Τι γυρεύουν οι δήμαρχοι στη Suez;

eiath-suez.jpg

Suez Την έδρα της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας που ορέγεται το 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ, ίσως και τα απορρίμματα της Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν περίπου 30 αιρετοί της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δημοσιογράφοι | Dreamstime

Η Suez ορέγεται το νερό και τα απορρίμματα της Θεσσαλονίκης, το ΤΑΙΠΕΔ «σερβίρει» και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) οργανώνει τη… μεσολάβηση, συνοδεία δημάρχων.

Μόνο ως οδυνηρή έκπληξη μπορεί να εκληφθεί ο κατακλυσμός δημοσιευμάτων από το Παρίσι, για να πληροφορηθούμε ότι η Suez (η γνωστή γαλλική πολυεθνική εταιρεία-μνηστήρας για την ιδιωτικοποίηση νερού και σκουπιδιών) τρέφει πάντα αγνά αισθήματα για το νερό της πόλης και έχει σχέδια για το μέλλον μας.

Μεσολαβητής για την ενημέρωσή μας ο ΦΟΔΣΑ, που οργάνωσε δημαρχιακή και δημοσιογραφική αποστολή στην Πόλη του Φωτός και ιδιαιτέρως στην έδρα της εταιρείας -όσο και της Veolia- για να δουν και να θαμάξουν από κοντά οι επαρχιώτες τις «καλές πρακτικές» που μπορούν να εφαρμοστούν έτσι και ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, ακόμη και αν ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του δικτύου «μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών»!

Κι όλα αυτά παρουσία και της ηγεσίας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), η οποία από τη μία συμμετέχει στην κίνηση για να μείνει το νερό υπό δημόσιο έλεγχο και από την άλλη ποζάρει στα γραφεία της εταιρείας που λιγουρεύεται το 24% των μετοχών την ΕΥΑΘ!

ΕΥΑΘ MotionTeam/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Από τη μία η ΠΕΔΚΜ συμμετέχει στην καμπάνια που οργανώνουν συλλογικότητες της πόλης, ανάμεσά της και το «Σώστε το Νερό», διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και από την άλλη ποζάρει στα γραφεία της εταιρείας που λιγουρεύεται τις μετοχές της εταιρείας

«Τι γυρεύει η κότα στο παζάρι της αλεπούς;» διερωτάται με σαρκασμό ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Και προσθέτει πως «αντί να πάνε σε μια διεθνή έκθεση τεχνογνωσίας, πήγαν συστημένοι στη Suez. Τι υπάρχει άραγε από πίσω; Θυμίζω ότι και το 2006 με κάτι τέτοια ταξιδάκια είχε ξεκινήσει και πάλι η προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης».

Σε καθεστώς έκπληξης και το κίνημα «Σώστε το Νερό», δηλώνοντας «είμαστε θορυβημένοι και περιμένουμε τις διευκρινίσεις». Λογική η έκπληξη, αφού η ΠΕΔΚΜ συμμετέχει στην καμπάνια που οργανώνουν συλλογικότητες της πόλης, ανάμεσά της και το «Σώστε το Νερό», διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση, την ένταξη της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την πώληση του 24% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά ταύτα καμιά αντίδραση των -περίπου 30- δημάρχων δεν έγινε γνωστή όταν ο Φαμπρίς Ροσινιόλ, διευθύνων σύμβουλος της Suez, σε γεύμα που παρέθεσε η εταιρεία στο στρατηγείο της (!) έκανε γνωστή την πρόθεσή της να διεκδικήσει το 24% των μετοχών, λέγοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να το θέλει και η Ελλάδα. Το απαρχαιωμένο δίκτυο χρειάζεται βελτίωση και όχι αντικατάσταση... Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την ΕΥΑΘ στην ποιότητα του νερού». Κι ύστερα, στα «ψιλά» γράμματα, η διευκρίνιση από τον ίδιο ότι όλα αυτά «ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή του νερού»! Λεπτομέρειες...

Κανένας δεν θύμισε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η ΕΥΑΘ ανακοίνωνε το επενδυτικό της σχέδιο για έργα 170 εκατομμυρίων με βασική παραδοχή ότι η τιμή του νερού θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Κι αυτό λεπτομέρεια. Οπότε ποιο θα ήταν το νόημα να περιμένει κανείς μια ερώτηση για το τι συνέβη στην Αργεντινή, τη Μοζαμβίκη ή την Ταγγέρη ή στο ίδιο το Παρίσι, τη Ρεν, τη Νίκαια ή το Βερολίνο;

Για να μην τους αδικήσουμε, η ΠΕΔΚΜ και ο ΦΟΔΣΑ «αντέδρασαν». Οχι σε αυτά που άκουσαν από την καλή εταιρεία, αλλά από αυτά που άκουσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Ο οποίος χθες το πρωί με ανακοίνωσή του αναρωτιόταν για το νόημα και το περιεχόμενο του ταξιδιού και σχολίαζε πως «κάποιοι προσπαθούν, παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, να επαναφέρουν στη συζήτηση την ιδιωτικοποίηση του νερού».

Και τόνιζε ότι οι δήμαρχοι «πρέπει να πουν ξεκάθαρα εάν είναι υπέρ ή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, αντί να κρύβονται πίσω από δηλώσεις και να χαριεντίζονται με τον ισχυρό άντρα της Suez». Οσο για τον ΦΟΔΣΑ τον καλούσε να «μη λειτουργεί ως ντίλερ στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως διέκοψε για λίγο την ξενάγηση τόσων δημάρχων και εκπροσώπων τους στις «καλές πρακτικές» των εταιρειών. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ (στέλεχος της Ν.Δ.), Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε «ντίλερ ψεμάτων» τον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε πως η ΠΕΔΚΜ έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης και ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και θα φανεί σύντομα ποιος θα ιδιωτικοποιήσει, εάν τελικά τα καταφέρει».

Στον ίδιο τόνο και πνεύμα ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Συκεών (στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), Σίμος Δανιηλίδης σχολίαζε πως «φαίνεται ότι υπάρχει πενία θεμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να κατασκευάσει ζητήματα σε βάρος της αυτοδιοίκησης».

Τέλος ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, πρώτα ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι «καλέσαμε όλα τα ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ3, το οποίο απάντησε ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα έρθει και δεν ήρθε κανείς». Γιατί άραγε ο κ. Γεράνης νιώθει την ανάγκη να τονίσει κάτι τέτοιο, όταν είναι προφανές στον δημοσιογραφικό κόσμο της πόλης ότι φυσικά και δεν κάλεσε «όλα» τα μέσα;

Οσο για την ουσία του θέματος; Οπως είπε, «μας εκφράζει η θέση της ΠΕΔΚΜ».

Αν κρατήσουμε λοιπόν τη θέση(;) της ΠΕΔΚΜ, ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, αναπάντητη μένει -ανάμεσα σε πολλές άλλες- η απορία: τι πήγαν να κάνουν οι δήμαρχοι στα γραφεία της Suez; Και, τέλος, τα έξοδα του ταξιδιού ποιος τα πληρώνει;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας