Οι «Διάλογοι» της Αθηνάς

Αθηνά Τσιμπλοστεφανάκη
Η Αθηνά Τσιμπλοστεφανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε ηλικία 19 ετών πήγε στη Νυρεμβέργη.

Το 1997 πήρε το πτυχίο της στη Φωτογραφία και επέστρεψε στην Ελλάδα, αρχικά Αθήνα και έπειτα Κρήτη, όπου και ασχολήθηκε κυρίως με τη φωτοειδησεογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Ωστόσο, όπως και πολλοί νέοι της χώρας, αποφάσισε να επαναδραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό.

Σήμερα ζει και εργάζεται στη Νυρεμβέργη ως φωτογράφος σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες.

Η επαγγελματική της δραστηριότητα δεν στάθηκε ικανή να την αποκόψει από την καλλιτεχνική της: έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο τίποτα δεν της χαρίστηκε, καθώς όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Γερμανία, αν δεν είσαι τμήμα συγκεκριμένων ομάδων, είναι δύσκολο να κάνεις τη δουλειά σου.

Ωστόσο, η ίδια συνεχίζει «εκτός σιναφιού», παρουσιάζοντας την τελευταία της έκθεση με τίτλο «Dialoge» («Διάλογοι»), 28-30 Απριλίου στη Νυρεμβέργη στο πλαίσιο του Global Art Festival Nürnberg που ανοίγει σήμερα τις πύλες του.

Φωτογραφία της Αθηνάς Τσιμπλοστεφανάκη

Το σκεπτικό της καλλιτεχνικής αυτής πρότασης είναι πως «άνθρωποι ξεκινούν από μια ξένη χώρα κουβαλώντας τον πόνο τους, τη μοναξιά τους, την ελπίδα τους, την απογοήτευση και τον φόβο τους, τους μύθους και τη θρησκεία τους, τις ιδέες, τα στερεότυπα, τα ήθη και έθιμά τους, τη νοοτροπία, την αγάπη τους, τη χαρά τους, την ανάγκη τους, τον θυμό τους, τα πρέπει και τα θέλω τους, την ανθρωπιά και τις τραγωδίες τους... όλα αυτά δηλαδή που συγκροτούν την προσωπικότητά τους και πάνε σε μια ξένη χώρα να κάνουν μια καινούργια αρχή», όπως μας εξηγεί η ίδια.

Οταν ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πρόσφατα πως «υπάρχουν καλύτερες χώρες από τις ευρωπαϊκές για τους μετανάστες, αν δεν θέλουν να γίνουν σαν κι εμάς», πολύ λογικά η καλλιτέχνις διερωτάται: Ποια είναι η συμμετοχή των μεταναστών/καλλιτεχνών στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας προορισμού; Μπορεί μέσω της τέχνης να συνυπάρξει με τους νέους της συμπολίτες;

Ουσιαστικά, η Αθηνά μελετά έναν παράλληλο κόσμο που αλληλεπιδρά, εφάπτεται, αναπτύσσεται και αγωνίζεται να εκφραστεί καλλιτεχνικά, να υπάρξει και να συνυπάρξει με τον «κατεστημένο κόσμο».

«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες οποιασδήποτε μορφής είναι μια κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να μιλήσουν προς τα έξω και η τέχνη τους είναι το μέσο για να το κάνουν αυτό: για να αποκτήσουν το συναίσθημα του ανήκειν, ιδιαίτερα όταν είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια ξένη χώρα».