο, θα γίνουν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Χώρα, ανατέλλοντος μεν θανατηφόρου δε, ηλίου...
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πλαστικός αθλητικός παράδεισος... Τόκιο!
«Ολυμπιακοί Αγώνες 2020». Επικοινωνήσαμε με το Τόκιο, αρχικά μελαγχολήσαμε για τη δική μας πραγματικότητα, αλλά και αναθαρρήσαμε πως ίσως η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα... πιαστεί απ' τα μαλλιά της και...
Πλαστικός αθλητικός παράδεισος... Τόκιο!
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τυφώνες και ψαράδες, οι «βασιλιάδες του Σατζάμι»
Το ιστιοπλοϊκό πρόγραμμα των επόμενων (2020) Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ιαπωνία, ήδη έχει αρχίσει. Επισήμως, ο διάλογος εξελίσσεται και τις τελευταίες μέρες έχει χαρακτήρα προσπάθειας σύγκλισης με στόχο τη χωρίς...
Τυφώνες και ψαράδες, οι «βασιλιάδες του Σατζάμι»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πότε θα γίνουν (;) οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είτε θα γίνουν το 2021 είτε δεν θα γίνουν καθόλου! Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ήταν σαφής μιλώντας στο ΒΒC.
Πότε θα γίνουν (;) οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας