Η αντίσταση των ιδεών

dentro

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο εκδοτικός χώρος είναι από εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την τρέχουσα κρίση. Παρά τα πάμπολλα προβλήματά του όμως συνεχίζει να εφοδιάζει την αγορά των ιδεών με αρκετά και σημαντικά βιβλία που συνεισφέρουν πολλαπλά στην κατανόηση και την ερμηνεία της κρίσιμης φάσης που διέρχεται η εγχώρια, αλλά και όλες σχεδόν οι υπόλοιπες δυτικές κοινωνίες. Ενδεικτικά, μερικά βιβλία από τη νέα παραγωγή που δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ζηνοβία Λιαλούτη

«Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989»

εκδ. Ασίνη

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Η συγγραφέας εξετάζει εάν το φαινόμενο είναι μια εγχώρια εκδήλωση ή εάν εντάσσεται στο γενικότερο δυτικοευρωπαϊκό πλαίσιο και βέβαια τον ρόλο του στην κατασκευή των πολιτικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων στην Ελλάδα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Γιώργος Κόκκινος, Ελλη Λεμονίδου, Παναγιώτης Κιμουρτζής, Σωτήρης Ντάλλης

«Ιστορικά τραύματα και ευρωπαϊκή ιδέα»

εκδ. Παπαζήση

Εκτός από την ελληνική κρίση υπάρχει και αυτή που υποβόσκει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φτάνει μέχρι την ευθεία αμφισβήτησή της. Το βιβλίο των τεσσάρων πανεπιστημιακών υπενθυμίζει το τραυματικό παρελθόν της Ευρώπης, στιγματισμένο από τους Μεγάλους Πολέμους, τις εκατόμβες των νεκρών και το Ολοκαύτωμα, και αναδεικνύει τη συμβολή των τραγικών αυτών συμβάντων στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Michael Sandel

«Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα»

μτφρ. Μ. Μητσός

εκδ. Πόλις

Ο γνωστός Αμερικανός φιλόσοφος επιχειρεί μια ηθική παρέμβαση κατά της ανηθικότητας της απόλυτης κυριαρχίας των αγορών στις σημερινές «σύγχρονες» κοινωνίες και ανοίγει τη συζήτηση για τον κίνδυνο της μετατροπής των συλλογικών και κοινών αγαθών σε εμπορεύσιμα προϊόντα.

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

«Τρία δοκίμια για τη νεοελληνική ιδεολογία»

εκδ. Πόλις

Με αφορμή το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση «Μπουμπουλίνα», τις ταινίες του Λάκη Παπαστάθη και ένα κείμενο του Γιάννη Κιουρτσάκη γι’ αυτές, ο δοκιμιογράφος Γιώργος Γιαννουλόπουλος ανιχνεύει τη συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας και το είδος της σχέσης της με το ιστορικό παρελθόν.

Τζέραλντ Αλαν Κοέν

«Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος;»

μτφρ. Μ. Παπανικολάου, Α. Παπασυριόπουλος,

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ο συγγραφέας, σημαντικός εκπρόσωπος της σχολής του «αναλυτικού μαρξισμού», υπερβαίνει την τελεολογική σοσιαλιστική πραγμάτωση της ισότητας και τη φιλελεύθερη νομοκανονιστική επαγγελία της δικαιοσύνης και θέτει ως προαπαιτούμενο και την αλλαγή των πεποιθήσεων και των προτεραιοτήτων στην καθημερινή ζωή.

«Θρησκεία και πολιτική»

επιμ. Στ. Ζουμπουλάκης,

εκδ. Αρτος Ζωής

Το περσινό ετήσιο συνέδριο των εκδόσεων Αρτος Ζωής είχε ως θέμα τη σχέση θρησκείας και πολιτικής. Ο τόμος περιέχει τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις, οι οποίες προσεγγίζουν φιλοσοφικά, θρησκειολογικά και ιστορικοπολιτικά το τραγικά επίκαιρο αυτό ζήτημα και συνεισφέρουν στην κατανόησή του.

«Ο πειρασμός του λαϊκισμού και οι περιπέτειες του Λόγου»

εκδ. Αρμός

Τα χρόνια της τρέχουσας ακόμα κρίσης η πλέον χρησιμοποιημένη έννοια για την ερμηνεία των πολιτικών ανακατατάξεων και των νέων συμπεριφορών που εκδηλώθηκαν ήταν ο λαϊκισμός. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο όπου πολιτικοί επιστήμονες, φιλόσοφοι, ψυχαναλυτές και αναλυτές διερευνούν τις θεωρητικές και πολιτικές όψεις του λαϊκισμού.

Ουμπέρτο Εκο

«Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας»

μτφρ. Εφη Καλλιφατίδη εκδ. Ψυχογιός

Ο Ουμπέρτο Εκο, η μεγάλη φετινή απώλεια, σχολιάζει από τη στήλη του στο περιοδικό Espresso φαινόμενα, συμπεριφορές, ιδέες και αντιλήψεις που εκδηλώνονται στη σύγχρονη ρευστή κοινωνία. Ο τόμος περιέχει τα άρθρα των χρόνων 2000-2015, τα οποία είναι μικρά διαμάντια ευφυΐας, ύφους, γνώσεων και κοινωνικής οξυδέρκειας.

George Steiner

«Περί λόγου, τέχνης και ζωής»

μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος εκδ. Πατάκη

Tα περιεχόμενα του βιβλίου είναι μια επιλογή από τα κείμενα που έγραψε ο φημισμένος θεωρητικός της λογοτεχνίας και κριτικός Τζορτζ Στάινερ στο περιοδικό The New Yorker. Ο συγγραφέας, με αφορμή συγγραφείς και βιβλία και όχι μόνο, εξακτινώνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης πολιτισμικής δραστηριότητας και εκπλήσσει με το ύφος, την ευρυμάθεια και την οπτική του.

Σάββας Μιχαήλ

«Homo Liber»

εκδ. Αγρα

Δοκίμια για την εποχή, την ποίηση και την ελευθερία, υποτιτλίζει τη συλλογή ο Σάββας Μιχαήλ και με την πάντα αριστερή επαναστατική οπτική του και το εύρος της θεματικής του, από τη λογοτεχνία μέχρι το Ολοκαύτωμα και τη φιλοσοφία, διευρύνει τους εγχώριους διανοητικούς ορίζοντες.

Τζορτζ Οργουελ

«Για τον εθνικισμό και άλλα δοκίμια»

μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Πατάκη

Ο Τζορτζ Οργουελ δεν υπήρξε μόνο ο συγγραφέας των σκοτεινών μελλοντολογικών μυθοπλασιών «1984» και «Φάρμα των ζώων». Υπήρξε και ένας άνθρωπος της δράσης, με συμμετοχή ακόμα και στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό των Δημοκρατικών. Τα δοκίμια του τόμου, με το τραχύ τους ύφος, μπορούν και να ιδωθούν ως απόσταγμα της εμπειρίας του από τις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1940 και της αντίθεσής του στους εθνικισμούς και τους ολοκληρωτισμούς της.

Λύντια Τρίχα

«Χαρίλαος Τρικούπης»

εκδ. Πόλις

Ο πολιτικός τού «τις πταίει» και του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», όπως είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου, αλλά και των μεγάλων έργων και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, βιογραφείται σε όλες τις πλευρές της δημόσιας και ιδιωτικής του ζωής, τοποθετείται στην εποχή του καθώς και στη νεοελληνική ιστορικοπολιτική διαχρονία. Ενα έργο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία.

Γιάννης Α. Μάζης

Ιων Δραγούμης

εκδ. Μεταίχμιο

Ο Ιων Δραγούμης είχε αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του αντιβενιζελισμού την περίοδο του Εθνικού Διχασμού. Διανοούμενος αλλά και άνθρωπος της πράξης, δημοτικιστής και συγγραφέας, ήταν μια ιδιότυπη εκδοχή του ελληνικού εθνικισμού.

Δολοφονήθηκε την 31–7–1920 μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί τον Δραγούμη σε όλες τις εκδηλώσεις του, πέρα από τα στερεότυπα και τις ετερόκλητες διεκδικήσεις της κληρονομιάς του.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας