Στη διελκυστίνδα το χρέος

eyropaiki_epitropi.jpg

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαφωνώντας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ομάδα κεντρικών τραπεζιτών, που απηχούν τις απόψεις του Μάριο Ντράγκι, ασκεί πιέσεις ώστε να δρομολογηθεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την επίλυση του ζητήματος στο κρίσιμο Εurogroup της 22ας Μαΐου

Η ομάδα των κεντρικών τραπεζιτών που δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να ασκήσει πιέσεις ώστε στο κρίσιμο Εurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου να υπάρξει ένας πιο συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Γι’ αυτό τουλάχιστον προϊδεάζει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω της συνέντευξης που έδωσε χθες στο Reuters, επιβεβαιώνοντας ότι στη διελκυστίνδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το Βερολίνο, η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ των θέσεων του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα συνεδριάσει εκ νέου το Washington Group, δέκα μέρες μετά τη συνεδρίασή του στο Μπάρι.

Ο Κερέ όμως άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει στο πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα μπορέσει να λειτουργήσει ανεξάρτητα σχετικά με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η Δευτέρα θα είναι η μέρα για πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης», δήλωσε ο Κερέ, ο οποίος απηχεί τις απόψεις του Μάριο Ντράγκι.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ακόμα κι αν συμφωνηθούν άμεσα, θα εφαρμοστούν το 2018, ωστόσο η «συμφωνία» θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Δεν χρειαζόμαστε επισήμως το ΔΝΤ, όμως θα μας ανακούφιζε ξεκάθαρα αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους της αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος», είπε ο κ. Κερέ.

Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι κόντρα στις εμμονές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει στο «πλευρό» του τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας του, Γενς Βάιντμαν, και την ομάδα του (π.χ. τον Αυστριακό Νοβότνι).

Αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποφασίσει να μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις για αργότερα (ένα σενάριο κάνει λόγο για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου), τότε η ΕΚΤ θα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τη δημιουργία τριγμών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικά και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα.

Αλλωστε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μήνες τώρα επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Μάριο Ντράγκι για τη χρησιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Δεν βλέπω να αρχίζει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προτού γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο Δ.Σ. του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ» υπογράμμισε στο Reuters o Κερέ. Αλλά το μήνυμα απευθύνεται περισσότερο προς το Βερολίνο παρά προς την Αθήνα.