«Ανάγκη για Ευρωπαίο υπ. Οικονομικών και Νομισματικό Ταμείο» UPD

jean-claude-juncker.jpg

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο το όραμά του για το μέλλον της Ε.Ε.

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα».

Όπως είπε, ήρθε η ώρα «να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία και τόνισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες», είπε.

Νέες εμπορικές συμφωνίες

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

«Η Ε.Ε. σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της Ε.Ε.», ανάφερε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής... ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», τόνισε.

Απελάσεις

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι «η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης», για να επαινέσει την επιμονή και τη γενναιοδωρία της Ιταλίας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με τον Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, η Ε.Ε. θα εργαστεί από κοινού με τον ΟΗΕ προκειμένου να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις», όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη.

Όπως ανακοίνωσε, η Ε.Ε. θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, διότι όπως είπε «πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου».

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την σταδιακή μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε «ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”».

«Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup», είπε.

«Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό», επισήμανε.

Brexit

Την εκτίμηση ότι σύντομα οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για την απόφασή του να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε, και η Ε.Ε. λυπάται που αποχωρούν.

«Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της», πρόσθεσε.

Επίσης υποστήριξε ότι στις 30 Μαρτίου του 2019, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και το διαζύγιο Ε.Ε.-Βρετανίας, θα πρέπει να γίνει σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στη ρουμανική πόλη Σίμπιου, ώστε να χαρτογραφηθεί το μέλλον της Ένωσης.

«Να ξεπεράσουμε το βέτο στην εξωτερική πολιτική»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ενστερνίστηκε τη θέση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και δήλωσε ότι η Ένωση πρέπει να εναγκαλιστεί το όραμά του για την Ευρώπη και να υιοθετήσει την ιδέα για ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον.

Όπως επίσης ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών-μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επιπλέον, απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP Photo/Jean-Francois Badias

«Απελευθερώστε τους δημοσιογράφους!»

Ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και στην Τουρκία, καλώντας της να απελευθερώσει του φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε.

«Η Ε.Ε. θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, «πρέπει το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και οι θεμελιώδεις αξίες να τηρούνται», είπε σήμερα ο Γιούνκερ. «Αυτό αποκλείει μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η χώρα «εδώ και κάποιο καιρό (...) απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστια βήματα».

«Έχω μερικές φορές την εντύπωση πως ορισμένοι στην Τουρκία θέλουν να κόψουν τις γέφυρες ώστε αργότερα να κατηγορήσουν την ΕΕ για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αποσπασμένοι εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος Γιούνκερ υποστήριξε επίσης ότι στην Ε.Ε. της ισότητας δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη σύσταση «κοινής αρχής» που θα ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην Ευρωπαϊκή Ενωση των ρυθμίσεων που αφορούν την απασχόληση αποσπασμένων εργαζομένων.

«Σε μία Ενωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Οσοι κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό», είπε.

«Προτείνω τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών», πρόσθεσε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας