Μισό αιώνα το ταμείο στα χέρια των ξένων

dyo_aiones_me_ti_thlia_tou_xreous.jpg

Δύο αιώνες με τη θηλιά του χρέους Ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος της χώρας κράτησε σχεδόν μισό αιώνα, ώς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γραφείο του όμως στην Αθήνα έκλεισε το 1978 καθώς μια σειρά ρυθμίσεις στα παλιά δάνεια έγιναν μεταπολεμικά

Βάσει του νόμου ΒΦΙΘ, η Ελλάδα παραχώρησε στον ΔΟΕ τις εξής πηγές εσόδων: τα μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, σιγαρόχαρτου, Ναξίας σμύριδος. Σε περίπτωση δε που δεν αρκούσαν αυτές οι πηγές εσόδων, στον ΔΟΕ εκχωρούνταν και οι ακόλουθες: δασμοί των τελωνείων Λαυρίου, Πατρών, Βόλου και Κέρκυρας.

Τέλος στον ΔΟΕ δόθηκε επίσης και η εποπτεία των δημόσιων υπηρεσιών που ήταν αρμόδιες για την είσπραξη των εκχωρηθέντων εσόδων. Ετσι οι προσλήψεις, οι απολύσεις, οι μεταθέσεις και οι προαγωγές των υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών ήταν κάτω από την έγκριση του ΔΟΕ.

Μόλις ρυθμίστηκε το ζήτημα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, οι μεγάλες δυνάμεις έδωσαν την έγκρισή τους και η Ελλάδα μπόρεσε να συνάψει δάνειο 170 εκατομμυρίων φράγκων που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη της πολεμικής αποζημίωσης προς την Τουρκία, για την κάλυψη του ελλείμματος της χώρας και για την εξόφληση του κυμαινόμενου χρέους σε χρυσό.

Ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος της χώρας κράτησε σχεδόν μισό αιώνα, ώς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γραφείο του όμως στην Αθήνα έκλεισε το 1978 καθώς μια σειρά ρυθμίσεις στα παλιά δάνεια έγιναν μεταπολεμικά.

Ενα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την πρώτη περίοδο του ΔΟΕ είναι τούτο: μετά την πτώχευση και τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο η Ελλάδα μπήκε σε επαναστατική κρίση, διέξοδο στην οποία έδωσε το κίνημα στο Γουδί.