Ημέρες... Αποκάλυψης

myanmar.jpg

Ο Υπατος Αρμοστής κατήγγειλε τη Μιανμάρ για τη συνεχιζόμενη «εθνοκάθαρση» των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, ανεβάζοντας σε περίπου 900.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων στο γειτονικό Μπαγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από το πολύνεκρο πογκρόμ των αρχών Ο Υπατος Αρμοστής κατήγγειλε τη Μιανμάρ για τη συνεχιζόμενη «εθνοκάθαρση» των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, ανεβάζοντας σε περίπου 900.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων στο γειτονικό Μπαγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από το πολύνεκρο πογκρόμ των αρχών | AP Photo/Dar Yasin

Σε τι κόσμο ζούμε... «Αποκάλυψη» στη Συρία, «εθνοκάθαρση» στη Μιανμάρ, ραγδαία εξάπλωση του ρατσισμού και υποκίνηση μίσους από κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, εκτελέσεις, βία, διώξεις, διάβρωση δημοκρατικών θεσμών και αμέτρητες άλλες συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερες από 50 χώρες είναι ο ζοφερός απολογισμός της ετήσιας έκθεσης του (Ιορδανού) Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, όπως την παρουσίασε συνοπτικά στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Οσο κι αν ο (θεωρητικά ουδέτερος) διεθνής οργανισμός έχει κατηγορηθεί για επιλεκτικές και πολιτικά υποκινούμενες παρεμβάσεις αλλά και κραυγαλέα (εκούσια ή ακούσια) αδυναμία να στοιχειοθετήσει αδικήματα και εγκλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την τιμωρία των εκάστοτε ενόχων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, οι καταγγελίες του Υπατου Αρμοστή παραμένουν βαρυσήμαντες (παρότι μπορεί να αξιοποιηθούν βολικά για πολιτικές, γεωστρατηγικές ή στρατιωτικές σκοπιμότητες). 

Αν. Γούτα, Αφρίν 

«Αυτό τον μήνα είναι η Ανατολική Γούτα η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα [του ΟΗΕ, Γκουτέρες], αποτελεί κόλαση επί γης. Τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα θα είναι κάπου αλλού όπου οι άνθρωποι [στη Συρία] θα έρθουν αντιμέτωποι με μια Αποκάλυψη - μια Αποκάλυψη σκόπιμη, προσχεδιασμένη και εκτελεσμένη από πρόσωπα εντός της κυβέρνησης, προφανώς με την πλήρη στήριξη κάποιων εκ των ξένων υποστηρικτών τους. Είναι επείγον να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφική πορεία και να παραπέμψουμε τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» προέτρεψε το Συμβούλιο ο Αλ Χουσέιν, στηλιτεύοντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν (χωρίς να τους κατονομάσει).

Κι ενώ δεν εξαίρεσε από το κάδρο των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων τις «ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους το "Ισλαμικό Κράτος"» [!], τόνισε πως οι μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το συριακό καθεστώς καλλιέργησαν τις συνθήκες για να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις, σαν αυτές που κυριαρχούν στην Ανατολική Γούτα. 

«Πρόσφατες απόπειρες να δικαιολογηθούν βάναυσες επιθέσεις, που εξαπολύονται αδιακρίτως σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων εξαιτίας της ανάγκης να καταπολεμηθούν λίγες εκατοντάδες μαχητές, όπως συμβαίνει στην Ανατολική Γούτα, δεν μπορούν να στηριχτούν νομικά και ηθικά. Οταν είσαι προετοιμασμένος να σκοτώσεις τον ίδιο τον λαό σου, τα ψέματα είναι εξίσου εύκολα. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Συρίας πως λαμβάνει κάθε μέτρο για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό είναι ειλικρινά γελοίοι»... 

Ο Υπατος Αρμοστής αναφέρθηκε επιγραμματικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν, που «απειλούν μεγάλο αριθμό αμάχων» και εκτενέστερα σε μαζικές απολύσεις, αυθαίρετες φυλακίσεις με την κατηγορία της τρομοκρατίας, βασανιστήρια υπό κράτηση και καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης -μεταξύ άλλων- από την τουρκική κυβέρνηση, επιφυλασσόμενος να δημοσιοποιήσει τις επόμενες μέρες λεπτομερή έκθεση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη γείτονα και τις συνθήκες στις νοτιοανατολικές (κουρδικού πληθυσμού ως επί το πλείστον) επαρχίες της. 

ΗΠΑ, Ευρώπη 

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο Υπατος Αρμοστής δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ενήλικων κι ανήλικων μεταναστών που αναχαιτίζονται στα νότια αμερικανικά σύνορα, τις απελάσεις ακόμα και νομοταγών μεταναστών που «διαλύουν οικογένειες και προκαλούν μεγάλα δεινά», αλλά και τον τερματισμό προγραμμάτων προστασίας μεταναστών, π.χ. το DACA, όπως απειλεί η κυβέρνηση Τραμπ. 

Ο Αλ Χουσέιν δεν χαρίστηκε βέβαια ούτε στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στην αντιμεταναστευτική πολιτική της. «Σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των εθνικών Κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχουν πλέον πολιτικά κόμματα με ακραίες θέσεις εναντίον μεταναστών και σε ορισμένες περιπτώσεις μουσουλμάνων και άλλων μειονοτήτων» σημείωσε, καυτηριάζοντας «τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την υποκίνηση μίσους που έχει πλέον εξαπλωθεί τόσο πολύ ώστε σε αρκετές χώρες να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό».

Ως αρνητικά παραδείγματα προέταξε την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Ιταλία, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το γεγονός πως η Ε.Ε. επικεντρώνεται στην ανακοπή των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών και σε ταχείες απελάσεις, καταγγέλλοντας τη μετάθεση του προβλήματος σε κράτη όπως η Λιβύη, όπου κυριαρχεί «σχεδόν απόλυτη ανομία» και οι άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, σεξουαλική βία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάλεσε μάλιστα το Συμβούλιο να υποστηρίξει την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη βορειο-αφρικανική χώρα... 

Μιανμάρ, Υεμένη, Βενεζουέλα 

Ο Υπατος Αρμοστής κατήγγειλε τη Μιανμάρ για τη συνεχιζόμενη «εθνοκάθαρση» των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, ανεβάζοντας σε περίπου 900.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων στο γειτονικό Μπαγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από το πολύνεκρο πογκρόμ των αρχών.

Δήλωσε, δε, πως το γραφείο του έχει «ισχυρές υποψίες για πράξεις γενοκτονίας» και «σκόπιμη απόπειρα καταστροφής» αποδεικτικών στοιχείων, π.χ. μαζικών τάφων, που θα στοιχειοθετούσαν ένα τόσο εκτεταμένο και αποτρόπαιο έγκλημα.

Σε ό,τι αφορά την εμπόλεμη Υεμένη μίλησε για «ανθρωπιστική καταστροφή νέας κλίμακας», καθώς ο άμαχος πληθυσμός υφίσταται αδιακρίτως επιθέσεις και από τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία και από τους (φιλο-ιρανούς) αντάρτες Χούτι. 

Ζήτησε επίσης τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, θορυβημένος -όπως είπε- για την «πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» αφού έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές για εκατοντάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο στη διάρκεια διαδηλώσεων όσο και επιχειρήσεων ασφαλείας».

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε την «αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών» στη λατινοαμερικανική χώρα, αμφισβητώντας κατά πόσον υπάρχουν οι στοιχειώδεις έστω συνθήκες για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας