Μια παραίτηση σε ζωντανή σύνδεση

sakellariou.jpg

Νίκος Σακελλαρίου ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο τέως πλέον πρόεδρος του ΣτΕ παραιτούμενος μπροστά στον τηλεοπτικό φακό δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα. [...]

Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό. Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι’ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος

Στη συνέχεια ευθέως τοποθετήθηκε παρ’ όλο που διαρκεί ακόμα η διάσκεψη του ΣτΕ, λέγοντας ότι άποψή του είναι πως δεν μπορούν να γίνουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις όπως προβλέπει ο νέος τρόπος υπολογισμού, και σημειώνει:

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι “έχουν γνώσιν οι φύλακες” και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβόμενων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες».

Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη κοινή δήλωση: «Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα, με βάση τη συνείδησή τους και το δημόσιο συμφέρον».

Το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του ανωτάτου δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της κυβέρνησης. Οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος πρόεδρος ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου. Η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας».

Ασθενής μνήμη

Οταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣτΕ ο Ν. Σακελλαρίου με πρόταση που έγινε δεκτή στο υπουργικό συμβούλιο, η «Καθημερινή» έγραφε υπαινικτικά ότι ειδικά η συγκεκριμένη επιλογή είχε την αποδοχή όλων των πολιτικών πλευρών και σημείωνε: «Αν και πρώτος στη δικαστική επετηρίδα ο κ. Σακελλαρίου και ως εκ τούτου δικαιωματικά με προνομιακή θέση στην κούρσα της διαδοχής στο ΣτΕ, εν τούτοις η επιλογή του θεωρήθηκε απροσδόκητη από γνώστες των διεργασιών και διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου».

Τότε είχαν προαχθεί σε αντιπροέδρους οι Χρ. Ράμμος, Νικ. Μαρκουλάκης, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Ιω. Γράβαρης.

Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα -που ο τέως πλέον πρόεδρος του ΣτΕ φημολογείται ότι θα λάβει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.- κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι αυτής της συγκεκριμένης επιλογής.

Αρχικά η εμβληματική υπόθεση που έφερε τον κ. Σακελλαρίου στον αφρό της επικαιρότητας ήταν οι χειρισμοί του την περίοδο της υπόθεσης εξέτασης από το ΣτΕ της συνταγματικότητας του νόμου για τις άδειες των καναλιών.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος μετά τις υπαινικτικές δηλώσεις του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους μεγάλους μιντιάρχες, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Είχε δηλώσει τότε: «Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας». Ακολούθησαν σκανδαλώδη σε βάρος του πρωτοσέλιδα που προκάλεσαν ακόμα και λεκτικές επιθέσεις εναντίον του στην πλ. Κολωνακίου.

Χαρακτηριστικά: Ευάγγελος Βενιζέλος: «Οι δηλώσεις του κυρίου Σακελλαρίου ότι αφουγκράζεται την κοινωνία προκαλούν θεσμικό τρόμο!». Ν.Δ.: «Τονίζουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δεν μπορεί να έχει οποιονδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον και οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

Ολα εκείνα τα παλιά όμως στη συνέχεια ξεχάστηκαν, ενώ οι αντιδράσεις κόπασαν αφού τελικά άρθρα του νόμου Παππά κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Μάλιστα οι προσβλητικές αιχμές μεταβλήθηκαν σε βαθιά εκτίμηση όταν ακολούθησε σωρεία αποφάσεων περί αντισυνταγματικότητας νομοθετικών ρυθμίσεων της εκτελεστικής εξουσίας, όπως π.χ. η απόφαση 1738/2017 που οδήγησε σε παραγραφή χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου (λίστα Λαγκάρντ κ.λπ.), η 2649/2017 κοινή υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες» αλλά και το «πόθεν έσχες» των δικαστών (ακόμα δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα και δεν καταθέτουν οι δικαστές «πόθεν έσχες») κ.λπ.

Την ίδια όμως ώρα μέσα στις τάξεις του ΣτΕ η πορεία της προεδρίας του δεν ήταν καθόλου ανέφελη, ειδικά όταν ο πρόεδρος συστηματικά και για μείζονα θέματα, όπως π.χ. η διδασκαλία των Θρησκευτικών, επέλεγε να εκδικαστούν με μειωμένες συνθέσεις, με εισηγητή που δεν μετείχε καν στη σύνθεση, και τέλος χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος του Δικαστηρίου να μετέχει.

Με αυτούς τους τρόπους, σύμφωνα με την άποψη δικαστών του ΣτΕ, παραβιαζόταν η συνταγματική αρχή του φυσικού δικαστή.

Δυσμενή σχόλια

Ο τρόπος που ανακοινώθηκε από τον ίδιο και μάλιστα τμηματικά η απόφαση για κατήχηση κι όχι διδασκαλία των Θρησκευτικών, χωρίς να υπάρχει αρχικά η καταγραφή των μειοψηφιών, προκάλεσε δυσμενή εναντίον του σχόλια. Η δε απόφασή του να εκδικάσει πριν συνταξιοδοτηθεί σωρεία παρεμφερών υποθέσεων φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αντιδράσεων από μεγάλη μερίδα δικαστών.

Τελικά λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του κι ενώ όπως συνήθως έτσι και τώρα είχαν υπάρξει διαρροές σχετικά με την επικείμενη απόφαση για τη συνταγματικότητα ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο κ. Σακελλαρίου δίνοντας όχι μόνο το στίγμα ότι η άποψή του προφανώς μειοψήφησε, αλλά προσπαθώντας να προκαταλάβει και την όποια απόφαση.

Σύμφωνα με δικαστές του ΣτΕ, αυτό κρίνεται απολύτως αντιδεοντολογικό αλλά και εξαιρετικά πιεστικό ώς και απειλητικό προς τους δικαστές, ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογο φαινόμενο παραίτησης προέδρου εν μέσω διαρκούς διάσκεψης της Ολομέλειας. Μέχρι τη λήψη απόφασης, πάντως, χρέη προεδρεύοντος στη συγκεκριμένη Ολομέλεια θα αναλάβει η Μαίρη Ειρήνη Σαρπ.

Τέλος, είναι άξιον απορίας το πώς ο μόλις ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότησή του πρόεδρος του ΣτΕ επέλεξε με... διακαναλική σύνδεση να κάνει γνωστή στους συναδέλφους του την παραίτησή του καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις διαρροές και την παραβίαση της μυστικότητας.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας