Παιχνίδια της Δαμασκού με τα χημικά

syria.jpg

AP Photo/Hassan Ammar

Δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια πρόσβασης στα σημεία της επίθεσης στην Ντούμα οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και «οδήγησε» τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία τα -αμφιβόλου νομιμότητας και στρατηγικής- συντονισμένα πυραυλικά χτυπήματα στη Συρία το Σάββατο. 

Η Συρία και η Ρωσία δεν έχουν επιτρέψει την πρόσβαση των διεθνών επιθεωρητών, επειδή «δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, που θέλει να ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων για να εξετάσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στις 7 Απριλίου και εάν ναι τι είδους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα, σύμμαχος του Άσαντ, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε πως η καθυστέρηση οφείλεται στα αεροπορικά πλήγματα.

Οι συριακές αρχές υπέδειξαν δε 22 άτομα ως μάρτυρες και υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν στο μέλλον όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Στο μέτωπο της προπαγάνδας η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε συνεντεύξεις με γιατρούς που λένε ότι δεν βρήκαν ίχνη δηλητηριωδών αερίων στην Ντούμα, όπου ακτιβιστές και ανταποκριτές ανέφεραν ότι μια χημική επίθεση σκότωσε περισσότερους από 40 ανθρώπους.

Τις προηγούμενες μέρες Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι έχουν αποδείξεις ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε χημική επίθεση, αλλά δεν τις έδωσε στη δημοσιότητα. 

Κατηγορίες και διαψεύσεις για αλλοίωση στοιχείων

Σήμερα οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι ενδέχεται να αλλοίωσε τις «αποδείξεις» από την τοποθεσία. «Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν επισκεφθεί το σημείο της επίθεσης. Φοβόμαστε μήπως τον αλλοίωσαν, με σκοπό να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της αποστολής του ΟΑΧΟ για μια αποτελεσματική έρευνα» υποστήριξε ο Αμερικανός διπλωμάτης Κεν Γουόρντ στη συνεδρίαση του Οργανισμού στη Χάγη.

Όμως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα του δεν παρενέβη στην περιοχή». Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουγείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, υποστήριξε ότι οι πραγματικοί στόχοι των πληγμάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ήταν στρατιωτικοί, όπως αεροπορικές βάσεις, και όχι μόνο ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τον απολογισμό του Πενταγώνου, ισχυρίστηκε ότι απέτυχε να χτυπήσει περισσότερες εγκαταστάσεις και ότι η Συρία κατέστρεψε 71 από τους 103 πυραύλους που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Στο μεταξύ η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζει να επιβάλει νέες επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρτ Φιλίπ, ανακοίνωσε ότι οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές έστειλαν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα για να αποτρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας από τη χρήση χημικών όπλων.

Στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της χώρας υπεραμύνθηκε της επίθεσης απέναντι στη γαλλική αντιπολίτευσης, επέμεινε ότι τα πλήγματα περιορίστηκαν σε χημικές εγκαταστάσεις και να αποφευχθεί η κλιμάκωση, αλλά δεν αναφέρθηκε σε «αποδεικτικά στοιχεία».

Τσαβούσογλου κατά Μακρόν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Ακόμη, μετά τη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν ότι η υποστήριξη από την Άγκυρα των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της Συρίας δείχνει ότι έχει «διαχωρίσει τη θέση της» από τη Ρωσία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν μπορούν να επηρεαστούν από τον πρώτο.

«Μπορεί να σκεπτόμαστε διαφορετικά, αλλά οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμες ώστε ο Γάλλος πρόεδρος να μπορεί να τις διαρρήξει», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι μια εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ ή με τους συμμάχους μας», το ΝΑΤΟ, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός, που πρόσθεσε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν, παρά τη μακροχρόνια διαφωνία τους με την υποστήριξή τους στον Ασάντ.

Παράλληλα, ο Μακρόν υποστήριξε σήμερα ότι «ποτέ δεν είπε» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Γαλλία θα μείνουν στη Συρία μακροπρόθεσμα, λίγες ώρες αφού ο ίδιος δήλωσε ότι ότι «έπεισε» τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπμ για να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία.

Απορρίπτει η Μέι ότι πιέστηκε από τον Τραμπ

Στη Βρετανία η Τερέζα Μέι απαντώντας στους επικριτές της αρνήθηκε ότι συμμετείχε στις επιδρομές, επειδή την πίεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η απόφαση ήταν προς το εθνικό συμφέρον της χώρας.

«Δεν το κάναμε αυτό επειδή ο πρόεδρος Τραμπ μας το ζήτησε, το κάναμε αυτό επειδή πιστεύαμε ότι ήταν το σωστό που έπρεπε να γίνει. Υπάρχει μια ευρεία διεθνής στήριξη για τη δράση που αναλάβαμε», τόνισε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο της χώρας της, ανέφερε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν είχαν άλλη επιλογή να προσπαθήσουν να περιορίσουν την «αποτρόπαια» χρήση χημικών όπλων.

«Κατανοεί» η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι «κατανοούν» την ανάγκη για τις συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές υποστηρίζοντας ότι έγιναν με «μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων από το συριακό καθεστώς» εναντίον του λαού τους. 

Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι πρέπει πλέον να μετατοπιστεί το θέμα στο διπλωματικό πεδίο, καθώς «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη συριακή διαμάχη». Σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τη Ρωσία να φέρει τη συριακή κυβέρνηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που υποστηρίζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, στις 24-25 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.  η ίδια δήλωσε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση, «διαφορετικά η καταστροφή θα συνεχιστεί». Αναγνώρισε ότι η πρόκληση εξακολουθεί να είναι τρομακτική επτά χρόνια από την έναρξη του πολέμου και σημείωσε ότι η λύση στη σύγκρουση φαίνεται να είναι πιο μακριά από ποτέ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας