Μεγάλος συνασπισμός με καγκελάριο Μέρκελ και με πρόγραμμα Σουλτς

merkel-seehofer-steinmayer.jpg

Ανγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Βαλτερ Σταινμάγερ AP Photo/Markus Schreiber

Να συζητήσουν για τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού συμφώνησαν επί της αρχής η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς και τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Πέραν αυτού, όμως, δεν καθόρισαν ούτε πώς και σε ποια βάση, ούτε το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, ενώ ανοιχτό παραμένει στο τραπέζι από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ ή της προσφυγής σε νέες εκλογές.

Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πριν από τις συζητήσεις για την κυβέρνηση έχουν να διαχειριστούν τις αντιδράσεις που συναντούν στο εσωτερικό των κομμάτων τους.

Τις λιγότερες έχει βεβαίως η Μέρκελ, καθώς μετά το ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών για την «Τζαμάικα» με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, οι Χριστιανοδημοκράτες τρέμουν στη σκέψη ενός νέου ναυαγίου και στοιχίζονται με την καγκελάριο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τη λύση μιας κυβέρνησης κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, η οποία προεξοφλείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι θα είναι περιορισμένης διάρκειας, ή να συζητήσουν σοβαρά την έσχατη λύση της προσφυγής ξανά στις κάλπες.

Και τα δύο αυτά σενάρια θα φέρουν στο προσκήνιο τη διαδοχή της Μέρκελ και μάλιστα σε συνθήκες που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες για το CDU.

«Ο νέος συνασπισμός της Μέρκελ», γράφει σκωπτικά η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung.
↳ «Ο νέος συνασπισμός της Μέρκελ», γράφει σκωπτικά η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung. Mπορεί, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της καγκελαρίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας να έχουν αποτύχει, όμως στη σύνοδο Ε.Ε.-Αφρικής φαίνεται πως βρίσκει καλύτερο πεδίο συνεννόησης με τους Αφρικανούς εταίρους της σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι κι αυτό ένα βήμα...

Απαιτητικός εταίρος

Η εικόνα της καγκελαρίου έχει τρωθεί μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για την «Τζαμάικα», όπου είχε επενδύσει όλο της το πολιτικό κεφάλαιο για την τέταρτη θητεία της.

Οι τρεις προηγούμενες θητείες, σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά με τους Φιλελεύθερους και ξανά με τους Σοσιαλδημοκράτες, κρίθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες για την ίδια, αλλά προκάλεσαν τεράστιο κόστος στους εταίρους της.

Το νέο σχήμα που ήθελε να δοκιμάσει, σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, δεν της βγήκε και τώρα είναι αναγκασμένη να γυρίσει στα ίδια με τους Σοσιαλδημοκράτες, χωρίς όμως αυτοί να είναι διατεθειμένοι να της δώσουν και άλλη ευκαιρία δίχως μεγάλα ανταλλάγματα.

Η λύση που αναζητείται με τη συζήτηση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού κινείται ουσιαστικά στην κατεύθυνση του σχηματισμού μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και καγκελάριο τη Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς στο συνέδριο του SPD, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς επιδιώκει και να πείσει το σώμα ότι ισχύει το σχέδιο αναδιοργάνωσης και πολιτικής ανάταξης που είχε υποσχεθεί, κατά την εκλογή του, στις αρχές του χρόνου και το οποίο επανέλαβε αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι όροι για τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είναι να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας και να κινηθεί στο πλαίσιο της πρότασης Μακρόν, να θεσπιστεί θέση υπουργού Οικονομικών στην Ε.Ε., και στο εσωτερικό της Γερμανίας να γίνουν βαθιές αλλαγές στο σύστημα υγείας, στο εκπαιδευτικό και στην πολιτική των δημόσιων επενδύσεων.

Η πρόταση της ηγεσίας προς το συνέδριο αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο πολιτικό συμβούλιο.

Διάψευση συμφωνίας

Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει ούτε τις πρόωρες εκλογές ούτε την πρόταση ψήφου ανοχής σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ. Ο πρόεδρος του SPD διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της «Bild» ότι έχει συμφωνήσει για τον νέο μεγάλο συνασπισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις διαρροές από την Ενωση CDU/CSU περί συμφωνίας να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Η Νεολαία του SPD, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Κέβιν Κένερτ, ενδέχεται να θέσει σε ψηφοφορία στο συνέδριο του κόμματος (7-9 Δεκεμβρίου) ψήφισμα κατά ενός νέου μεγάλου συνασπισμού.

Εάν το κάνει, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο με βάση τους συσχετισμούς στο σώμα των συνέδρων, αφού το 70% ήταν κατά της συνεργασίας πριν και μετά τις εκλογές.

Στην περίπτωση δε που τεθεί θέμα στην οργανωμένη βάση, εκεί το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συντριπτικό κατά της συνεργασίας με την Ενωση CDU/CSU παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι συνδικαλιστές, όπως ο πρόεδρος του Verdi, Φρανκ Μπίρτσκι, τάσσονται δημοσίως υπέρ του σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης.

Κρίσιμο συνέδριο

Η καγκελάριος θα πρέπει να περιμένει μετά το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών και το συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

Στην περίπτωση που τεθούν όροι από τους Σοσιαλδημοκράτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαντήσουν με αντίθετους όρους οι Χριστιανοκοινωνιστές.

Το κόμμα κατέγραψε στις ομοσπονδιακές εκλογές το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του (37% στη Βαυαρία όπου κατεβαίνει εκπροσωπώντας και το CDU) και με αυτό το ποσοστό στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018 κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο της εξουσίας.

Ο Ζεεχόφερ αμφισβητείται ευθέως από πολλές πλευρές στο εσωτερικό του κόμματός του και για πρώτη φορά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία της Βαυαρίας είτε την προεδρία του CSU.

Στην πρώτη περίπτωση, αναμένεται να τον διαδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σόντερ.

Εάν όμως δει ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο Βερολίνο ως πρόεδρος του κόμματος και επιλέξει να μείνει στην πρωθυπουργία, δεν αποκλείεται η κρίση αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του να εξελιχθεί στο συνέδριο (16-17 Δεκεμβρίου) σε μετωπική σύγκρουση.

Δημοσκοπήσεις

Η περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό αντανακλάται και στις τάσεις των ψηφοφόρων, όπως καταγράφονται κάθε εβδομάδα στις δημοσκοπήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσκόπηση του συντηρητικού ινστιτούτου Allensbach για την οικονομική εφημερίδα «FAZ», το 61% ήταν υπέρ των συνομιλιών των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες και μάλιστα στις τάξεις των ψηφοφόρων του SPD υπέρ ήταν το 58%.

Χθες, σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για την «Bild» μόνον το 22% τάσσεται υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού.

Το 42% θεωρεί ότι μάλλον αυτό θα γίνει στο τέλος, όμως από την άλλη το 30% λέει ότι είναι προτιμότερη η νέα προσφυγή στις κάλπες και το 20% πιστεύει ότι δεν αποκλείεται αυτή η κατάληξη.

Στο ερώτημα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, η καλύτερη εκδοχή που προβάλλει για την καγκελάριο Μέρκελ είναι να συμφωνήσουν και οι Πράσινοι, ώστε να μη βρεθεί μόνη με τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας