«Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι»

stratiotikoi-tourkoi-kivernisi.jpg

Κυβερνητική απάντηση στις αντιδράσεις για την αίτηση ακύρωσης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό | Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

«Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη» αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση του Τούρκου στρατιωτικού. Η τοποθέτηση από πλευράς κυβέρνησης έρχεται σε μία στιγμή όπου η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική και η Άγκυρα αντιδρά με οργισμένο τρόπο.

Σύμφωνα με την ανώτατη κυβερνητική πηγή «Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».

Οι δηλώσεις έρχονται στον απόηχο των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για την αίτηση ακύρωσης της παροχής ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

«Γιατί υπέβαλαν αίτηση ακύρωσης;»

Είχε προηγηθεί, χθες η αντίδραση της ΝΔ, η οποία, σε ανακοίνωσή της, εγείρει ερωτήματα κάνοντας λόγο για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. έχει ως παρακάτω: 

«Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών» και «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;

«Η ΝΔ αγνοεί»

Απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε, μέσω Twitter, αργά το βράδυ του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

«Οι δεσμεύσεις προς τον Ερντογάν αποκαλύπτονται συνεχώς»

Σκληρή γλώσσα και από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο αρμόδιος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανέφερε σε δήλωσή του.

Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο και αποκαλύπτονται συνεχώς.

Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των "κεντρώων πατριωτών", αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους.

«Προκλητική και απολύτως καταδικαστέα απόφαση»

«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου -και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα- που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού ασύλου Τούρκου αξιωματικού.
«Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου»

Αντίδραση ήρθε και από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, μέσω Twitter, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και κάνει λόγο για κρυφές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ταγίπ Ερντογάν. 

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου.Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης» συνεχίζει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης.

Αντίδραση από την Άγκυρα και απάντηση ΥΠΕΞ

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το απόγευμα του Σαββάτου, ήρθε η οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου» και ότι «για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση».

«Η Ελλάδα δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας», συμπλήρωσε η Άγκυρα, τονίζοντας ότι η απόφαση «θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα» και ότι «αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες των δύο χωρών.

Στην Τουρκία απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζοντας ότι «Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη» αναφέρει σχετικά το ΥΠΕΞ.

«Να σκέφτεται και μετά να ομιλεί», συστήνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης στον κ. Τσαβούσογλου

Επιθετικός Τσαβούσογλου

Σκληρή δήλωση έκανε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι η στάση της Ελλάδας είναι «μη φιλική» και χαρακτήρισε την κατάσταση «εκρηκτική».

Απαντώντας στον Μ. Τσαβούσογλου, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Τού ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί».

Νέα κριτική από τη ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το μεσημέρι της Κυριακής, επανήλθε ασκώντας κριτική στο ΥΠΕΞ και κατηγορώντας το ότι σιωπά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί. Και τούτο, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί. Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση κάτι αυτονόητο γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας