Μετωπικά απέναντι ο Περισσός

tsipras_koutsoumpas.jpg

Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Μέγαρο Μαξίμου | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εξ αρχής απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς περιστροφές, ενδοιασμούς και αυταπάτες, τάχθηκε το ΚΚΕ, προβλέποντας μάλιστα ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» θα είναι μια από τα ίδια με τους προκατόχους της. Παρά τις εκκλήσεις της ηγεσίας του Μαξίμου τουλάχιστον για επίδειξη ανοχής, η μετωπική επίθεση του Περισσού παραμένει αμείωτη εδώ και έναν χρόνο και κορυφώνεται αυτό το διάστημα, κατά το οποίο η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν.

Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε φορέα άσκησης εξουσίας και η εκτόξευση των ποσοστών του είχαν προβληματίσει έντονα το ΚΚΕ, που είδε στον αντίποδα τα δικά του ποσοστά να συρρικνώνονται. Αποτέλεσμα ήταν η αντιπολιτευτική του τακτική να καταστεί πιο σκληρή, με διαρκή προσκλητήρια στον λαό για αγώνες και κινητοποιήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε φιλολαϊκά νομοσχέδια, όπως αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Περισσός ήταν απορριπτικός.

Η προσπάθεια αποφυγής κάθε είδους ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται εξάλλου και στην αρνητική στάση στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να διευκρινίζει ότι αποτελεί προσωπική απόφαση το να καταλήξουν δύο ομόφυλα άτομα στο να μείνουν μαζί, ωστόσο η απόφαση αυτή «δεν είναι δημόσια και ούτε πρέπει να γίνει με τέτοια νομοθετική ρύθμιση όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης».

Στις πολλαπλές αντικυβερνητικές επιθέσεις του στον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει βρει τους κατάλληλους για να κάνουν όλη τη βρόμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι» και επιπλέον ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. υλοποιεί τις “βάρβαρες πολιτικές”» του τρίτου Μνημονίου και θα φέρει κι άλλα “βάρβαρα μέτρα” στη Βουλή».

Ο κ. Κουτσούμπας έχει καταλογίσει στο κυβερνών κόμμα «απατηλά συνθήματα και καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών και ελπίδων», ενώ έχει παραλληλίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου. Για το «παράλληλο πρόγραμμα» στάθηκε εξίσου αιχμηρά, αναφέροντας ότι «έχει γίνει πλέον ανέκδοτο».

Η πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου προκάλεσε σε ορισμένους απορίες, οι οποίοι αναρωτήθηκαν «τι γυρεύει εκεί ο Κουτσούμπας;», όμως αμέσως μετά το «σύννεφο» διαλύθηκε από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, δήλωσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν συναινεί σε αντιλαϊκές πολιτικές», ενώ κάλεσε τον λαό σε «δυναμική» απάντηση στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον έχει εξάλλου η επιχειρηματολογία για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Βασική γραμμή ήταν ότι η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα στα φτωχά και αδύναμα στρώματα που δεν μπορούν να αποκαλούνται μέτρα ανακούφισης και την ίδια στιγμή εγκρίνει Μνημόνια ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των δανειστών και εταίρων.

Στον Περισσό ευελπιστούν ότι η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της λήψης και εφαρμογής δύσκολων και αντιδημοφιλών μέτρων θα τους ενισχύσει προοπτικά, καθώς πολλοί ψηφοφόροι που πίστεψαν εις διπλούν στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν και πάλι στην πολιτική, «πραγματικά αριστερή» εστία τους.