Novartis: Η απάντηση Σαμαρά και τα νέα στοιχεία για τον... Adonis

samaras-georgiadis-novartis.jpg

Τα νέα στοιχεία προκαλούν αντιδράσεις στην αντιπολίτευση | EUROKINISSI

Σε επιθετικό τόνο ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τα νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Την ίδια στιγμή δημοσίευμα παρουσιάζει τις φερόμενες προτάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας προς τον Άδωνι Γεωργιάδη όταν εκείνος ήταν υπουργός Υγείας.

Η διαβίβαση των συμπληρωματικών στοιχείων πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να κάνουν λόγο για «γελοιοποίηση τη συμμορίας» και να επισημαίνουν ότι τα νέα στοιχεία διαψεύδουν τα προηγούμενα. 

«Πρώτον, παρουσιάζουν δύο επιστολές της Novartis, όπου παρακαλείται ο κ. Σαμαράς να τους δεχθεί στο Νταβός, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να τον γνωρίσουν! Αλλά, ο τέως πρωθυπουργός ποτέ δεν πήγε στο Νταβός! Και μάλιστα τον προσκαλούν για δεύτερη φορά το 2014, όταν κατά την ψευδομάρτυρα Κελέση τον έχουν ήδη δήθεν "εξαγοράσει" από το 2013! Αυτοδιαψεύδονται... Δεύτερον, παρουσιάζουν ως στοιχείο... "ενοχής", σημείωμά του με τα τηλέφωνα του υπουργού Σταϊκούρα. Που όμως ήταν τελείως αναρμόδιος για τις πληρωμές στις φαρμακευτικές εταιρίες. Προφανώς πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους...» ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι «Όσα λένε τώρα οι ψευδομάρτυρες ακυρώνουν όσα έχουν οι ίδιοι πει προηγουμένως! Άθελά τους, αποκαλύπτουν μόνοι τους τη σκευωρία τους. Διευκολύνουν τον κ. Σαμαρά να τους πάει ως το τέλος. Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στο δικαστήριο που τελικά θα τους δικάσει».

Το ιδιόχειρο σημείωμα και οι επιστολές 

Σημειώνεται ότι χθες διαβιβάστηκαν από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αμελλητί (χωρίς αξιολόγηση δηλαδή) τα στοιχεία που κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση. 

Ανάμεσα σε αυτά, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  είναι ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράς γράφει το τηλέφωνο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Η προστατευόμενη μάρτυρας φέρεται να αναφέρει ότι το σημείωμα αυτό είχε ο Κωνσταντίνος Φρουζής μετά τη συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό.  Στα στοιχεία που έχει καταθέσει η Αικατερίνη Κελέση είναι και μια carte visite του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τα τηλέφωνα επικοινωνίας και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Στην Επιτροπή της Βουλής έχουν διαβιβαστεί και δύο επιστολές της Novartis, με τις οποίες η εταιρεία φέρεται να ζητάει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό. Οι επιστολές αυτές είχαν σταλεί ενόψει του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώτη επιστολή (τον Ιανουάριο του 2013) αναφέρει ότι η Novartis είναι μία από 14 εταιρείες που συγκροτούν το think tank για να οδηγήσει την Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης στην σταθερότητα και την ανάκαμψη.

Στη δεύτερη επιστολή προς τον κ. Σαμαρά, η Νοvartis επίσης προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό να έχει συνάντηση με στέλεχος της μητρικής εταιρείας, κάνει αναφορά στο ΜΟU για την φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει τη μνεία στη δεξαμενή σκέψης για τη μετάβαση της Ελλάδας στην σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Η πρόταση για τον Adonis

Εν τω μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» κάνει λόγο για εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας το οποίο αναφέρεται στην φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά και φέρει τον τίτλο Proposal Novartis for Adonis» (Προτάσεις Novartis για Άδωνι ).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα: 

«Ενδεικτικό είναι το έγγραφο που συνέταξε από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 η υπάλληλος της Novartis Ι.Ρ. Σε αυτό το draft, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνονται κατευθύνσεις υπό τον τίτλο "Κατάλογος προϊόντων σοβαρών παθήσεων του Ν. 3816 - Σεπτέμβριος 2013". Εκεί διακρίνεται ρυθμιστική πρόταση, νομοθετική πρόταση και οικονομική πρόταση. Μεταξύ άλλων, ζητείται "απαραίτητα" να διατηρηθεί ο κατάλογος των προϊόντων σοβαρών παθήσεων", σημειώνει η εφημερίδα και επικαλείται άλλο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Novartis αναφέρεται σε «προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων της λίστας 3816 σε περίπτωση που θα διατίθενται μέσω του ιδιωτικού τομέα». Εκεί η εταιρεία προτείνει υπουργική απόφαση/νόμο που θα επιβάλει την διάθεση των προϊόντων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων. Προτείνει επίσης «οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίρνουν ενημερωμένα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ ανά ΤΚ με τον αριθμό των εκτελεσθέντων συνταγών» και «οι χονδρέμποροι να είναι μόνο πιθανοί διανομείς των σκευασμάτων και οι φαρμακευτικές να επιλέγουν με ποιους θα συνεργάζονται».

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε μέσω Twitter υποστηρίζοντας ότι καμία από αυτές τις προτάσεις δεν νομοθετήθηκε και ότι η κυβέρνησή έκανε τα αντίθετα.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα νέα στοιχεία που έφτασαν στη Βουλή προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τη Νέα Δημοκρατία να μην αξιολογεί ως σημαντικά τα νέα στοιχεία. Βουλευτές του κόμματος και μέλη της ειδικής επιτροπής υποστήριξαν ότι πρόκειται για επιστολές που έγιναν παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με στόχο να υπάρξει συνάντηση στελεχών της εταιρείας μαζί του, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός, ούτε τη μια ούτε την δεύτερη φορά, δηλαδή δεν πήγε ούτε το 2013 ούτε το 2014. 

Ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, εγείρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μέλος της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, με αφορμή τη διαβίβαση νέων στοιχείων στη Βουλή, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που σήμερα έρχεται στη Βουλή στοιχείο που κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στις 9 Μαρτίου, δηλαδή σε χρόνο που η ειδική επιτροπή της Βουλής είχε την πλήρη αρμοδιότητα, σημαίνει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έπρεπε να παραλάβει αυτά τα στοιχεία αλλά να στείλει την Αικατερίνη Κελέση στη Βουλή».

«Υπάρχει συνεπώς θέμα παράβασης καθήκοντος για την κ. Τουλουπάκη» ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεόδωρου και πρόσθεσε ότι η σημερινή εξέλιξη δικαιολογεί και το αίτημά του να κληθεί άμεσα ως μάρτυρας στην επιτροπή ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας