Η μετεγκατάσταση πέθανε, ζήτω η... μετεγκατάσταση

libya-prosfiges-.jpg

Νέο πρόγραμμα ετοιμάζει η Κομισιόν για 50.000 πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική | (AP Photo/Darko Bandic)

Νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης 50.000 προσφύγων, κυρίως από τις χώρες της Βορείου Αφρικής, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που το προηγούμενο πρόγραμμα λήγει με παταγώδη αποτυχία. Το νέο πρόγραμμα θα είναι εθελοντικό.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει να διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για το νέο πρόγραμμα και θέλει να είναι στο επίκεντρο πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, ο Νίγηρας, το Σουδάν, το Τσαντ και η Αιθιοπία.

Εδώ και πολλούς μήνες η Λιβύη είναι το βασικό σημείο από όπου πολλοί άνθρωποι ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να αναζητήσουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Η Αίγυπτος, το Σουδάν, το Τσαν και ο Νίγηρας συνορεύουν με τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί την ευθύνη με τρίτες χώρες, κυρίως από την Αφρική. Οι άνθρωποι που χρειάζονται πραγματικά προστασία δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν τις ζωές τους ή να βασίζονται σε λαθρέμπορους» δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι περισσότεροι, πάντως, από τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη εκτιμάται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα προστασίας βάσει των κανόνων για το άσυλο.

Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ θα είναι εθελοντικό και τα κράτη-μέλη θα αποφασίζουν τον αριθμό των προσφύγων που θα δέχονται, ενώ δεν θα έχουν κάποια νομική υποχρέωση απέναντι στις Βρυξέλλες. Στο προηγούμενο πρόγραμμα η Κομισιόν είχε θέσει ποσοστώσεις μετεγκατάστασης, ενώ οι Βρυξέλλες έφθασαν στα άκρα με χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει δικαιώσει την Κομισιόν στη διένεξη με τις κυβερνήσεις της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβας.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιθυμεί να διασφαλίσει ότι όσοι δεν θα παίρνουν άδεια εγκατάστασης εντός ΕΕ θα επιστρέφουν στις χώρες τους πιο γρήγορα. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι μόλις το ένα τρίτο από αυτούς που κρίνεται ότι δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια επιστρέφουν στη χώρα τους.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς, οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σήμερα λήγει το προηγούμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αυτό επέτρεψε την αναχώρηση περίπου 29.000 ανθρώπων από τις δύο μεσογειακές χώρες, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να μετεγκατασταθούν 160.000.

Όμως αντίθετα από αυτές τις ποσοστώσεις «μετεγκατάστασης», που είχαν αποφασιστεί από τις χώρες της ΕΕ με πλειοψηφία και με τίμημα έντονες αντιπαραθέσεις, οι «επανεγκαταστάσεις» από τρίτες χώρες στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα η Επιτροπή επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.

Παράταση και αυστηροί κανόνες για τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν προτείνει την παράταση της επαναφοράς ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν έως και τρία χρόνια. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων της Σένγκεν ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται στις «εξελισσόμενες και συνεχείς σοβαρές απειλές για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια».  Προτείνει να προσαρμοστούν οι ισχύουσες προθεσμίες βάσει των άρθρων 25 και 27 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν και να φθάσουν έως και ένα έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ζώνης Σένγκεν, οι επαναφερόμενοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, σε περίπτωση «σοβαρής απειλής» για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια μίας χώρας, δεν μπορούν να υπερβούν τους έξι μήνες ή κατ' εξαίρεση τα δύο χρόνια.

«Η επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να είναι έσχατο μέτρο» τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για την τροποποίηση των κανόνων του χώρου Σένγκεν. «Όλα τα κράτη-μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να εισαγάγουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για να αντιμετωπίσουν άλλες απειλές (εκτός των μεταναστευτικών ροών)», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε εναλλακτικά μέτρα, όπως είναι οι αστυνομικοί έλεγχοι και η διασυνοριακή συνεργασία. «Πρέπει να εξισορροπηθούν δύο σημαντικές αρχές: Η ελευθερία μετακίνησης και η ανάγκη να μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει σημαντικές απειλές ασφάλειας», επισήμανε.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν, επιπλέον, να θεσπιστούν αυστηρότερες διαδικασίες εγγυήσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν εξαιρετικό μέτρο έσχατης ανάγκης και θα χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον είναι αναγκαίοι και αναλογικοί και περιορίζουν τις επιπτώσεις στην ελεύθερη κυκλοφορία. 

«Τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν ποια μέτρα είναι τα πλέον ενδεδειγμένα για να αντιμετωπίσουν τις απειλές στη δημόσια τάξη και εσωτερική ασφάλεια. Ταυτόχρονα, όμως, κάθε φορά η Επιτροπή θα αξιολογεί και εκείνη την αναγκαιότητα ανά περίπτωση» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Με βάση τις προτάσεις που παρουσιάζονται σήμερα, τα κράτη-μέλη θα είναι επίσης σε θέση να παρατείνουν, κατ' εξαίρεση, τους ελέγχους, εφόσον η ίδια απειλή εξακολουθεί να υφίσταται πέραν του ενός έτους και εφόσον έχουν ληφθεί ανάλογα έκτακτα εθνικά μέτρα εντός της επικράτειάς τους, όπως είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Για αυτήν την παράταση θα απαιτείται σύσταση του Συμβουλίου, που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη που διατυπώνει η Επιτροπή, και η οποία θα περιορίζεται αυστηρά σε περιόδους έξι μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και τρεις φορές, για μέγιστη περίοδο δύο ετών.

Τέλος, για να βελτιωθεί η κοινή εφαρμογή του κώδικα συνόρων του Σένγκεν και του ευρύτερου πλαισίου κανόνων του Σένγκεν, και απηχώντας την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, η Επιτροπή προτείνει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν, ενώ για την Κροατία προτείνει να καταστεί πλήρες μέλος όταν πληροί όλα τα κριτήρια.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας