Ο Μπελογιάννης ακόμα τους φοβίζει

tzavaras.jpg

 Ο Κ. Τζαβάρας είπε πως «η Βουλή εμφανίζεται να παίρνει θέση σε έναν αγώνα που αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Ενας ήρωας του κόμματός του, εμφανίζεται ως ήρωας της δημοκρατίας» Ο Κ. Τζαβάρας είπε πως «η Βουλή εμφανίζεται να παίρνει θέση σε έναν αγώνα που αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Ενας ήρωας του κόμματός του, εμφανίζεται ως ήρωας της δημοκρατίας» | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διχαστικές λογικές αναβίωσαν χθες στη Βουλή από πλευρές της Νέας Δημοκρατίας, όταν κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής για τον Γ. Παπαντωνίου εκπρόσωποί της σχολίασαν τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις μνήμης του Νίκου Μπελογιάννη. 

Είχε προηγηθεί η παραληρηματική τοποθέτηση των χρυσαυγιτών που ανακοίνωσαν από το βήμα της Ολομέλειας πως... όταν έρθει η οργάνωσή τους στα πράγματα «θα γκρεμίσει το σπίτι του σφαγέα για να μη θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού».

Στη συνέχεια δύο από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν (στο πνεύμα της σχετικής ανακοίνωσης της ΟΝΝΕΔ, της αρθρογραφίας της «Καθημερινής» και της «Εστίας») στην απόφαση της Βουλής να στηρίξει τη δημιουργία του Μουσείου Μπελογιάννη, επικρίνοντας την εθνική αντιπροσωπεία που πήρε θέση «σε μια από τις πιο μελανές σελίδες της Ιστορίας».

Την απάντηση της κυβέρνησης έδωσε ο Νίκος Βούτσης εκφράζοντας την έκπληξή του για το ότι «υπάρχει μια συνηγορία για μια εκτέλεση που έγινε κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή των πολιτικών και διανοουμένων επιφανών εκείνης της περιόδου». 

Πρώτος ο Κ. Τασούλας δήλωσε την ιστορική του θεώρηση, αφού προηγουμένως ενέταξε την παρουσία του πρωθυπουργού στην Αμαλιάδα σε «ομοβροντία αντιπερισπασμού» στον οποίο, όπως υποστήριξε, επιδίδεται η κυβέρνηση.

«Εχει ακουστεί εδώ – γιατί υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σ' αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει μόνο η Αριστερά – ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος, η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης, που μπορεί κανείς να την κρίνει αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της δημοκρατίας…».

Και κατέληξε χειροκροτούμενος από παρόντα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας:

«Εάν είχε επικρατήσει άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν όχι απλώς να τα πώ αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ...». 

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο Κ. Τζαβάρας μίλησε για «παραβίαση της αρχής της αξιακής ουδετερότητας»

«Η Βουλή εμφανίζεται να παίρνει θέση σε έναν αγώνα που αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Ενας αγωνιστής, ένας ήρωας του κόμματός του, εμφανίζεται ως ήρωας της δημοκρατίας, δηλαδή ως ήρωας που εκπροσωπεί και την άλλη πλευρά, σε μια δημοκρατία που σέβεται αυτές τις αρχές θα έπρεπε όλοι μας να αγωνιζόμαστε να κάνουμε καλύτερη τη δημοκρατία μας».

«Μελανή σελίδα της Ιστορίας»

Ο ίδιος, αναφερόμενος στον Εμφύλιο σε δεύτερη τοποθέτησή του, υποστήριξε πως επρόκειτο «για μια πλευρά που αγωνιζόταν για ένα συγκεκριμένο σχέδιο και την άλλη πλευρά που αγωνιζόταν για να μη γίνει λαϊκή δημοκρατία η Ελλάδα.

«Δεν θέλω να αναφερθώ σ' αυτά που είχε πει ο Κύρκος, αλλά από όλες τις πλευρές υπήρχαν ήρωες και υπήρχαν και κακοποιοί. Δεν μπορεί η Βουλή να θεωρεί ότι αυτή η μελανή σελίδα της Ιστορίας μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 

«Είναι υποχρέωσή μου να μη σιωπήσω» δήλωσε από τα έδρανα της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο πρόεδρος της Βουλής.

«Μένω έκπληκτος, διότι εδώ και ενάμιση μήνα που είχε γίνει γνωστή η πρωτοβουλία μας από καμία πλευρά, εκτός από δύο έγκριτες εφημερίδες και περιθωριακά έντυπα της άκρας Δεξιάς, δεν υπήρξαν αντιρρήσεις ή ενστάσεις για το κατά πόσο η Βουλή έπρεπε να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή. Ενδεικτικό στοιχείο μιας δημοκρατικής ωρίμανσης, εν έτει 2017, για το πώς βλέπουμε όλοι την Ιστορία, μια ενιαία ιστορία αυτού του λαού... Εκφράζω επίσης την έκπληξή μου για το ότι υπάρχει συνηγορία για μια εκτέλεση που έγινε κάτω από τη δημόσια, διεθνή, παγκόσμια κατακραυγή των πολιτικών και διανοουμένων επιφανών εκείνης της περιόδου». 

«Δύο όνοι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα» σχολίασε από την πτέρυγα του ΚΚΕ η πρώην γ.γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, καθώς ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ είχε μεσολαβήσει η τοποθέτησή του από τη θέση του πολιτικού αρχηγού στη χθεσινή συζήτηση, επέλεξε να μην αναφερθεί σχετικά. 

«Ακούστηκαν φοβερά πράγματα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι σ' αυτό το Κοινοβούλιο οι απόψεις αυτές είναι απολύτως φυσιολογικές, ούτε περιμένω να δικαιωθεί ο αγώνας του ΕΑΜ ή της ΕΠΟΝ. Αυτό που μπορεί να κάνει αυτό το Κοινοβούλιο είναι να επιβραβεύει πότε το καρότο και πότε το μαστίγιο απέναντι στον λαό. Ούτε ο Μπελογιάννης έδωσε τη ζωή του για να υπάρχει αυτό το Κοινοβούλιο. Αλλά εδώ ακούστηκαν φοβερά πράγματα και ανιστόρητα. Αλλά έλεος, υπάρχουν αρχεία και Ιστορία! Το ’52 τέλειωσε ο Μπελογιάννης, αλλά το ΚΚΕ υπάρχει. Δεν μονοπωλούμε τίποτα αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε την καπηλεία και την υποκρισία. Το μίσος το εξηγούμε» είπε η κ. Παπαρήγα. 

Δ. Τζανακόπουλος: «Μόνο τιμή στον Μπελογιάννη»

Σε προχθεσινό της σχόλιο η ΟΝΝΕΔ χαρακτήρισε «γνήσιο εκφραστή μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων» τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του μουσείου προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη.

«Πρόκειται για κατάπτυστο σχόλιο. Ο Νίκος Μπελογιάννης, το μοναδικό το οποίο αξίζει, είναι τιμή» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σε ανάρτησή του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης απάντησε ότι «κατάπτυστοι είναι όσοι ήρθαν στην εξουσία για να βγάλουν τα απωθημένα δεκαετιών».