Τα χρόνια κυλάνε...

...σαν το νερό! Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Οπως και το άλλο που λέει ο σοφός λαός: όταν τα χρόνια περνάνε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, είναι... σημάδι ότι περνάνε όμορφα. Αλήθεια, πότε πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια!; Αύριο Κυριακή έχουμε τα γενέθλιά μας. Να είστε καλά όλοι εσείς που μας αγκαλιάσατε και μας στηρίξατε αυτό το διάστημα και μας βοηθήσατε να μεγαλώσουμε! Να είμαστε καλά κι εμείς, και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι έχοντας πάντα στον νου μας ότι είναι «μοναδικοί εργοδότες οι αναγνώστες μας»! Το επιβάλλουν λοιπόν τα γενέθλια να μαγειρέψουμε γιορτινά! Και του χρόνου!

Βοδινό ρόστο

υλικά

● 1 κιλό ψαχνό βοδινό, από σπάλα, κομμένο σε μερίδες

● 2 κρεμμύδια (το ένα σε φέτες και το άλλο ψιλοκομμένο)

● 2 καρότα σε ροδέλες

● 2-3 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο

● 3 σκελίδες σκόρδο (οι δύο σε φέτες, η μία ψιλοκομμένη)

● 2 φύλλα δάφνης

● 1 κλωναράκι θυμάρι

● 2 1/2 φλυτζάνια κόκκινο, ξηρό κρασί

● 1 κουταλάκι κόκκους μαύρο πιπέρι

● 4-5 καρφιά γαρίφαλα

● 4-5 κουταλιές λάδι

● 1 ξυλαράκι κανέλα

● αλάτι, πιπέρι.

εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το 1 κρεμμύδι σε φέτες, τα καρότα, το σέλινο χοντροκομμένο, τις 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τα γαρίφαλα. Τα περιχύνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ ή καλύτερα για 24 ώρες, γυρίζοντας το κρέας 2-3 φορές. Το βγάζουμε από τη μαρινάδα του και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε το «κρασί». Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε μέσα το κρέας, δυναμώνουμε τη φωτιά και το κοκκινίζουμε απ' όλες τις πλευρές. Το σβήνουμε με το «κρασί» της μαρινάδας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το 1 φύλλο δάφνης, το θυμάρι, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και όταν το φαγητό κοχλάσει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρόστο περίπου για 2 με 2 1/2 ώρες, γυρίζοντάς το μια-δυο φορές. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Το σερβίρουμε με μακαρονάδα.

Κοτόπουλο σουφλέ

υλικά

● 800 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλου από μπούτι

● 1 μεγάλο κρεμμύδι

● 4-5 κολοκυθάκια

● 2 καρότα κομμένα

● 2 πιπεριές κόκκινες

● 2 πιπεριές πράσινες

● 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

● 1 κύβο κότας + 3 φλιτζάνια ζεστό νερό

● 150 γραμμ. γκούντα τριμμένη

● 150 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη

● 1/2 φλιτζάνι λάδι

● αλάτι, πιπέρι

για την κρέμα:

● 2 αυγά

● 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 1 κουταλιά μουστάρδα

εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κοτόπουλο, που το έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και ρίχνουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κοτόπουλο και τον μαϊντανό, τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε, ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε στη συνέχεια το νερό και τον κύβο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά. Σε μπολ αναμειγνύουμε με σύρμα όλα τα υλικά για την κρέμα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Τάρτα με καρύδια και μέλι

υλικά

για τη ζύμη:

● 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη

● 200 γραμμ. βούτυρο

● 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1 αυγό

για τη γέμιση:

● 100 γραμμ. μαργαρίνη

● 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη

● 2 αυγά

● 60 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα, σε σκόνη

● 200-250 γραμμ. καρυδόψιχα

● 1 φλιτζάνι μέλι

εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και το αμύγδαλο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα στο ψυγείο. Μετά την ανοίγουμε με τον πλάστη και την απλώνουμε σε φόρμα για τάρτα. Τη γεμίζουμε με το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και απλώνουμε επάνω την καρυδόψιχα. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, περίπου 35 λεπτά. Τη βγάζουμε και όπως είναι ζεστή ρίχνουμε το μέλι σε όλη την επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Ρυζοσαλάτα

υλικά

● 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι

● 1 κύβο κότας

● 250 γραμμ. ανάμεικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)

● 100 γραμμ. γαλοπούλα καπνιστή

● 50 γραμμ. ζαμπόν

● 100 γραμμ. λουκάνικο

● 200 γραμμ. κοτόπουλο, ψητό ή βραστό

● 3/4 φλιτζανιού μαγιονέζα

● 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

● 100 γραμμ. φλούδες παρμεζάνας

● αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό και τον κύβο να βράσουν. Ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνουμε κρατώντας το νερό και εκεί βράζουμε τα λαχανικά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα μαζί με το ρύζι. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λουκάνικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες. Το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να ροδίσει και το ρίχνουμε στο ρύζι. Κόβουμε τη γαλοπούλα, το ζαμπόν και το κοτόπουλο με μικρούς κύβους και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τη μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο, τουλάχιστον 2 ώρες. Πριν τη σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

Μέλος της
ΕΝΕΔ