Νόστιμες τάρτες

Η τάρτα είναι ένα γευστικό και εύκολο έδεσμα. Σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο αλλά και σαν κυρίως γεύμα, μαζί με μία σαλάτα. Μπορούμε να ανοίξουμε ζύμη για τη βάση της, αλλά έχουμε εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα και με έτοιμη ζύμη σφολιάτας ή κουρού.

Η παρασκευή της τάρτας μάς δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, όσον αφορά τα υλικά με τα οποία θα τη γεμίσουμε. Και κάθε φορά προσθέτοντας ή αφαιρώντας ένα υλικό έρχεσαι πιο κοντά στην τέλεια γεύση.

Ας προμηθευτούμε έτοιμη ζύμη, για πιο γρήγορα, και ας τη γεμίσουμε με υλικά που αγαπάμε. Σε μία ώρα θα απολαύσουμε ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Τάρτα λαχανικών

υλικά

►1 φύλλο ζύμη κουρού

►3 πιπεριές (κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη)

►12 ντοματίνια

►8 μανιτάρια

►2 φρέσκα κρεμμυδάκια

►10 μαύρες ελιές

►4 λιαστές ντομάτες

►2 αυγά

►3 κουταλιές γάλα

►1/2 φλιτζάνι γιαούρτι

►1/2 φλιτζάνι κατίκι (μαλακό τυρί)

►200 γραμμ. φέτα, χοντροκομμένη

►100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί)

►4 κουταλιές λάδι

►2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό

►αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή βάζουμε λαδόκολλα σε μία ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη κουρού να καλύπτει και τα τοιχώματα. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι και το κατίκι. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις τεμαχίζουμε. Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με το λάδι. Προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε και το στρώνουμε πάνω στη ζύμη και κλείνουμε προς το κέντρο τις άκρες της.

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε την τάρτα και την πασπαλίζουμε με τον βασιλικό. Την αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.

Με ντομάτα και τόνο

υλικά

►1 φύλλο ζύμη σφολιάτας

►1 κονσέρβα τόνου

►1 ντομάτα

►4 αυγά

►1 κρεμμύδι

►4 κουταλιές κρέμα γάλακτος

►200 γραμμ. τριμμένο τυρί

►αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε τη σφολιάτα να καλύπτει και τα τοιχώματα. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.

Στραγγίζουμε τον τόνο και τον διαλύουμε με ένα πιρούνι. Τον προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Το ρίχνουμε πάνω στη σφολιάτα. Σκορπίζουμε από πάνω τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με το τυρί και κλείνουμε προς το κέντρο τη σφολιάτα.

Ψήνουμε την τάρτα 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει η επιφάνεια. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Τάρτα με μελιτζάνες και φέτα

υλικά

Τάρτα με μελιτζάνες και φέτα

►1 φύλλο ζύμη σφολιάτας

►3 μελιτζάνες φλάσκες

►2 φλιτζάνια φέτα, τριμμένη

►3 ντομάτες ώριμες

►6 κουταλιές λάδι

►φύλλα βασιλικού

►ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις στεγνώνουμε και τις ψήνουμε ολόκληρες στο γκριλ, γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν. Τις καθαρίζουμε από τις φλούδες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε τη σφολιάτα να καλύπτει και τα τοιχώματα. Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις απλώνουμε πάνω στη ζύμη.

Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και τις τοποθετούμε πάνω από τις μελιτζάνες. Αλατίζουμε ελαφρά, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σκεπάζουμε με τη φέτα.

Περιχύνουμε το λάδι σε όλη την επιφάνεια και κλείνουμε προς το κέντρο τη σφολιάτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την πασπαλίζουμε με τα φύλλα βασιλικού. Αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.

Με κοτόπουλο και κολοκυθάκια

υλικά

►300 γραμμ. στήθος κοτόπουλο βρασμένο

►1 φύλλο ζύμη σφολιάτας

►1 κρεμμύδι, τριμμένο

►200 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα, ψιλοκομμένα

►400 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

►5-6 κολοκυθάκια τριμμένα

►1 κουταλιά βούτυρο

►3 αυγά

►αλάτι, πιπέρι

►λάδι

για το πασπάλισμα:

►80 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

►1 αυγό χτυπημένο

εκτέλεση

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε ένα ποτήρι νερό και το βούτυρο. Τη βάζουμε στη φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τα κολοκυθάκια. Βράζουμε μέχρι να σωθεί όλο το νερό και να στεγνώσει αρκετά το μείγμα. Προσοχή μην αρπάξει.

Σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα 4-5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο που το έχουμε ψιλοκόψει και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια (αν χρειαστεί τα πατάμε με κουτάλι να βγάλουν όλα τους τα υγρά). Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μαζί με το τυρί. Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε τη σφολιάτα να καλύπτει και τα τοιχώματα.

Ρίχνουμε το μείγμα. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και το αλείφουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τυρί και κλείνουμε προς το κέντρο τη σφολιάτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς επί 30-35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει η επιφάνεια.

k.vlahou@efsyn.gr

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας