Πώς να ξεχωρίσετε έναν «εύκολο» σκύλο

Συμβουλές για να ζούμε καλύτερα, κι εμείς και αυτά!

Δεύτερη συνέχεια, σήμερα, του μικρού μας αφιερώματος στο βιβλίο των κυριών Τεμπλ Γράντιν και Κάθριν Τζόνσον, «Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους» (εκδόσεις Polaris, μετάφραση Δώρας Τσούρη).

Μετά τους λύκους, σήμερα θα αναδημοσιεύσουμε αποσπάσματα για τους σκύλους, που κατά τη γνώμη μας έχουν ενδιαφέρον ειδικά για τους κατόχους των ξεχωριστών αυτών ζώων.

Θα κλείσουμε το αφιέρωμά μας, το επόμενο Σάββατο, με αποσπάσματα απ' το κεφάλαιο «Οι γάτες».

«Πριν αρχίσω να μιλάω για εύκολους σκύλους, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε φυσιολογικός σκύλος μπορεί να γίνει ένα υπέροχο κατοικίδιο ζώο, ακόμη κι αν είναι φοβητσιάρης, ντροπαλός ή αγχώδης. Μπορεί τα ζώα αυτά να χρειάζονται λίγο περισσότερη δουλειά, αλλά γίνονται εξαιρετικοί σύντροφοι.

Αν θέλετε έναν σκύλο με εύκολο χαρακτήρα, μπορείτε να του κάνετε ένα τεστ προσωπικότητας πριν τον αγοράσετε ή τον υιοθετήσετε. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τεστ προσωπικότητας. Από τα πιο εύχρηστα είναι το τεστ της Πατρίτσιας Μακ Κόννελ για την ιδιοσυγκρασία των κουταβιών. Αφού περάσει λίγη ώρα γνωρίζοντας το κουτάβι, η Μακ Κόννελ δοκιμάζει τη συναισθηματική του συγκρότηση ως εξής:

[...] Η αγαπημένη μου άσκηση μ' ένα κουτάβι είναι να το γυρίζω απαλά ανάσκελα και βάζοντας το χέρι μου στην κοιλίτσα του να το κρατάω με την πλάτη του στο έδαφος [...], αφήνω το χέρι μου επάνω του, ώσπου να αρχίζει να στριφογυρίζει για να σηκωθεί, και τότε εξακολουθώ να το κρατάω στο έδαφος πιέζοντας ελαφρά. Προσέξτε τι θα κάνει το κουτάβι, όταν το αφήσετε να σηκωθεί. Εχω δει κουτάβι που μόλις σηκώθηκε με κάρφωσε μ' ένα δολοφονικό βλέμμα και αρνήθηκε να με ξαναπλησιάσει. Δεν θέλω τέτοιου είδους κουτάβια, γιατί μ' αρέσουν οι σκύλοι (και οι άνθρωποι) που δεν παίρνουν τη ζωή τόσο σοβαρά. Ούτε βέβαια κι ένα κουτάβι που τα ματάκια του γίνονται σαν πιατάκια του καφέ απ' τον τρόμο... Το καλύτερο για μένα είναι ένα κουτάβι που θεωρεί την όλη διαδικασία ένα χαζό παιχνίδι.

Η μέθοδος αυτή ελέγχει αν το κουτάβι φοβάται υπερβολικά ή θυμώνει αφύσικα. Δοκιμάζει το επίπεδο του φόβου του, γιατί τα ενήλικα σκυλιά και οι λύκοι δεν γυρίζουν ποτέ ανάσκελα, εκτός κι αν τα βρουν δύσκολα σ' έναν καβγά. Παρ' όλο που η Μακ Κόννελ γυρίζει το ζώο πολύ απαλά, υποθετικά η στάση αυτή εξακολουθεί να είναι τρομακτική για έναν σκύλο. Ετσι δοκιμάζει το επίπεδο του φόβου του, γιατί ο θυμός προέρχεται από το αίσθημα περιορισμού. Και δοκιμάζει και πόσο βολικός είναι ένας σκύλος, γιατί ένα κουτάβι που έχει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να θεωρεί παιχνίδι το να το γυρίσουν ανάσκελα και να το κρατήσουν ξαπλωμένο είναι ένα κουτάβι με καλή (προ)διάθεση».

Αν λείπετε όλη τη μέρα

«Πόση ώρα μπορούμε ν' αφήνουμε ένα ζώο μόνο του χωρίς να διαταράσσουμε τη συναισθηματική του ισορροπία; Νομίζω ότι αν το ζώο είναι συνέχεια μαζί με τον ιδιοκτήτη του μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο, ακόμη κι αν δεν συναναστρέφεται ποτέ ή σχεδόν ποτέ άλλα σκυλιά. Ομως τα σκυλιά είναι τρομερά κοινωνικά ζώα και δεν τους αρέσει καθόλου να κάθονται μόνα τους ώρες ατελείωτες.

Οι κτηνίατροι και οι εκπαιδευτές ακούνε εκατοντάδες ιστορίες για σκυλιά που κάνουν τρέλες μέσα στο σπίτι όσο ο ιδιοκτήτης τους είναι στη δουλειά του. Εχω δει βίντεο με σκύλους που τρώνε πόρτες και κουρτίνες, προσπαθώντας να βγουν απ' το σπίτι όπου είναι κλεισμένοι. Αυτό δεν το κάνει κανένας σκύλος όσο ο ιδιοκτήτης του είναι στο σπίτι. Το μασούλημα των επίπλων δείχνει ότι ο σκύλος πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Ο σκύλος μου ο Αντι μασούλησε κάτι μόνο μια φορά στη ζωή του, όταν ήταν κουταβάκι. Μασούλησε ένα ζευγάρι παπούτσια και τα αρκουδάκια της αδελφής μου. Αυτό είναι ακόμη ένα αρνητικό αποτέλεσμα του εγκλεισμού των σκύλων σε αυλές και διαμερίσματα και του νόμου για το λουρί. Είναι σαν οι σκύλοι να έχουν γίνει αιχμάλωτα ζώα, αντί για ζώα συντροφιάς, και τα σπίτια με τους κήπους να έχουν γίνει ωραία διακοσμημένοι ζωολογικοί κήποι. Οταν λοιπόν παίρνετε ένα σκύλο, σκεφτείτε με ποιον τρόπο θα τον αποζημιώσετε που δεν θα μπορεί πια να ζει φυσική ζωή.

Αν χρειάζεται να λείπετε όλη μέρα απ' το σπίτι, ίσως να μην πρέπει να πάρετε σκύλο, ή ίσως να πρέπει να πάρετε δύο σκύλους που να γνωρίζουν κιόλας ο ένας τον άλλο, για να κάνουν παρέα. Μια άλλη λύση θα ήταν να διαλέξετε έναν σκύλο που έχει μικρότερη ανάγκη προσκόλλησης και χαμηλότερη ενεργοποίηση του συναισθήματος πανικού. Πιθανόν και να κοιμάται όλη μέρα».

Η δύσκολη απόφαση

«Συχνά είναι δύσκολο να πάρουμε τη σωστή απόφαση για τα κατοικίδιά μας που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους. Πώς αποφασίζουμε αν θα κάνουμε ή όχι ευθανασία; Πότε πρέπει να υποβάλουμε το ζώο σε μια επώδυνη, επεμβατική θεραπεία και πότε πρέπει να επιλέξουμε μια πιο απλή θεραπεία, που απλά θα απαλύνει τον πόνο και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής που του απομένει;

Οταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με τέτοια ερωτήματα, χρειάζεστε χρόνο για να τα σκεφτείτε προσεκτικά και να τα συζητήσετε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Αν ο κτηνίατρος σας πει ότι το ζώο σας έχει καρκίνο ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια, έχετε πολύ μεγάλη επιλογή σε θεραπείες. Σας συμβουλεύω να μην πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Αν η κατάσταση δεν είναι επείγουσα, πάρτε το ζώο σας στο σπίτι και σκεφτείτε το με την ησυχία σας. Ο χρόνος είναι απαραίτητος για να ξεπεράσετε το σοκ και να πάρετε μια σωστή απόφαση. Συζητήστε όλες τις εναλλακτικές, ακούστε και μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο κτηνίατρο. Να θυμόσαστε ότι τα ζώα δεν μπορούν καταλάβουν ότι μια επώδυνη θεραπεία μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους. Απλώς νιώθουν πόνο και φόβο. Η προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η ποιότητα ζωής του ζώου σας.

Μια πολύπλοκη, επεμβατική θεραπεία θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής του; Και, τελικά, μετράει πολύ και οι οικονομικός παράγοντας. Το σημαντικότερο όμως απ' όλα είναι να είστε σίγουροι ότι η επιλογή σας δεν θα παρατείνει τον πόνο του ζώου σας».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας