Προσπάθεια επίδειξης ισχύος από τους δύο Αριστερούς

gallia_opadoi_mbenoya_amon.jpg

20.000 άτομα αποθέωσαν τον Μπενουά Αμόν στο στάδιο Μπερσί 20.000 άτομα αποθέωσαν τον Μπενουά Αμόν στο στάδιο Μπερσί | EPA / AN LANGSDON

«Αντεπίθεση» της τελευταίας στιγμής επιχείρησαν το Σαββατοκύριακο οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι της Αριστεράς. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν οργάνωσε γιγάντια πορεία στην πλατεία της Βαστίλης, με σύνθημα την «επανάσταση του λαού κατά της προεδρικής μοναρχίας».

Η συγκέντρωση ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς συμμετείχαν πάνω από 130.000 άτομα. Ο Μπενουά Αμόν οργάνωσε στο στάδιο Μπερσί μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν 20.000 άτομα που τον αποθέωσαν.

Στη σοσιαλιστική Αριστερά δρομολογούνται εξελίξεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που αρνήθηκε να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Αμόν δηλώνοντας ότι το πρόγραμμά του δεν τον αντιπροσωπεύει, προκάλεσε εντάσεις.

«Προδοσία»

Προκλεογική συγκέντρωση υπέρ του Ζαν Λικ Μπεσόν ΕPA / IAN LANGSDON

Το περιβάλλον του Αμόν καταγγέλλει την «προδοσία» του, γιατί «δεν σεβάστηκε την υπογραφή του» στο καταστατικό των προκριματικών εκλογών, το οποίο επέβαλλε στους ηττημένους προεδρικούς υποψηφίους να υποστηρίξουν τον νικητή. Ο Βαλς κάλεσε τους υποστηρικτές του σε συνεδρίαση και αντεπιτέθηκε.

Τόνισε ότι «ο υποψήφιος του Σ.Κ. θα μπορούσε να είναι νικητής με 58%» και κατηγόρησε τον Αμόν για το «ουτοπικό» του πρόγραμμα, που συνιστά «ιδεολογική εκτροπή» και ένα είδος «σεχταρισμού».

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι από τις βουλευτικές εκλογές δεν θα προκύψει απόλυτη πλειοψηφία και τοποθετείται σε σχέση με αυτή την έκβαση.

Δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ζήτησε από τους δικούς του να μη στραφούν στον Μακρόν, με προοπτική να συμμετάσχουν μετά τις βουλευτικές εκλογές στην κοινοβουλευτική ομάδα των «προοδευτικών» που θα δημιουργήσει, με στόχο να έχει σημαντικό ρόλο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού...