Καταγγελία ΟΙΕΛΕ για πλαστά πτυχία διορισθέντων στο Δημόσιο

oile.jpg

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας EUROKINISSI - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε σοβαρές καταγγελίες για διορισμό στο Δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προχωρά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Υστερα από σύγκριση των τίτλων σπουδών ιδιωτικών ΤΕΕ με τους πίνακες διορισθέντων του διαγωνισμού 5Κ/2015 (ΦΕΚ 6/27-10-2015) του ΑΣΕΠ, η Ομοσπονδία διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών οι οποίοι διορίζονται σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας.

Η Ομοσπονδία, με επιστολές που έστειλε τόσο στο ΑΣΕΠ όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ζητά να γίνει άμεσα η διαγραφή των κατόχων παράνομων τίτλων από τον πίνακα διορισθέντων και να εφαρμοστεί το σχετικό πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Το πόρισμα ζητά από το υπουργείο Παιδείας να ελεγχθούν όλοι οι τίτλοι, ακόμη και πριν από το 2004, και να δώσουν εξετάσεις όλοι οι κάτοχοι των πλαστών και παράνομων τίτλων προκειμένου να λάβουν νόμιμο απολυτήριο.

«Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί πως σήμερα δίδεται λαμπρή ευκαιρία στην κυβέρνηση να βάλει, επιτέλους, φραγμό στο άθλιο φαινόμενο του διορισμού στο Δημόσιο κατόχων πλαστών-παράνομων τίτλων σπουδών, κυρίως από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης, που μαίνεται εδώ και δεκαετίες. Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει ότι κάθε νέος άνθρωπος, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής προέλευσης ή σχολείου από το οποίο έχει αποφοιτήσει, έχει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στην εργασία και στη ζωή» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χριστόπουλος.

Θυμίζουμε ότι το 2005 η ΟΙΕΛΕ είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση έκδοσης πάνω από 2.000 -«άριστων» μεν, πλαστών δε- τίτλων σπουδών από δύο ιδιωτικά ΤΕΕ της Αρτας.

Οι τίτλοι αυτοί έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες απόφοιτους όχι μόνο να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αλλά και να καταλάβουν θέσεις «τις οποίες θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ΟΙΕΛΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Λίγες βδομάδες μετά, η υπόθεση συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αρτας, το οποίο με την απόφαση 62/2012 ζητούσε την οριστική παύση της δίωξης των κατηγορουμένων λόγω παραγραφής των πλημμελημάτων.

Υστερα από επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενημερωθήκαμε ότι οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη και ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στο σύνολό του σε συνεργασία μάλιστα με το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.