Το πολιτικό φθινόπωρο του κ. Σαμαρά

samaras-630.jpg

Αντώνης Σαμαράς Ο Αντώνης Σαμαράς επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεχνάει όσα έγιναν επί δικής του κυβέρνησης και διαστρέφει τις θέσεις του «εθνάρχη» Καραμανλή

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε χτες σε μια πρωτοφανή κίνηση. Για δεύτερη φορά μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, ο κ. Σαμαράς αδειάζει την ηγεσία του κόμματός του και δίνει προσωπικό τόνο στην πολιτική αντιπαράθεση.

Την ώρα που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επισκεπτόταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκείνος προχωρούσε σε μια ανοίκεια επίθεση στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, αποδεικνύοντας ότι άλλος είναι εκείνος που «κυβερνά» το κόμμα αυτές τις ιστορικές μέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε δήλωσή του μίλησε για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα», η οποία «δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν “εθνικιστής” ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως “η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική”... Oύτε ήταν “τυχοδιώκτης” ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι “το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια”». Κατά τον κ. Σαμαρά πρόκειται για έναν «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό».

Στο βήμα του ΟΗΕ

Πρόκειται βέβαια για ένα κακοσκηνοθετημένο ριμέικ της περιόδου του 1992, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαπίστωσε ότι το Μακεδονικό είναι ένα καλό όχημα για την προσωπική του πολιτική ανάδειξη. Οσα «διέπραξε» τότε ο κ. Σαμαράς έχουν καταγραφεί σε κείμενα και συνεντεύξεις των ηγετικών πολιτικών μορφών της περιόδου εκείνης: του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γεωργίου Ράλλη, ακόμα και του Πέτρου Μολυβιάτη.

Και μπορεί ο κ. Σαμαράς να μη θέλει να τα θυμάται όλα αυτά, αλλά ασφαλώς δεν μπορεί να έχει ξεχάσει ότι το 2014 ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», είχε δηλώσει από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 27.9.2014 ότι «όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτήν εποικοδομητικά και με καλή θέληση.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία”) για κάθε χρήση, erga omnes». Το σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της «Εφ.Συν.» (https://tinyurl.com/ybkbvypg).

Αυτή η σαφέστατη τοποθέτηση ήταν δηλαδή επίσημη θέση της κυβέρνησης Σαμαρά! Ο κ. Σαμαράς έχει ο ίδιος συναινέσει από το 2014 σ’ αυτό που σήμερα αποκαλεί «ταπεινωτικό συμβιβασμό».

Το χειρότερο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός επικαλείται ως επιχείρημα τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Και για μεν τον Ανδρέα τού απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου (βλ. σχετ. ρεπορτάζ). Αλλά ο Καραμανλής;

Πώς ξέχασε ο κ. Σαμαράς ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνος που μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη υποχρεώθηκαν να τον αποπέμψουν ως ακατάλληλο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε εκείνη τη δραματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στις 13.4.1992;

Μπορεί τώρα να επικαλείται τις «παρακαταθήκες» Καραμανλή ο κ. Σαμαράς, αλλά στις 8.4.1992 είχε αποστείλει μια θρασύτατη επιστολή στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρούμενο «εθνάρχη», στην οποία δεν δίσταζε να τον επιτιμήσει για μεσοβέζικη στάση στο Μακεδονικό: «απουσιάζει ακόμα η δημόσια θέση σας γύρω από το αν ο Καραμανλής δέχεται ή δεν δέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία στο νέο επώνυμο των Σκοπίων». Ο λόγος που ο Σαμαράς είχε τόση οργή εναντίον του Καραμανλή ήταν ότι εκείνος τον είχε επιτιμήσει για τους χειρισμούς του κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ στις 16.12.1991, τότε που αποφασίστηκε η κοινοτική συναίνεση στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Επιδείνωση διεθνών σχέσεων

Στο «Αρχείο Καραμανλή» διασώζεται έγγραφο, το οποίο έχει συντάξει ο Πέτρος Μολυβιάτης για τη θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκείνη την περίοδο. Είναι απολύτως σαφές ότι στη σύγκρουση Μητσοτάκη-Σαμαρά για το Μακεδονικό, ο Καραμανλής έπαιρνε το μέρος του πρωθυπουργού: «Ο μεν κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ μιας ευέλικτης πολιτικής, η οποία θα συνεδύαζε την κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων στο θέμα των Σκοπίων, με την αποφυγή της απομονώσεώς μας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς, απ’ την άλλη πλευρά, εφήρμοζε πολιτική άκαμπτης αρνητικότητος, η οποία ταχέως έφερε την χώρα σε πλήρη απομόνωση μέσα στην ΕΟΚ. Ταυτόχρονα, επί υπουργίας Σαμαρά, σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου κατακόρυφη επιδείνωση των σχέσεών μας με όλους ανεξαιρέτως τους βαλκανικούς γείτονές μας. Παρά την εμφανή διαφωνία πρωθυπουργού - υπουργού Εξωτερικών, η κατάσταση αυτή διήρκεσε επί αρκετούς μήνες, αφού ούτε ο κ. Σαμαράς παρητείτο, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον απομάκρυνε» (Φ 29Γ, βλ. και Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, «Αρχείο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεγονότα και Κείμενα», τ. 12, σ. 637).

Αποκλείεται να μην είχε καταλάβει την ταύτιση Καραμανλή-Μητσοτάκη ο κ. Σαμαράς, εφόσον στην ίδια επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαμαρτυρόταν που ο έμπιστος του Καραμανλή, Π. Μολυβιάτης, «συνετάχθη με την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να προσχωρήσω στη δεύτερη γραμμή άμυνας-συμβιβασμού γύρω από το θέμα της ονομασίας».

Οσο για τη στάση του ίδιου του κ. Σαμαρά εκείνη την περίοδο, ουδέποτε έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση σ’ αυτό που του είχε προσάψει η πλευρά Κων. Μητσοτάκη και Α. Παπανδρέου, ότι δηλαδή στις 2.12.1991 είχε αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ τον κανονισμό 3567 του Συμβουλίου, όπου αναφέρονταν η Βοσνία, η Κροατία, η Σλοβενία και... η Μακεδονία!

Ηταν, βλέπετε, λίγες μέρες προτού αποφασίσει ο κ. Σαμαράς να ντυθεί Μακεδονομάχος.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας