«Μάτι» της Εφορίας στις καταθέσεις

tsakalotos.jpg

Ευκλείδης Τσακαλώτος EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με το νέο λογισμικό, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και του διοικητή της Αρχής Γ. Πιτσιλή, η συλλογή των στοιχείων για έναν φορολογούμενο μπορεί να γίνεται σε λίγα λεπτά, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα από τους ελεγκτές μπορούν να εξαχθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας

Αναλυτική εικόνα για τις καταθέσεις και τις κινήσεις των λογαριασμών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για έναν στους δέκα φορολογουμένους ή 1,27 εκατομμύριο συνολικά, οι οποίοι την περίοδο 2002-2014 βρέθηκαν να είναι με πολλά μηδενικά.

Οι λογαριασμοί των εν λόγω φυσικών προσώπων θα αντιπαρατεθούν με τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν στην Εφορία προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν από το ηλεκτρονικό σύστημα με αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης και να απαλλαγούν από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή, καταβάλλοντας τον φόρο που προβλέπεται στη ρύθμιση.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών δηλώσεων.

Με το νέο σύστημα, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και του διοικητή της Αρχής Γ. Πιτσιλή, θα διαχωρίζονται οι πρωτογενείς καταθέσεις από λοιπές κινήσεις μέσα σε μερικά λεπτά και αμέσως μετά θα αναλαμβάνουν οι ελεγκτές, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, για το 2017 έχουν προγραμματιστεί 23.300 έλεγχοι οι οποίοι θα προκύψουν από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων.

Οι σημαντικότερες υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Περιγράφοντας τη λειτουργία του νέου λογισμικού, το οποίο δημιουργήθηκε εσωτερικά από στελέχη της Αρχής, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η διαδικασία της διασταύρωσης στοιχείων για έναν μόνο φορολογούμενο με τα ελεγκτικά εργαλεία τα οποία υπήρχαν μέχρι τώρα στη διάθεση των αρμοδίων, απαιτούσε από έξι μήνες έως και έναν χρόνο.

Με το νέο λογισμικό, η συλλογή των στοιχείων μπορεί να γίνεται σε λίγα λεπτά, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα από τους ελεγκτές μπορούν να εξαχθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Από την πλευρά της η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για παράταση των χρόνων παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων τόσο του ΣΔΟΕ όσο και αυτών που μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ (όσες έληγαν στις 31.12.2016 έως το τέλος του 2017, όσες μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ για τρία χρόνια), θέλοντας να δείξει ότι θα ελεγχθούν όλες.