• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 22.3°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.5°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 15.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 19.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 22.5°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.1°C / 23.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 13.8°C / 22.7°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.3°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 20.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  32%
ΙΝΤΙΜΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δύο σχέδια για την «πράσινη πολιτεία»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε δύο εναλλακτικές προτάσεις έχει ρίξει βάρος το νομικό επιτελείο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου όσον αφορά τη δημιουργία «πράσινης πολιτείας» στον Βοτανικό. Αμφότερες περιλαμβάνουν τη συστέγαση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά το κυρίαρχο ζητούμενο επεξεργασίας σχετίζεται τη μέγιστη δυνατή νομική «θωράκιση» του πρότζεκτ για την υλοποίηση του εγχειρήματος στο σύνολό του.

Το πρώτο σχέδιο στηρίζεται στην αρχική πρόταση των συμβούλων του ηγέτη της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, βάσει του οποίου προχώρησαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία οι επαφές με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και περιλαμβάνει:

● Την ένταξη κλειστού γηπέδου μπάσκετ 15.000 θέσεων στον ήδη προβλεπόμενο από τη Διπλή Ανάπλαση χώρο για κλειστό γήπεδο 3.000 θέσεων του Ερασιτέχνη.

● Μεταφορά του συντελεστή δόμησης που θεωρητικά δεν θα επηρεάζει τη χωροθέτηση της Διπλής Ανάπλασης και παραχώρηση του Δήμου Αθηναίων των 4.800 τετραγωνικών μέτρων δόμησης που του ανήκουν.

● Χρησιμοποίηση της προβλεπόμενης δόμησης για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη (7.500 τετραγωνικά μέτρα) στο σύνολό της.

● Μείωση χωρητικότητας του ποδοσφαιρικού γηπέδου από 40.000 θέσεις σε 35.000 θέσεις, που θεωρητικά «απελευθερώνει» 4.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης.

● Μικρή αύξηση του συντελεστή δόμησης για το κλειστό του μπάσκετ, ώστε η παραβίαση του ισοζυγίου πρασίνου να είναι μικρή και να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο προσφυγών στο ΣτΕ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ποντάρει στη στοχευμένη μεταφορά του συντελεστή δόμησης στον βαθμό που δεν θα επηρεάζει τη συνολική χωροθέτηση της Διπλής Ανάπλασης. Πλην, όμως, από τη στιγμή που η Διπλή Ανάπλαση έχει πάρει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ με σαφή περιγραφή στο τι ακριβώς αποδέχεται, οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει νέο έλεγχο και άρα κίνδυνο προσφυγών. Το ενδεχόμενο συνεπώς να χρειαστεί νέο Προεδρικό Διάταγμα συνολικά για τη Διπλή Ανάπλαση, σε περίπτωση που προκριθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είναι ορατό.

Το δεύτερο σχέδιο αποτελεί προϊόν προφορικής πρότασης που κατέθεσε στους συνεργάτες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο νεοεκλεγής Δημάρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και περιλαμβάνει:

● Να προχωρήσει ως έχει η υπάρχουσα μορφή της Διπλής Ανάπλασης, που είναι «θωρακισμένη» από το ΣτΕ και εμπεριέχει την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου χωρητικότητας 40.000 θέσεων και των εγκαταστάσεων (3.000 τετραγωνικά μέτρα) του Ερασιτέχνη.

● Επιπλέον κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ 15.000 θέσεων, όπως έχει ζητήσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μέσω παραχώρησης του όμορου οικοπέδου των 120 στρεμμάτων που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, αλλά δεν προβλέπεται στη Διπλή Ανάπλαση.

Το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο μπορεί να υλοποιήσει «εδώ και τώρα» τη Διπλή Ανάπλαση από τη στιγμή που αυτή είναι «θωρακισμένη» και υφίσταται οικοδομική άδεια. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να περάσει άμεσα νέος νόμος από τη Βουλή για την ανέγερση αποκλειστικά του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στα 120 στρέμματα που φέρεται διατεθειμένος να παραχωρήσει στον Παναθηναϊκό ο Δήμος της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη περιοχή των 120 στρεμμάτων, άλλωστε, είχε αγοραστεί από τον Δήμο Αθηναίων στις αρχές του 2000 από την Εθνική Τράπεζα για τις ανάγκες της Διπλής Ανάπλασης, ενώ ήταν στην αρχική μακέτα του Βοτανικού που εμπεριείχε κλειστό γήπεδο μπάσκετ, αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε όπως και η κατασκευή δημαρχείου και εγκαταστάσεων του δήμου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σήμανε... Βοτανικός
Τη βεβαιότητά του ότι το πρότζεκτ της συστέγασης όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα υλοποιηθεί όποια προβλήματα κι αν προκύψουν, εξέφρασε ο Δημ. Γιαννακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον...
Σήμανε... Βοτανικός
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Κανείς εκτός Βοτανικού»
Να μην υπάρχει τμήμα του συλλόγου που δεν θα στεγάζεται στο «σπίτι» του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό είναι ο στόχος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, όπως τον ανέλυσε στο περιθώριο της χθεσινής Γ.Σ. του Ερασιτέχνη.
«Κανείς εκτός Βοτανικού»
ΜΠΑΣΚΕΤ
«Ενιαίος και αυτοδύναμος με τρεις προϋποθέσεις»
Εναν αυτάρκη, ενιαίο και αυτοδύναμο Παναθηναϊκό για όλα τα τμήματα του συλλόγου, έθεσε ως στόχο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ΟΑΚΑ.
«Ενιαίος και αυτοδύναμος με τρεις προϋποθέσεις»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Μας αρμόζει σεβασμός από τη νέα δημοτική αρχή»
Η εκλογή του Κ. Μπακογιάννη στη θέση του δημάρχου Αθηναίων αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις στο μείζον θέμα της ευρύτερης παναθηναϊκής οικογένειας που αφορά τη συστέγαση όλων των τμημάτων του συλλόγου...
«Μας αρμόζει σεβασμός από τη νέα δημοτική αρχή»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Προχωρημένες επαφές με την κυβέρνηση για τον Βοτανικό»
Αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια για την απόκτηση ενός «πράσινου σπιτιού» στον Βοτανικό που θα επιτρέπει τη συστέγαση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
«Προχωρημένες επαφές με την κυβέρνηση για τον Βοτανικό»
ΜΠΑΣΚΕΤ
«Σχέδιο για τον Βοτανικό με ενιαίο Παναθηναϊκό»
Σε συζητήσεις με την πολιτεία για το ενδεχόμενο συστέγασης όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποκάλυψε ότι βρίσκεται ο ηγέτης του Ερασιτέχνη και της «πράσινης» ΚΑΕ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στο...
«Σχέδιο για τον Βοτανικό με ενιαίο Παναθηναϊκό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας