Θα πάρετε γλυκό;

Μέρα γιορτής η σημερινή και η αυριανή και... έτσι θα πάει μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Κι εγώ, επειδή σήμερα έχω την τιμητική μου, σκέφτηκα να φτιάξουμε μαζί τα γλυκά που θα κεράσω. Πάντα μου άρεσε αυτό.

Μόνο έτσι καταλαβαίνω αυτή τη μέρα και μπορώ να πω ότι απολαμβάνω το κέρασμα περισσότερο από αυτόν που γεύεται το γλυκό μου δημιούργημα.

Και αν σκεφτούμε και την οικονομική πλευρά του θέματος... Δεν το συζητάμε! Γρήγορα στην κουζίνα να προλάβω να ετοιμάσω γλυκά για τους αγαπημένους μου!

Τούρτα με μαρασκίνο

υλικά

● 1 1/2 πακέτα μπισκότα σοκολάτας

● 200 γραμμ. βούτυρο

● 500 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 5-6 κουταλιές ζάχαρη άχνη

● 100 γραμμ. κουβερτούρα, σε φλούδες

● 1 βάζο κεράσια μαρασκίνο

● 4 κουταλιές κονιάκ

εκτέλεση

Σε μπλέντερ βάζουμε τα μπισκότα από το ένα πακέτο και τα τρίβουμε. Τα αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο. Τα αναμειγνύουμε όσο καλύτερα μπορούμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα με σούστα. Πατάμε το μείγμα να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Σπάμε τα υπόλοιπα μπισκότα σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε την άχνη. Κρατάμε 6-8 μαρασκίνο για διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε τη μισή σαντιγί πάνω στο μπισκότο και σκορπίζουμε τα κομμένα μαρασκίνο. Με σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.

Ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα και από πάνω την υπόλοιπη σαντιγί. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 5-6 ώρες να παγώσει. Οταν είναι να το σερβίρουμε, αφαιρούμε τη σούστα και σκορπίζουμε γύρω και στην επιφάνεια τις φλούδες κουβερτούρας και τα μαρασκίνο.

Κέικ πορτοκάλι

υλικά

● 2-3 πορτοκάλια σαγκουίνια

● 80 γραμμ. βούτυρο

● 120 γραμμ. ζάχαρη

για το κέικ:

● 200 γραμμ. βούτυρο

● 250 γραμμ. ζάχαρη άχνη

● 3 αυγά

● 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1 κουταλάκι μπέικιν

● 300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

● 3 κουταλιές κονιάκ

● τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για το σερβίρισμα

εκτέλεση

Ντύνουμε μια στρογγυλή φόρμα με λαδόκολλα. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε χοντρές φέτες και γεμίσουμε τον πυθμένα. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα πορτοκάλια. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το μπέικιν, χτυπάμε 2-3 λεπτά και σταματάμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γιαούρτι, το κονιάκ και το υπόλοιπο αλεύρι εναλλάξ και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα πορτοκάλια και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 50-60 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν έχει ψηθεί στο κέντρο του. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι και σερβίρουμε.

Τάρτα σοκολάτας

υλικά

για τη βάση:

● 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

● 1 φλιτζάνι αμύγδαλα

● 1/3 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο

για τη γέμιση:

● 400 γραμμ. κουβερτούρα

●1 φλιτζάνι κρέμας γάλακτος

● 6 αυγά

● 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη

● 1 βανίλια

εκτέλεση

Βάζουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα αλέθουμε. Τα ρίχνουμε σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο. Τα αναμειγνύουμε όσο καλύτερα μπορούμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε ταρτιέρα. Το απλώνουμε και στα τοιχώματα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5-6 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να έχουμε λείο αποτέλεσμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην ταρτιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40-45 λεπτά. Οταν κρυώσει τελείως, το βάζουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Εκμέκ με φρυγανιές

Εκμέκ

υλικά

για τη βάση:

● 20 φρυγανιές και λίγη κανέλα

● 2 φλιτζάνια ζάχαρη και 3 φλιτζάνια νερό

για την κρέμα:

● 4 αυγά και 1 φλιτζάνι ζάχαρη

● 1 κουτί γάλα εβαπορέ (410 γραμμ.)

● 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου, βανίλια

● 1 βανίλια σκόνη

● 2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο

για τη σαντιγί:

● 300 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα τρία φλιτζάνια νερό και τα δύο φλυτζάνια ζάχαρη. Βράζουμε το σιρόπι δύο λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη κανέλα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα ταψί και τις σιροπιάζουμε. Βάζουμε σε μπολ δύο ολόκληρα αυγά και δύο κρόκους. Ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και τα χτυπάμε με αυγογδάρτη. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το εβαπορέ, την υπόλοιπη ζάχαρη, γεμίζουμε το κουτί του εβαπορέ με νερό και το προσθέτουμε. Ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή ένταση και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με σύρμα συνέχεια και ρίχνουμε την βανίλια και το άνθος αραβοσίτου. Μόλις πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη στρώνουμε πάνω στις φρυγανιές και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγί και σκεπάζουμε το γλυκό. Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας