Ο Ελληνας Τσε

aris_velouxiotis_5.jpg

Αρης Βελουχιώτης Χωρίς αμφιβολία ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα. Χαρισματικός και ιδιοφυής. Ο μύθος του, όμως, τον αδικεί. Δεν ήταν αλάνθαστος, ούτε αψεγάδιαστος | Φωτ.: Σπύρος Μελετζής Επιχρωματιασμός: Βασίλης Μαθιουδάκης

Εβδομήντα χρόνια μετά το τραγικό του τέλος παραμένει ένας μύθος απείρως μεγαλύτερος από τον θρύλο που είχε δημιουργήσει η δράση του όσο ήταν ζωντανός.

Ο πρωτοκαπετάνιος, ο κορυφαίος αντάρτης, το απαράμιλλο σύμβολο αντίστασης, η προσωποποίηση της δράσης για μια λεύτερη και ανεξάρτητη Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Ο σύνδεσμος ανάμεσα στο ’21 και στη σύγχρονη εποχή. Ο Ελληνας Τσε πολύ πριν από τον Τσε. Αλήθεια, ποιος πραγματικά ήταν ο Θανάσης Κλάρας και πώς έγινε Αρης Βελουχιώτης;

Χωρίς αμφιβολία ο Αρης ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα. Χαρισματικός και ιδιοφυής. Ο μύθος του, όμως, τον αδικεί. Δεν ήταν αλάνθαστος, ούτε αψεγάδιαστος.

Το σημερινό αφιέρωμα των «Νησίδων» στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ επιχειρεί να φωτίσει τα σημεία-σταθμούς στην πορεία της ζωής του.

Κι αυτά αποδεικνύουν ότι ο πραγματικός, ο ανθρώπινος, ο γήινος Αρης είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μυθικό. Γιατί μεγάλος δεν είναι αυτός που δεν πέφτει ποτέ στη ζωή του ή δεν υποχωρεί.

Τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Μεγάλος μπορεί να γίνει μόνο εκείνος που βρίσκει τη δύναμη να σηκώνεται, να συγχρωτίζεται με την εποχή του, να προχωρεί και να προπορεύεται.

 

Επιμέλεια- Κείμενα: Γιώργος Πετρόπουλος

Υπεύθυνος ύλης: Κώστας Μανιμανάκης

Σελιδοποίηση ΕΦ.ΣΥΝ: Δημήτρης Φίλης