Στο ίδιο έργο (χωρίς) θεατές

kontonis_borovilos.jpg

«Η συγκεκριμένη απόφαση που πήραμε έχει ορίζοντα για δύο Κυριακές και στη συνέχεια θα δούμε», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σ.Κοντονής | INTIME

Σέντρα στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας θα έχουμε το ερχόμενο τριήμερο σε άδειες κερκίδες. Η κυβερνητική απόφαση διά στόματος Σταύρου Κοντονή, ύστερα από τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Γιώργο Μποροβήλο, τον Γιώργο Γκιρτζίκη και τον Σπύρο Καλογιάννη, αναφέρει ότι «οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών».

Και όχι μόνον αυτό. Οπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν χωρίς θεατές και τα ματς της μεθεπόμενης αγωνιστικής. «Η συγκεκριμένη απόφαση που πήραμε έχει ορίζοντα για δύο Κυριακές και στη συνέχεια θα δούμε», είπε ο Κοντονής συμπληρώνοντας πως θα γίνει εκ νέου σύσκεψη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η μετάφραση που μπορεί να δώσει κάποιος στις δηλώσεις του υφυπουργού είναι πως ο τελευταίος δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τις προτάσεις της Λίγκας για την καταπολέμηση της βίας όσον αφορά το χρονικό περιθώριο που αυτές θα εφαρμοστούν. Αλλωστε, κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τη δήλωση του προέδρου της Σούπερ Λιγκ, Γιώργου Μποροβήλου, πριν από την ανακοίνωση της τελικής απόφασης. «Προβληματίζεται για το πώς θα ληφθούν τα καλύτερα δυνατά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται με τα μέτρα; «Τα άμεσα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα είναι η άμεση διακοπή όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων σε περίπτωση που σημειώνονται βιαιότητες στα γήπεδα, χρηματικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται και αφαίρεση βαθμών. Για τα δύο τελευταία, βέβαια, χρειάζεται αλλαγή στον πειθαρχικό κώδικα των διοργανωτριών», υπογράμμισε ο υφυπουργός. Και πρόσθεσε: «Στα σχέδια τα οποία θα ισχύσουν σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνονται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αγωνιστικών χώρων, μέτρα που θα συμβάλουν στην πάταξη της βίας και της φοροδιαφυγής. Κανένας αγώνας δεν πρόκειται να διεξαχθεί σε γήπεδο που δεν υπάρχουν αυτά τα μέσα, με τα οποία θα εξοπλιστεί η πολιτεία και οι διοργανώτριες αρχές για την πάταξη της βίας και της φοροδιαφυγής».

Με κόσμο το ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Οπως αναμενόταν, η απόφαση αυτή αφορά μόνο τους αγώνες της πρώτης κατηγορίας. Εκεί που θεωρητικά δεν υπάρχει κανένας αγώνας που να έχει χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου». Δηλαδή, το ματς ΑΕΚ - Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο Ελλάδας, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου, θα διεξαχθεί κανονικά με κόσμο.

Ωστόσο, ο Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε: «Θα έχουμε μια σειρά επαφών γι’ αυτόν τον αγώνα. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα. Ολα τα συναρμόδια υπουργεία θα συζητήσουμε ώστε να διεξαχθεί ο αγώνας σε φυσιολογικές συνθήκες. Οσα έγιναν μέχρι σήμερα πρέπει να αποτελούν μήνυμα».

Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση αποτελεί ένα είδος «διαγωνίσματος» για τους οπαδούς και όχι μόνο, με σκοπό να γίνουν γνωστές οι προθέσεις μέχρις ενός σημείου.

Κανονικά εκτίουν Παναθηναϊκός και ΟΦΗ

Ενα ερώτημα που προέκυψε μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης ήταν τι θα γίνει με τους εντός έδρας αγώνες του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ, που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν χωρίς κόσμο, αφού οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν με ποινή κεκλεισμένων των θυρών, δύο και μίας αγωνιστικής, αντίστοιχα.

Οπως ενημέρωσε η Λίγκα, οι ομάδες θα εκτίσουν κανονικά την ποινή τους, ανεξάρτητα από την απόφαση του Κοντονή.

Να σημειώσουμε ότι αν το εν λόγω μέτρο ισχύσει και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, τότε η ομάδα που θα βγει... χαμένη είναι η Καλλονή αφού δίνει δύο διαδοχικούς αγώνες εντός έδρας (με Πανιώνιο την 27η και Βέροια την 28η).