Το waiver... μπορεί να περιμένει

mario_drangki.jpg

Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι το Δ.Σ. συζήτησε την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, χωρίς όμως να πάρει κάποια απόφαση | AP PHOTO/ FRANCOIS WALSCHAERTS

Πιστή για ακόμη μία φορά στις απαιτήσεις των πιστωτριών χωρών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε χθες να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

To Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίασή του -που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιέννη αντί για τη Φρανκφούρτη- να μην επαναφέρει το καθεστώς τής κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών, παρατείνοντας έτσι την ακριβότερη χρηματοδότηση αυτών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ΕLA).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι το Δ.Σ. συζήτησε το waiver, χωρίς όμως να πάρει κάποια απόφαση αφού η διαδικασία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων συνεχίζεται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα (ΕΚΑΣ, ειδικά μισθολόγια, «κόκκινα» δάνεια, αναπηρικές συντάξεις) η ΕΚΤ θα κάνει ξανά δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και ότι γι’ αυτό θα χρειαστεί μία ακόμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η αναβολή στην επαναφορά του waiver «πάγωσε» κάπως την ελληνική αγορά η οποία ήλπιζε ότι η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου θα ήταν αρκετή για να πάρει την απαιτούμενη ανάσα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάντως και σε αντίθεση με την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους που εμμένουν στην εφαρμογή σκληρών προαπαιτούμενων και όρων, το ΔΝΤ έστειλε νέο μήνυμα μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου του Μορίς Ομπσφελντ ότι «υπάρχουν όρια στον πόνο της λιτότητας που μπορεί να υποστεί μια οικονομία» και ότι οι πιστωτές οφείλουν να επωμίζονται μέρος του βάρους.

«Σε ειδικά δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε αναδιάρθρωση ή μείωση του χρέους και αυτό απαιτεί από τους πιστωτές να επωμιστούν μέρος του κόστους προσαρμογής. Αυτή είναι η προσέγγιση που συστήνουμε στην παρούσα φάση για την Ελλάδα», τόνισε ο Μορίς Ομπσφελντ στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Ντράγκι, Σόιμπλε και την υπόλοιπη «παλιοπαρέα» των Ευρωπαίων πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου.

Μηνύματα από ΔΝΤ

Μιλώντας στο πλαίσιο εσωτερικής συνέντευξης στο ΔΝΤ, ο Ομπσφελντ επισήμανε ακόμη ότι «σε χώρες που απαιτούνται μέτρα λιτότητας -επειδή στους καλούς καιρούς το χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη- συνήθως είναι οι φτωχοί που την πληρώνουν περισσότερο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πάντα τους πιο ευάλωτους όταν σχεδιάζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Η δήλωση Ομπσφελντ -στην υπό τον τίτλο συνέντευξη «Εξέλιξη, όχι επανάσταση: ξανασκεπτόμενοι την πολιτική στο ΔΝΤ»- αν μη τι άλλο εκπλήσσει δεδομένων των μέτρων λιτότητας που συνεχίζουν να επιβάλλουν οι πιστωτές στη χώρα μας έπειτα από 7 χρόνια ύφεσης.

Ερχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσίευση του γνωστού άρθρου Neoliberalism Oversold που συνέγραψαν τρεις επιφανείς οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Πτυχές του άρθρου που παρουσιάστηκε στην «Εφ.Συν.» της περασμένης Τετάρτης (βλ. «Ντεμοντέ ο νεοφιλελεθερισμός») αμφισβητούν βασικούς πυλώνες του νεοφιλελευθερισμού, όπως η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητα), ενώ αναδεικνύουν το ζήτημα της οικονομικής ανισότητας - που η οικονομική ορθοδοξία προσπερνά χάριν της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Από την πλευρά του πάντως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ επανέλαβε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το Ταμείο δεν μπορεί ακόμα να εξετάσει την πιθανότητα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά ευελπιστεί ότι μια σχετική απόφαση θα συζητηθεί σε αυτό ώς το τέλος του έτους.

Σημείωσε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμφωνηθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του Μνημονίου.