Και τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

xristoforakos-630.jpg

Μιχάλης Χριστοφοράκος ΕUROKINISSI / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Επιμένουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές στην παρουσία του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκου, εν όψει της δίκης για την υπόθεση των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας στις 24 του Φλεβάρη.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας έχει εκδώσει από το περασμένο καλοκαίρι σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης -το τρίτο κατά σειρά- σε μια ύστατη προσπάθεια να φέρει τον κατηγορούμενο προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens εν Ελλάδι φυγοδικεί χάρη στη δεύτερη υπηκοότητά του, τη γερμανική, αφού στο παρελθόν οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του με το σκεπτικό ότι η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, έχει δικαστεί εκεί για τα αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση της Siemens στη Γερμανία, όπου έμεινε ένα μικρό διάστημα στη φυλακή ενώ κατέβαλε και πρόστιμο 350.000 ευρώ.

Πάντως, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του από τις ελληνικές αρχές, δεν μπορεί να μετακινηθεί εκτός των γερμανικών συνόρων καθώς ενδέχεται να συλληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το πρώτο ένταλμα για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο εξεδόθη αμέσως μετά τη διαφυγή του το 2007 από τον τότε τακτικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, ενώ το δεύτερο από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Μ. Νικολακέα.