Βαλίτσες με λεφτά και υποσχέσεις

akropoli.jpg

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χθεσινή συμφωνία θα διώξει (σταδιακά) τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χθεσινή συμφωνία θα διώξει (σταδιακά) τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία | AP Photo/Yorgos Karahalis

Με μια πιο ξεκάθαρη δέσμευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα κάνει πιο σταθερά τα βήματα της Ελλάδας για την έξοδο στις αγορές, και μια επιταγή ύψους 8,5 δισ. ευρώ επιστρέφει από το Λουξεμβούργο η ελληνική αντιπροσωπεία.

Τώρα η Αθήνα περιμένει τον θετικό αντίκτυπο των αγορών και αναμένει τους επόμενους μήνες την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τους οίκους αξιολόγησης, που θα δώσουν σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθορίσει τη στάση της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίως σε ό,τι αφορά την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). «Εχουμε λάβει γνώση των συζητήσεων του Eurogroup, που τις βλέπουμε ως ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», ήταν η κατ’ αρχήν τοποθέτηση εκπροσώπου της ΕΚΤ.

Η συμφωνία που επετεύχθη χθες βράδυ και ήταν ομόφωνη «ξεκλειδώνει» το πακέτο των 8,5 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να μπορέσει να καλύψει τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ιουλίου που ανέρχονται στα 7,4 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων, δηλαδή το 1,6 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το ποσό αυτό θα σπάσει σε δύο ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα εκταμιευθεί στις αρχές του επόμενου μήνα και η δεύτερη το επόμενο διάστημα, μετά τον έλεγχο που θα γίνει για την πρόοδο που σημειώνεται στην εκκαθάριση αυτών των οφειλών.

Eγκαιρη εκταμίευση

Βέβαια αυτό που έκαιγε την Αθήνα ήταν η έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Το Eurogroup αποφάσισε τα λεφτά να εκταμιευθούν αρχές Ιουλίου για να καλυφθεί το ομόλογο Σαμαρά, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 του μήνα, καθώς και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν τρεις μέρες μετά.

Με δεδομένο ότι τα χρήματα εξόφλησης χρέους που θα λάβει η Αθήνα φτάνουν σε 6,9 δισ. ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με εγχώριους πόρους. Αυτά σε ό,τι αφορά τη δόση, την οποία απέσπασε το οικονομικό επιτελείο εκπληρώνοντας τα 140 προαπαιτούμενα που ήταν συνδεμένα με αυτή την επιταγή και με την οποία επισφραγίστηκε η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με καθυστέρηση 8 μηνών.

Στο δύσκολο μέτωπο του χρέους το Eurogroup δεσμεύθηκε ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα θα έχει ως βάση συζήτησης τη συμφωνία που επετεύχθη τον Μάιο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων από 0-15 χρόνια, σε συνάρτηση όμως και με τη ρήτρα ανάπτυξης, όπως προβλέπει το γαλλικό σχέδιο.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Δηλαδή η Ελλάδα θα πληρώνει περισσότερα όταν έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερα όταν η οικονομία επιβραδύνεται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εurogroup, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε «συνεχή πτωτική πορεία».

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση του χρέους, αυτά θα παραμείνουν περί το 2% του ΑΕΠ για το διάστημα από το 2022 μέχρι το 2060. Για το προηγούμενο διάστημα (2018-2022) δεν υπάρχει καμία αλλαγή και οι στόχοι παραμένουν κλειδωμένοι στο 3,5%.

Σημαντική ανάσα για τη ρευστότητα της χώρας αποτελεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει η ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα, εντός του 2017, ύστερα από καθυστέρηση δύο ετών.

Σταθερά βήματα

Τα χρήματα που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από αυτά τα κέρδη φτάνουν τα 10,2 δισ. ευρώ έως και το 2020. Πρόκειται για υπεραξίες από τίτλους που διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που έγινε στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε αυτούς τους τίτλους στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, μαζί με ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα.

Αυτά αποκτήθηκαν στη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Η χθεσινή σύνοδος άναψε τελικά το «πράσινο φως» ώστε τα κέρδη που έβγαλαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ από αυτά τα ομόλογα να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι η απόφαση για τον μηχανισμό ασφαλείας που δημιουργείται για την Ελλάδα και κάνει πιο σταθερά τα βήματα εξόδου στις αγορές. Πρόκειται για την προληπτική πιστωτική γραμμή με τα κεφάλαια των 31 δισ. ευρώ (αυτά που θα περισσέψουν από το ελληνικό πρόγραμμα) που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα και θα λειτουργούν ως εγγύηση απέναντι στους επενδυτές.

Η καλύτερη διατύπωση από τους «19» στο θέμα της ρύθμισης του χρέους ανοίγει την πόρτα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (14 μήνες) - επί της ουσίας, όμως, δεν αλλάζει τίποτα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα γίνει χωρίς κεφάλαια, αφού αυτά (1,8 δισ. ευρώ) θα έρθουν αργότερα όταν και εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και εφόσον τα ζητήσει η Ελλάδα.

Με την «παρουσία» της και μόνο στο Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ παρείχε τη νομιμοποίηση που ήθελαν τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια (και κυρίως στο γερμανικό και το ολλανδικό) για να μας δώσουν τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το ύψος του δανείου, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υιοθετείται επί της αρχής και πρόσθεσε ότι το ποσό του δανείου υπό αυτή τη συμφωνία θα είναι πολύ χαμηλότερο από το κατώτατο όριο της κατ’ εξαίρεσιν πρόσβασης.

Φως στο τούνελ βλέπει ο Τσακαλώτος

«Με τη σημερινή απόφαση στέλνεται ένα σαφές μήνυμα στις αγορές με βάση τα δικά τους κριτήρια», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δήλωσε πολύ ευχαριστημένος σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα, και «πολύ περισσότερο από ό,τι ήμουν στις 22 Μαΐου».

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών «τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», ενώ ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ υπογράμμισε με νόημα ότι η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και την απόφαση για το QE δεν τη λαμβάνει το Eurogroup.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη γαλλική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Μπρουν Λε Μερ.

Περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές, τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό θα υπάρξει μετά την απόφαση του Eurogroup, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ολες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό, δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα».

«Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Από τις δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ, όπως επισήμανε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, προκύπτει μια επαρκής σαφήνεια για το χρέος και υπάρχει ένα καλό σετ παραμέτρων για τον χρονικό ορίζοντα πέρα από το 2023. «Για εμάς αυτός ο μεσοπρόθεσμος ορίχοντας μετά το 2023 είναι ρεαλιστικός και οι αγορές θα πρέπει να το κρίνουν θετικά».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Καμία ουσιαστική, θετική απόφαση»

«Δυστυχώς για τη χώρα, η κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει» σχολίασε η Ν.Δ., σημειώνοντας επίσης ότι «δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος». Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέληξε πως «οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν».

«Η αμηχανία της Ν.Δ. είναι περισσότερο από προφανής» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «αυτό που απομένει στη Ν.Δ. είναι η ντροπιαστική στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Τα παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα». Ν.ΣΒ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας