Η δυναμική πορεία της efsyn.gr στο διαδίκτυο

Το δίδυμο αδελφάκι της «Εφημερίδας των Συντακτών», η ιστοσελίδα efsyn.gr, με τη σημερινή αναβαθμισμένη του μορφή και εμφάνιση, μετρά ήδη δύο χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2014 –και κατόπιν σημαντικής προετοιμασίας και συνεργασίας με μεγάλη εταιρεία δημιουργίας ιστοσελίδων– μετατράπηκε από ένα θεματικό site (2012-2014), όπου κατά κύριο λόγο καθημερινά γινόταν η ανάρτηση των θεμάτων της έντυπης μαζί με κάποιες ειδήσεις επικαιρότητας, σε μια απολύτως ανταγωνιστική ενημερωτική ιστοσελίδα της οποίας η ημερήσια επισκεψιμότητα βρίσκεται σήμερα κατά μέσο όρο στις 45.000-60.000 μοναδικές επισκέψεις.

Τα δύο τελευταία χρόνια το efsyn.gr καταγράφει μια δυναμική πορεία στον χώρο του διαδικτύου, όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία.

Ο απολογισμός της χρονιάς είναι γενικά καλός, αφού φυσιολογικά δεν μπορούσε να φτάσει το 2015 με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και το ψυχόδραμα της εξάμηνης διαπραγμάτευσης.

Η διαφορά αυτή καταγράφηκε και στις πωλήσεις της έντυπης έκδοσης.

Εννοείται ότι το efsyn.gr διατηρεί την προοδευτική-αριστερή ματιά στην προσέγγιση των θεμάτων, αλλά και την εγκυρότητα και τη διασταυρωμένη πληροφορία κάθε είδους που χαρακτηρίζει και την έντυπη έκδοσή μας.

Η συμμετοχή μας στον σκληρό ανταγωνισμό της ιντερνετικής πληροφόρησης δεν γίνεται με μοναδικά κριτήρια την ταχύτητα μετάδοσης της είδησης («κυνήγι της πρωτιάς») και το (αγοραίο) ύφος γραφής, αλλά κυρίως την αξιολόγηση, τον εμπλουτισμό της με τα αναγκαία για τον αναγνώστη στοιχεία, αλλά και την δύο και τρεις φορές διασταύρωσή της από πολλαπλές ει δυνατόν πηγές.

Ενα site και μια εφημερίδα διαφορετικά

Από άποψη και επιλογή προσπαθούμε να αποφύγουμε την ευκολία της «κίτρινης» γραφής, του χουλιγκάνικου λόγου, του σεξιστικού περιεχομένου και της εντυπωσιοθηρίας, με κόστος φυσικά στην επισκεψιμότητα και στην αναγνωρισιμότητα.

Η αναρρίχηση στις διάφορες λίστες κατάταξης (Alexa κ.λπ.) είναι με μια έννοια εύκολη, εάν υιοθετήσεις μια μεταμοντέρνα προσέγγιση «αχταρμά ενημέρωσης», όπου η τελευταία πολιτική εξέλιξη μπερδεύεται με την κλειδαρότρυπα και τα ιδιωτικά σκάνδαλα γίνονται ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα πάντα.

Με την «αναγκαία» προσθήκη φυσικά μιας εικονογράφησης σε στιλ «ημερολόγιο της Pirelli».

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί άλλοθι για τις δικές μας επιδόσεις, οι οποίες πρέπει σαφώς να βελτιωθούν και να ανοίξουν νέα πεδία επικοινωνίας με τους αναγνώστες μας.

Το efsyn.gr βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ύπαρξής του, κατά την οποία πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό άλμα, αφού οι αντικειμενικές δυνατότητες υπάρχουν.

Αυτό όμως συνδυάζεται και με την ανάγκη άμεσων επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα που βλέπετε είναι προϊόν της προσπάθειας μιας μικρής ομάδας δέκα συναδέλφων, οι οποίοι απασχολούνται όλο το 24ωρο στην υποδοχή, στην επεξεργασία και στην ανάρτηση των ειδήσεων.

Μαζί φυσικά με τα κείμενα όλων των συναδέλφων της έντυπης, οι οποίοι συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτή τη στιγμή είναι αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση του efsyn.gr με έμπειρους συναδέλφους στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία.

Το μέλλον μας

Ιντερνετ- ΕΦ.ΣΥΝ.

Στα σχέδιά μας περιλαμβάνεται ένα re-design και face lift, το οποίο συζητάμε με την εταιρεία που μας υποστηρίζει τεχνικά, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουμε ανοίξει το efsyn.kriti και σε λίγο ανοίγει και το μουσικό μίνι-σάιτ efsyn.city, με μουσικό περιεχόμενο και απεύθυνση περισσότερο στους νέους.

Ηδη έχουμε λειτουργήσει κατά καιρούς θεματικά μίνι-σάιτ, όπως για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.λπ., με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερη θέση στην παρουσίαση των ειδήσεων κατέχουν τα live, τα οποία καλύπτουν σε πραγματικό χρόνο πολύωρα μεγάλα και σημαντικά γεγονότα (τρομοκρατικά χτυπήματα, πραξικόπημα στην Τουρκία, σύνοδοι κορυφής της Ε.Ε., εκλογικές αναμετρήσεις κ.λπ.), με πρισματικό τρόπο – κείμενα, σχόλια, αναλύσεις, φωτογραφίες, βίντεο.

Πρότυπό μας είναι τα αντίστοιχα live μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ηλεκτρονικών μέσων και, εάν μας συγκρίνετε με αυτά, θα δείτε μια αξιοπρεπή επίδοση, παρά το χάσμα που μας χωρίζει σε υλικές υποδομές και έμψυχο δυναμικό.

Το νέο «εργαλείο» (QA) που προστέθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα μας άνοιξε διάπλατα την απευθείας επαφή των αναγνωστών μας με τους συντάκτες της εφημερίδα μας.

Σε πραγματικό χρόνο οι επισκέπτες του σάιτ μας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματά τους και να λαμβάνουν απαντήσεις από τον αρμόδιο συντάκτη για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Η σχέση μας με τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής έκδοσης είναι διαρκής, αφού απαντάμε σε όλες τις απορίες και τα σχόλιά τους, για κάθε θέμα και κείμενο.

Θα θέλαμε η δική σας συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη, πάντα με εποικοδομητική κριτική, προκειμένου να βελτιώνουμε και το δικό μας προϊόν, αλλά και να μαθαίνουμε την άποψή σας τόσο για τα γεγονότα όσο και για την κάλυψή τους από εμάς.

Αυτόν τον στόχο έχουν και οι διάφορες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που διεξάγουμε για διάφορα θέματα και οι οποίες μπορεί να μην αποτελούν επιστημονικές δημοσκοπήσεις, αλλά είναι ενδεικτικές τόσο της συμμετοχής σας όσο και της γνώμης σας.

Μέχρι σήμερα αυτή η συμμετοχή είναι ικανοποιητική και έχει φτάσει (για ένα μόνο θέμα) και τις δέκα χιλιάδες ψήφους.

Η παρουσία μας είναι αισθητή και στα social media, με 114.000 άτομα να δηλώνουν ότι τους αρέσει στο facebook, ενώ την ακολουθούν στο twitter 33,3 χιλιάδες.

Εδώ η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην ανάδειξη των πραγματικών σημαντικών εξελίξεων και ειδήσεων και δεν βομβαρδίζουμε τους αναγνώστες με άχρηστο υλικό.

Ιδιαίτερη είναι η παρουσία του efsyn.gr και στον τομέα των πολυμέσων.

Το επίσημο κανάλι της «Εφημερίδας των Συντακτών» στο youtube εμπλουτίζεται συχνά με πρωτογενές οπτικό υλικό, ενώ το αρχείο του ακουστικού υλικού μας βρίσκεται στο κανάλι μας στο soundcloud.

Σε όλα αυτά να συνυπολογιστεί και ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του μέσου, αφού το efsyn.gr, όπως και η «Εφ.Συν.», δεν έχει δεσμεύσεις κομματικού ή επιχειρηματικού τύπου, παρά μόνο τη λογοδοσία σε εσάς που μας στηρίζετε.

*αρχισυντάκτης του efsyn.gr

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας