Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για επιτάχυνση της μετεγκατάστασης

prosfiges.jpg

Πρόσφυγες Φωτογραφία αρχείου | AP Photo/Giannis Papanikos

Με 398 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 41 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία «συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έφτασαν μετά τις 20 Μαρτίου 2016» και «να μην καταφεύγουν σε αυθαίρετες αποφάσεις».

Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να δώσουν προτεραιότητα στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων αιτούντων ασύλου, ενώ επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα μόνο ένας ασυνόδευτος ανήλικος έχει μετεγκατασταθεί.

Καταδικάζουν το γεγονός, ότι παρά τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο από τις χώρες πρώτης γραμμής, την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.770 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 11% του συνόλου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δύο αποφάσεις έκτακτης ανάγκης που είχαν εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 προέβλεπαν 160.000 αιτούντες άσυλο θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017 από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της Ε.Ε. να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από τις χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής, Ελλάδα και Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, δηλαδή περίπου το 11% σε σχέση με τον στόχο των 160.000.

Ακόμη στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η Φινλανδία και η Μάλτα είναι τα μόνα κράτη μέλη που αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους. Ορισμένα άλλα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία, έχουν πραγματοποιήσει πολύ περιορισμένο αριθμό μετεγκαταστάσεων, η Αυστρία έχει σταματήσει τις μετεγκαταστάσεις και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ υπάρχουν και χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα το οποίο έχουν υπογράψει.

Ως εκ τούτου, καλούν την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία επί παραβάσει και ζητούν την παράταση των μέτρων μετεγκατάστασης μέχρι τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Τέλος, το ψήφισμα σημειώνει ότι «οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών μελών δεν σταματούν μετά τις 26 Σεπτεμβρίου 2017» και τα καλεί «είτε να αποδεχθούν το αίτημα μετεγκατάστασης, είτε να αιτιολογήσουν τις απορρίψεις βασισμένα αποκλειστικά και μόνο στους συγκεκριμένους λόγους που καθορίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις».